Όταν η Ζιζέλ Πελικό μπήκε σε ένα γαλλικό δικαστήριο για να ακούσει τους δεκάδες άνδρες που τη βίασαν να απολογούνται για τα εγκλήματά τους, φορούσε ένα κασκόλ που λειτουργούσε ως «αγκαλιά» από την άλλη πλευρά του πλανήτη.
Η 72χρονη έγινε παγκόσμιο φεμινιστικό είδωλο, αφού παραιτήθηκε από το δικαίωμά της στην ανωνυμία ως θύμα σεξουαλικής επίθεσης, ώστε «η ντροπή να αλλάξει πλευρά», από το θύμα στον βιαστή.
Το κασκόλ ήταν δώρο από το δίκτυο ηλικιωμένων γυναικών της Αυστραλίας, μίας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας εμπνεύστηκαν από τη γενναιότητα της κ. Πελικό και θέλησαν να της δώσουν κάτι ως σύμβολο της υποστήριξης και της ευγνωμοσύνης τους.
«Ένα κασκόλ είναι σαν μια αγκαλιά. Είναι τυλιγμένο γύρω από το λαιμό σου και κρέμεται κοντά στην καρδιά σου», δήλωσε στο BBC η πρόεδρος της οργάνωσης, η 74χρονη Μπέβερλι Μπεϊκέρ.
«Της το στείλαμε ως ένδειξη αλληλεγγύης, για να της πούμε: ''Κοίτα, δεν είσαι μόνη σου. Οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο σε υποστηρίζουν''».
Η κ. Πελικό φορούσε το φουλάρι συχνά καθ' όλη τη διάρκεια της σκοτεινής δίκης, ακόμη και όταν κατέθετε στοιχεία.
Ο πρώην σύζυγός της, Ντομινίκ Πελικό, επίσης 72 ετών, φυλακίστηκε την Πέμπτη για 20 χρόνια, τη μέγιστη ποινή στην περίπτωση του, αφού παραδέχτηκε ότι νάρκωσε και βίασε τη σύζυγό του για πάνω από μια δεκαετία και προσκάλεσε και άλλους άνδρες να την κακοποιήσουν.
Δικάστηκε μαζί με άλλους 50 κατηγορούμενους, οι οποίοι κρίθηκαν όλοι ένοχοι για τουλάχιστον μία κατηγορία και τους επιβλήθηκαν διαφορετικές ποινές φυλάκισης.
«Είναι απολύτως σπαρακτικό», δήλωσε η κ. Μπεϊκέρ.
«Μείναμε άναυδοι που όχι μόνο αυτό συνέβη, αλλά αυτή η καταπληκτική γυναίκα ήταν αρκετά γενναία ώστε να βγάλει τον εαυτό της εκεί έξω για να σταματήσει να συμβαίνει αυτό σε άλλες γυναίκες».
Το δίκτυο ηλικιωμένων γυναικών θέλησε επίσης να συνδέσει την κ. Πελικό με τα 60.000 χρόνια ανθεκτικότητας και θάρρους που έχουν δείξει οι ιθαγενείς γυναίκες της Αυστραλίας. Για αυτό επέλεξαν να της στείλουν ένα κασκόλ με το έργο της Mulyatingki Marney, μιας 83χρονης καλλιτέχνιδας των Αβοριγίνων.
Το έργο της απεικονίζει ένα σύμπλεγμα λιμνών στην απομακρυσμένη περιοχή Pilbara της Δυτικής Αυστραλίας, γνωστές στους αυτόχθονες Martu για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, και αφηγείται μια ιστορία για μια οικογένεια ντίνγκo, ένα είδος κυνιδών.
Η κ. Marney δεν μπόρεσε να μιλήσει στο BBC, αλλά το έκανε εκ μέρους της η Rhianna Stewart της Martumili Artists, της εταιρείας που εκπροσωπεί τη 83χρονη καλλιτέχνη. Όπως είπε, υπάρχουν παραλληλισμοί ανάμεσα στη δημιουργό του κασκόλ και την κ. Πελικό.
«Αυτή η κυρία [η κ. Pelicot] ως πρόσωπο λέει και αυτή την αλήθεια, για τις δύσκολες πραγματικότητες».
Από την πλευρά της, η κ. Πελικό είπε τον περασμένο μήνα ότι ήταν «μεγάλη τιμή» να φοράει το δώρο.
Μιλώντας έξω από το δικαστήριο μετά τις ετυμηγορίες, είπε ότι, αν και η δίκη ήταν μια «πολύ δύσκολη δοκιμασία», «ποτέ δε μετάνιωσε» για την απόφασή της να τη δημοσιοποιήσει.
«Άνοιξα τις πόρτες αυτής της δίκης για να δει η κοινωνία τι συμβαίνει», δήλωσε η κ. Πελικό, προσθέτοντας ότι η υποστήριξη που έλαβε της έδωσε ελπίδα για ένα «καλύτερο μέλλον» όπου άνδρες και γυναίκες θα μπορούν να ζουν με «αμοιβαίο σεβασμό».
Με πληροφορίες από BBC