"Η Τουρκία δεν είναι μόνον ο Ερντογάν, είναι 80 εκατομμύρια άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση, και σήμερα θα πρέπει προ πάντων να συνεχίσουμε να συνομιλούμε με την Τουρκία, γιατί μόνον με αυτόν τον τρόπο θα συμβάλουμε ώστε αυτοί οι άνθρωποι να εξακολουθήσουν να πιστεύουν σε ένα φιλοευρωπαϊκό δρόμο", επισημαίνει σε σημερινή, μακρά συνέντευξή στην αυστριακή εφημερίδα "Ντερ Στάνταρντ", ο Επίτροπος Διεύρυνσης και Πολιτικής Γειτονίας της ΕΕ, ο Αυστριακός Γιοχάνες Χαν.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η θανατική ποινή έχει κάποια συμβολικότητα, για το λόγο αυτό και την θεωρεί ως απόλυτο κριτήριο για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, και φυσικά δεν θα πρέπει επίσης να παραβλέπεται η ύπουλη αποδόμηση του κράτους δικαίου.
Στο ερώτημα για το πότε η ΕΕ θα πρέπει να πει στον Ερντογάν "τέρμα", ο Αυστριακός Επίτροπος σημειώνει πως η δική του θέση είναι πως δεν επιτρέπεται να αντιδράσει κανείς συναισθηματικά, πρέπει να τηρηθούν οι ισχύουσες αποφάσεις, να παραμείνουν τα πράγματα στο δρόμο τους. Η ΕΕ έχει τις διαδικασίες της για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις που ισχύουν για κάθε υποψήφια χώρα και πρέπει να τηρηθούν, και το ερχόμενο φθινόπωρο θα υπάρξει μία έκθεση στην οποία θα διαπιστώνεται αν έχουν τηρηθεί από την Τουρκία τα κριτήρια της Κοπεγχάγης.
Επιπλέον, εκτιμά ως καλή την πρόθεση του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη που έχει την έδρα του στη Βιέννη) να παρακολουθήσει τις δίκες κατά υπόπτων, κατά συλληφθέντων σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος, και αν η Τουρκία το αποδεχθεί, αυτό θα είναι ένα καλό μήνυμα.
Ο Γιοχάνες Χαν υπενθυμίζει πως με την Ύπατη Εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι έχουν αποσαφηνίσει πλήρως ότι μαζικές συλλήψεις και απολύσεις λόγω υποψιών είναι απαράδεκτες σε ευρεία μερίδα της Κοινωνίας Πολιτών και θα πρέπει να τηρηθούν οι θεμελιώδεις κανόνες του κράτους δικαίου και οι θεμελιώδεις αξίες.
Ταυτόχρονα, επισημαίνει πως η ΕΕ πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες της με την Τουρκία και να εφαρμόσει τις αρχές της, που σημαίνει ότι θα πρέπει να προσέξει τις διαδικασίες και να επεξεργαστεί επακριβώς τα αποτελέσματα, καθώς εάν τώρα προέβαινε σε βεβιασμένες αποφάσεις, τότε αυτό θα ήταν εκείνο για το οποίο ασκεί κριτική στον Ερντογάν.
Σε σχέση με το τι θα σήμαινε μία αποτυχία των σχέσεων με την Τουρκία, ο ίδιος παρατηρεί πως το "περίφημο Σχέδιο Δράσης" του περασμένου φθινοπώρου, περιλαμβάνει διάφορους τομείς και η υπόθεση της μετανάστευσης είναι ένας από αυτούς και σήμερα το κέντρο βάρους βρίσκεται στο ό, τι η ΕΕ είναι πρόθυμη να συμβάλει στις τεράστιες οικονομικές δαπάνες για τους πρόσφυγες που έχει η Τουρκία για τη σταθεροποίηση στην Ανατολία, στα σύνορα με τη Συρία.
Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα διαθέσει περίπου 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ για τους πρόσφυγες και ο στόχος μέχρι τέλος της χρονιάς είναι τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ τα χρήματα αυτά πηγαίνουν απευθείας στους πρόσφυγες μέσω των ΜΚΟ, διατίθενται για σχολεία, εκμάθηση γλώσσας, υγειονομική φροντίδα, τρόφιμα, και η ΕΕ ελέγχει επακριβώς τη διάθεσή τους.
Ως προς το εάν υπάρχει κίνδυνος , σε περίπτωση ρήξης με την Τουρκία, να έλθουν και πάλι εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες μέσω του Αιγαίου, ο Αυστριακός Επίτροπος στην ΕΕ σημειώνει πως δεν θα ήταν κάτι λογικό, εκτός και εάν διοργανώνονταν συνειδητά από την τουρκική πλευρά.
Ο ίδιος, όπως παρατηρεί, έχει επισκεφθεί πολλές φορές την Ανατολία και από ό, τι φαίνεται, πολλοί Σύροι είτε θέλουν να παραμείνουν εκεί, είτε θα προτιμούσαν να γυρίσουν στην πατρίδα τους, μόλις το επιτρέψει η κατάσταση και άρα από τους Σύρους δεν υπάρχει πίεση να έλθουν στην Ευρώπη.
Σε σχέση με το κλείσιμο της Διαδρομής των Βαλκανίων, σημειώνει πως οι άνθρωποι που προέρχονται από το Αφγανιστάν ή από το Πακιστάν έχουν πληροφορηθεί πως μετά από μία διέλευσή τους από την Τουρκία, δεν είναι πλέον δυνατή η συνέχιση του ταξιδιού τους με κατεύθυνση την Ευρώπη.
Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ