Κάποια μίντια κάνουν λόγο για το πρώτο διπλωματικό επεισόδιο που προκάλεσε προτού καν αναλάβει επισήμως τα ηνία ο εκλεγμένος Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο ο αντιπρόεδρος Πενς επιχειρεί να κατευνάσει τις αντιδράσεις για Η δεκάλεπτη τηλεφωνική επικοινωνία με την ηγεσία της Ταϊβάν, την πρώτη ενός εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ αφότου ο πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ αναγνώρισε διπλωματικά την Κίνα το 1979 και αποδέχθηκε ότι η Ταϊβάν αποτελεί μέρος μιας «αδιαίρετης Κίνας».
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε πως διατύπωσε διαμαρτυρία στην «αρμόδια πλευρά» στις ΗΠΑ αφού ο Τραμπ είχε τηλεφωνική συνομιλία με την πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν.
Η αρχή της «αδιαίρετης Κίνας» αποτελεί την πολιτική βάση των σινοαμερικανικών σχέσεων, πρόσθεσε το υπουργείο, καλώντας την «αρμόδια πλευρά» να συνεχίσει αυτή την πολιτική και να χειριστεί προσεκτικά το ζήτημα της Ταϊβάν ώστε να αποφευχθεί άσκοπη διατάραξη των σχέσεων. Η Ταϊβάν είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα πολιτικά ζητήματα της Κίνας και το Πεκίνο καταφέρεται εναντίον οποιασδήποτε μορφής επίσημη επαφή ξένων κυβερνήσεων με ηγέτες της Ταϊβάν.
Η Κίνα είναι καχύποπτη έναντι της Τσάι, η οποία εξελέγη τον Ιανουάριο, και πιστεύει πως θέλει να ασκήσει πίεση για την επίσημη ανεξαρτητοποίηση του νησιού, κάτι που αποτελεί κόκκινη γραμμή για το Πεκίνο. Η Τσάι έχει δηλώσει πως θέλει να διατηρήσει το status quo με την Κίνα και πως θέλει ειρηνικές σχέσεις.
«Η τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με την πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν, η οποία προκάλεσε την διαμαρτυρία της Κίνας, ήταν απλώς ένα ευγενικό τηλεφώνημα», δήλωσε σήμερα στο δίκτυο NBC ο εκλεγμένος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς. Ερωτηθείς αν το τηλεφώνημα θα πρέπει ερμηνευτεί ως μία αλλαγή πολιτικής, ο Πενς απάντησε: «Δεν νομίζω».
σχόλια