Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Γειτονία και τη Διεύρυνση κάλεσε την Τουρκία να ξαναρχίσει τις επιστροφές μεταναστών από την Ελλάδα, χωρίς καθυστέρηση.
Ο Όλιβερ Βάρχεϊ, μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περιέγραψε πώς οι σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας έφτασαν σε πολύ χαμηλό επίπεδο πέρυσι και πώς τους τελευταίους μήνες η Άγκυρα τηρεί πιο εποικοδομητική στάση.
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, είπε πως η συμφωνία των δύο πλευρών παραμένει το κλειδί και προανήγγειλε ότι σύντομα η Κομισιόν θα προτείνει επιλογές για τη συνέχιση της στήριξης της ΕΕ στην Τουρκία, σημειώνοντας ότι πρόκειται για τη χώρα που φιλοξενεί τους περισσότερους πρόσφυγες.
«Είναι σημαντικό η Τουρκία να ξαναρχίσει τις επιστροφές παράτυπων μεταναστών από την Ελλάδα χωρίς καθυστέρηση και να αποφύγει να ανοίξει εναλλακτικές διαδρομές, όπως και να μειώσει περαιτέρω τις αφίξεις παράτυπων μεταναστών στην Κύπρο», τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
«Ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που προσφέρουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες και θα εμφανιστεί έτοιμη να αλλάξει πορεία και να θέσει τις βάσεις για μια νέα σχέση με την ΕΕ», είπε ο Όλιβερ Βάρχεϊ, που προειδοποίησε:
«Αν αυτό δεν συμβεί και αν η Τουρκία αναστρέψει την πιο εποικοδομητική στάση των τελευταίων μηνών, η ΕΕ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία και τις επιλογές για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της».
Μιλώντας για την πορεία των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, ο Βάρχεϊ επεσήμανε ότι οι ενέργειες της Άγκυρας στην εξωτερική πολιτική έρχονταν σε σύγκρουση με τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες. Ακόμη, ανέφερε ότι οι ενέργειες αυτές συνέχισαν να περιπλέκουν τις σχέσεις των δύο πλευρών, όπως και τις σχέσεις της Τουρκίας με τις χώρες- μέλη.
Όμως, συνέχισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, τους τελευταίους μήνες έχει υπάρξει αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ σημείωσε την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, όπως και τις ανεπίσημες συζητήσεις για το Κυπριακό στη Γενεύη.
Στον αντίποδα, αναφερόμενος στην κατάσταση εντός της Τουρκίας, ο Ευρωπαίος επίτροπος υπογράμμισε ότι από την αρχή της χρονιάς παρατηρείται περαιτέρω οπισθοχώρηση του κράτους δικαίου και της κατάστασης με τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η κατάσταση αυτή παραμένει σοβαρή ανησυχία, τόνισε ο Βάρχεϊ και στάθηκε ιδιαίτερα στη στόχευση πολιτικών κομμάτων και ΜΜΕ, όπως και «άλλες πρόσφατες κινήσεις που υπονομεύουν την ελευθερία της έκφρασης» στην Τουρκία, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με τις υποχρεώσεις της χώρας.
Ο Βάρχεϊ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, στην αποτυχία της Άγκυρας να εφαρμόσει τις νομικά δεσμευτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά και στις επανειλημμένες απολύσεις διοικητών της κεντρικής τράπεζας.
«Αυστηρό μήνυμα» από το ευρωκοινοβούλιο
Στο μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να στείλει αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα, με ψήφισμα σχετικά με την έκθεση προόδου της Κομισιόν για την Τουρκία.
Στην πρόταση του ψηφίσματος επισημαίνεται ότι αν η Τουρκία δεν αντιστρέψει την τρέχουσα αρνητική στάση, «η ΕΕ θα πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της».
Επίσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ, υπογραμμίζεται ότι οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό και έχουν επιδεινωθεί σε βαθμό που η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να τις επανεκτιμήσει σε βάθος. Ακόμη, τονίζεται η οπισθοδρόμηση της Άγκυρας σε ό,τι αφορά το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα.
Το μήνυμα που θα σταλεί στην Τουρκία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα είναι «ισχυρό και σκληρό», δήλωσε ο Μάνφρεντ Βέμπερ. «Πιστεύουμε ότι όλο περισσότεροι συνάδελφοι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χάνουν την εμπιστοσύνη τους στη διαδικασία διεύρυνσης για την Τουρκία», σημείωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Σύμφωνα με τον Βέμπερ, είναι πολύ πιθανό η πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ψηφίσει υπέρ κειμένου που ζητά από την Κομισιόν να αναστείλει επίσημα τις συνομιλίες για τη διεύρυνση, σε περίπτωση που τα πράγματα δεν βελτιωθούν το προσεχές διάστημα.