Ερντογάν: Στη Μεσόγειο είμαστε οικοδεσπότες, όχι φιλοξενούμενοι

Ερντογάν: Στη Μεσόγειο είμαστε οικοδεσπότες, όχι φιλοξενούμενοι Facebook Twitter
0

Η Τουρκία είναι «οικοδεσπότης» και όχι «φιλοξενούμενος» στη Μεσόγειο, τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του.

«Κάθε κίνηση και κάθε βήμα στη Μεσόγειο έχει απευθείας αντίκτυπο στην ασφάλεια, τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας», είπε ο Τούρκος πρόεδρος. «Το πιο σημαντικό από αυτά είναι τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που πιστεύεται ότι υπάρχουν στην ανατολική Μεσόγειο. Κάποιες μελέτες δείχνουν ότι η ποσότητα που μπορεί να εξαχθεί από την περιοχή είναι πάνω από 3,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Αυτή η ποσότητα, που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Ευρώπης για χρόνια, είναι μια οικονομική δύναμη που δεν μπορεί να αγνοηθεί από οποιαδήποτε χώρα», συνέχισε ο Ερντογάν.

Η ανατολική Μεσόγειος είναι το επίκεντρο της γεωπολιτικής για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, με την εμπλοκή διεθνών εταιρειών, σημείωσε ο Ερντογάν και τόνισε «Η Τουρκία είναι μεσογειακή χώρα. Είμαστε οικοδεσπότες, όχι φιλοξενούμενοι, όπως σε όλη την ιστορία».

Αναφερόμενος στον λεγόμενο Χάρτη της Σεβίλλης, για τη Μεσόγειο, ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Ποιος τον σχεδίασε και πώς; Δεν είναι δύσκολο. Τώρα, ζητάμε από το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης και το Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά να κάνουν μία μελέτη για έναν τέτοιο χάρτη. Αν το ζητήσουμε, μπορούν γρήγορα αυτά τα δύο αναγνωρισμένα πανεπιστήμια να ετοιμάσουν τον χάρτη και να τον παρουσιάσουμε στον κόσμο».

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στην πολιτική της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, κάνοντας λόγο για δύο βασικά ζητήματα. «Το πρώτο είναι να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματά μας και την υφαλοκρηπίδα μας, ορίζοντας τις θαλάσσιες ζώνες με βάση το διεθνές δίκαιο. Το δεύτερο είναι να εγγυηθούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων».

Προτεραιότητα της Τουρκίας, συνέχισε ο Ερντογάν «Είναι να επιλύσουμε τις διαφωνίες μέσω του διαλόγου, στη βάση του διεθνούς δικαίου και με δίκαιο τρόπο. Έχουμε προτείνει τη διεξαγωγή διάσκεψης. Θεωρούμε ότι θα είναι επωφελής η δημιουργία ενός Φόρουμ Ενέργειας και Συνεργασίας, που θα φέρει μαζί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στην ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων».

Με πληροφορίες από Anadolu

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τριντό: «Είμαστε Καναδοί, θα παλέψουμε και θα νικήσουμε» - Ανακοίνωσε αντίμετρα στους δασμούς του Τραμπ

Διεθνή / Τριντό: «Είμαστε Καναδοί, θα παλέψουμε και θα νικήσουμε» - Ανακοίνωσε αντίμετρα στους δασμούς του Τραμπ

«Ο Καναδάς δεν θα γίνει ποτέ η 51η πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε κατηγορηματικά, εκφράζοντας αβεβαιότητα για το αν υπάρχουν διαπραγματευτικά περιθώρια με την Ουάσινγκτον
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ προωθεί έκτακτο σχέδιο για την παροχή αμυντικών δανείων ύψους 150 δισ. ευρώ στις κυβερνήσεις

Διεθνή / Η ΕΕ προωθεί έκτακτο σχέδιο για την παροχή αμυντικών δανείων ύψους 150 δισ. ευρώ στις κυβερνήσεις

Σε ομιλία της σήμερα – μόλις 48 ώρες πριν από τη σύνοδο κορυφής των 27 ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες – η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε ότι τα κράτη-μέλη θα μπορούν να αντλήσουν αυτά τα δάνεια μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια
LIFO NEWSROOM
Τζέι Ντι Βανς: 20.000 στρατιώτες από μία τυχαία χώρα δεν θα διασφαλίσουν την ειρήνη στην Ουκρανία

Διεθνή / Τζέι Ντι Βανς: 20.000 στρατιώτες από μία τυχαία χώρα δεν θα διασφαλίσουν την ειρήνη στην Ουκρανία

«Αν θέλεις να διασφαλίσεις ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα εισβάλει ξανά στην Ουκρανία, η καλύτερη εγγύηση ασφαλείας είναι να προσφέρεις στους Αμερικανούς οικονομικό όφελος στο μέλλον της Ουκρανίας» υποστήριξε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM