Οι μετανάστες στην Ιταλία παράγουν υψηλότερο ποσοστό στο ΑΕΠ της χώρας σε σύγκριση με το συνολικό ΑΕΠ της Ουγγαρίας ή σχεδόν το τριπλάσιο σε σύγκριση με εκείνο της Κροατίας, σύμφωνα με μια μελέτη που παρουσιάστηκε σήμερα στη Ρώμη.
Οι περίπου 5 εκατομμύρια μετανάστες που διαμένουν νομίμως στην Ιταλία παρήγαγαν το 2016 περίπου 131 δισεκατομμύρια από τα 1,670 τρισεκατομμύρια του ιταλικού ΑΕΠ έναντι 112 δισεκατομμυρίων που ανέρχεται το ουγγρικό ΑΕΠ ή 46 δισ. του ΑΕΠ της Κροατίας, καταδεικνύει η μελέτη που διεξήγαγε το Ίδρυμα Leone Moressa βάσει των στοιχείων της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.
Αυτό το ινστιτούτο ερευνών παρουσίασε για έβδομη φορά την «Ετήσια Έκθεση για την οικονομίας της Μετανάστευσης». «Επιδιώκουμε με αυτήν την έκθεση να απαλείψουμε τις προκαταλήψεις και να συμβάλουμε στο να διεξαχθεί μια αντικειμενική συζήτηση που θα βασίζεται σε γεγονότα και στοιχεία» εξήγησε ο επιστημονικός διευθυντής του ιδρύματος, ο καθηγητής οικονομίας Στέφανο Σολάρι.
Στην Ιταλία «η παρουσία των εισερχόμενων μεταναστών αντιπροσωπεύει μια απαραίτητη εργατική δύναμη σε πολλούς τομείς» υπογραμμίζεται στην έκθεση, όπου υπενθυμίζεται επίσης ότι η Ιταλία «είναι μια χώρα που γερνάει καθώς καταγράφονται 7 γεννήσεις για 11 θανάτους ανά 1.000 κατοίκους».
Όπως σημείωσε ο καθηγητής Σολάρι «στον κατασκευαστικό τομέα, τον ξενοδοχειακό τομέα, τη γεωργία ή την εστίαση», οι μετανάστες αντιπροσωπεύουν το 17%- 18% του εργατικού δυναμικού, ενώ δεν αντιπροσωπεύουν παρά το 8,3% του πληθυσμού.
Οι φόροι που καταβάλλουν στην Ιταλία, ύψους 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2016, δεν είναι πολύ υψηλοί διότι σε γενικές γραμμές λαμβάνουν χαμηλούς μισθούς και συχνά απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής, ωστόσο οι ασφαλιστικές εισφορές τους, που είναι υποχρεωτικές για όλους στη χώρα, ανέρχονται στο ποσό των 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Οι μετανάστες δεν απασχολούνται μονάχα ως μπέιμπι σίτερ, υπηρέτριες ή οικοδόμοι: 571.255 επιχειρήσεις το 2016 διευθύνονταν από αλλοδαπούς, ένας αριθμός αυξημένος κατά 25,8% σε σύγκριση με το 2011 κι ενώ το ίδιο διάστημα ο αριθμός των ιταλικών επιχειρήσεων κατέγραψε πτώση 2,7%.
Εξάλλου, οι μετανάστες προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια και στις χώρες προέλευσής τους: το 2016 έστειλαν περίπου 5,1 δισεκατομμύρια ευρώ στις χώρες καταγωγής τους, ένα ποσό μεγαλύτερο από τις κρατικές επιδοτήσεις για την ανάπτυξη στην Ιταλία.
Η έκθεση τονίζει επιπλέον ότι η εργασία των μεταναστών «δεν είναι ανταγωνιστική σε σχέση με εκείνη των Ιταλών αλλά συμπληρωματική».
«Οι Ιταλοί και οι αλλοδαποί κάνουν διάφορες δουλειές: μεταξύ των μεταναστών μονάχα το 11% διαθέτει πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 31% μεταξύ των νεαρών Ιταλών» σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Ακόμα κι ωστόσο όταν διαθέτουν πτυχίο πανεπιστημίου, οι ξένοι «υποχρεώνονται να θυσιάσουν ένα μέρος του ανθρώπινου κεφαλαίου τους» διότι είτε δεν μιλούν τη γλώσσα είτε το πτυχίο τους δεν αναγνωρίζεται, υπενθυμίζει ο Σολάρι.
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ
σχόλια