Στα 102 της χρόνια, η Μάργκοτ Φρίντλεντερ είναι ένα από τα γηραιότερα πρόσωπα που έχει κάνει εξώφυλλο η Vogue, που επιλέγει μία επιζήσασα του ολοκαυτώματος, εν μέσω πανευρωπαϊκής ανόδου της ακροδεξιάς.
Η υπεραιωνόβια εβραϊκής καταγωγής Γερμανίδα γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βερολίνο. Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος και οι ναζί άρχισαν να καταδιώκουν τους Εβραίους, η μητέρα της αποφάσισε να την πάρει μαζί με τον μικρό της αδελφό και να φύγουν από τη χώρα. Όμως, το 1943 η Γκεστάπο συνέλαβε τον αδελφό της. Η Μάργκοτ πρόλαβε να κρυφτεί και σώθηκε αλλά η μητέρα της αντέδρασε και συνελήφθη. Μαζί με τον γιο της οδηγήθηκαν στο Άουσβιτς, όπου αργότερα εκτελέστηκαν. Πριν φύγει άφησε ένα μήνυμα για την κόρη της που έγραφε: «Προσπάθησε να φτιάξεις τη ζωή σου». Αν και η μόλις 21 ετών τότε Μάργκοτ κρυβόταν από τους ναζί, κάποιος την πρόδωσε. Συνελήφθη το 1944 και οδηγήθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης «Τερέζιενσταντ» στην κατεχόμενη Τσεχοσλοβακία.
Στη συνέντευξή της στη γερμανική Vogue - στην οποία έγινε εξώφυλλο για την έκδοση Ιουλίου/Αυγούστου 2024 - δήλωσε: ««Είμαι ευγνώμων. Ευγνώμων που τα κατάφερα. Για να μπορέσω να εκπληρώσω την επιθυμία της μητέρας μου. Ότι έφτιαξα τη ζωή μου».
Σύμφωνα με την Κέρστιν Βενγκ, επικεφαλής του περιεχομένου εκδόσεων στην «Βίβλο της Μόδας», το θέμα της συλλεκτικής έκδοσης είναι η «αγάπη» και στο εξώφυλλο του περιοδικού, εκτός από την φωτογραφία της Φρίντλεντερ, αναγράφεται η λέξη «LOVE» και το ονοματεπώνυμό της. Στο εσωτερικό του περιοδικού υπάρχει εκτενές αφιέρωμα για την επιζήσασα του Ολοκαυτώματος, η οποία αφηγείται τη ζωή της στη ναζιστική Γερμανία και αποκαλύπτει πώς σώθηκε από τον διωγμό κατά των Εβραίων.
Η 102χρονη πραγματοποιεί ομιλίες σε σχολεία και αφηγείται την εμπειρία της
Η υπεραιωνόβια Μάργκοτ Φρίντλεντερ έχει κάνει σκοπό της ζωής της να αφηγηθεί στις νεότερες γενιές όλα όσα βίωσε εκείνη την περίοδο στη ναζιστική Γερμανία. Όπως λέει η Βενγκ, αν και θα είχε κάθε λόγο να είναι πικραμένη από τις απώλειες των δικών της ανθρώπων, η 102χρονη αναζητά τον διάλογο με τους νέους και από το 2010 επισκέπτεται σχολεία στη Γερμανία, όπου πραγματοποιεί ομιλίες για τις εμπειρίες της.
Στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Τσεχοσλοβακία γνώρισε τον μέλλοντα σύζυγό της Άντολφ, με τον οποίο παντρεύτηκαν αμέσως μετά τη λήξη του πολέμου. Το ζευγάρι μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1964 και παρέμεινε στη χώρα για περισσότερο από έξι δεκαετίες. Το 2010, μετά τον θάνατο του συζύγου της, η 88χρονη πλέον Μάργκοτ επέστρεψε στο Βερολίνο. Έκτοτε, πραγματοποιεί δημόσιες ομιλίες για την εμπειρία της με στόχο πάντα την ενότητα. Η ίδια, δήλωσε στη Vogue πως την τρομάζει η άνοδος του δεξιού λαϊκισμού και του αντισημιτισμού.
Το μήνυμά της είναι: «Μην κοιτάτε τι μας χωρίζει, να κοιτάτε τι μας ενώνει. Να είστε άνθρωποι. Να είστε λογικοί». Αν και 102 ετών η Φρίντλεντερ δεν είναι το γηραιότερο πρόσωπο που έχει γίνει εξώφυλλο στη Vogue. Το περασμένο έτος η Vogue στις Φιλιππίνες έκανε εξώφυλλο στο τεύχος του Απριλίου την καλλιτέχνιδα τατουάζ Apo Whang-Od, (γνωστή ως Maria Oggay), 106 ετών.