Πριν μερικές ημέρες, ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό ανήρτησε ένα tweet στο οποίο ανέφερε ότι η χώρα του «καταγγέλλει τη βάρβαρη απόφαση του ιρανικού καθεστώτος να επιβάλει τη θανατική ποινή σε σχεδόν 15.000 διαδηλωτές». Δώδεκα ώρες αργότερα, το tweet είχε διαγραφεί.
Η εν λόγω ανάρτηση αποτέλεσε μέρος της αναπαραγωγής της ψευδούς πληροφορίας περί θανατικής καταδίκης χιλιάδων πολιτών που συμμετείχαν στις πρόσφατες διαδηλώσεις που σαρώνουν τη χώρα, μετά το θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί όσο βρισκόταν υπό κράτηση από την «αστυνομία ηθών».
Αν και μέσα σε μερικές ώρες η ανάρτηση του Τριντό διαγράφηκε, είχε ήδη αναδημοσιευτεί πάνω από 6.000 φορές. Η ψευδής είδηση είχε επίσης αναρτηθεί στο Twitter από διασημότητες με σημαντικό αριθμό ακολούθων.
«Δεδομένης της γενικής φήμης του [του Τριντό] ως ανθρώπου που δεν είναι ιδιαίτερα συναισθηματικός ή παραπλανητικός, αυτό σίγουρα έδωσε νομιμοποίηση στην παραπληροφόρηση», είπε ο Μαρκ Όουεν Τζόουνς, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Hamad Bin Khalifa του Κατάρ, ο οποίος ειδικεύεται στην ψηφιακή παραπληροφόρηση
Το εν λόγω περιστατικό δείχνει την ένταση της παραπληροφόρησης στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και την ενίσχυσή της από όσους κατέχουν θέσεις εξουσίας εν μέσω περιορισμών στην ανεξάρτητη ενημέρωση από το σημείο όπου προέρχεται η είδηση.
Εκπρόσωπος της καναδικής κυβέρνησης δήλωσε στο CNN ότι το tweet διαγράφηκε επειδή «ενημερώθηκε ότι ήταν ελλιπές και δεν είχε το απαραίτητο πλαίσιο».
«Βασιζόταν σε αναφορές για σοβαρές ανησυχίες που διατυπώθηκαν από διεθνείς υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίοι προειδοποιούσαν για πιθανές μελλοντικές ποινές, συμπεριλαμβανομένης της θανατικής ποινής, που θα επιβληθούν σε χιλιάδες Ιρανούς διαδηλωτές που έχουν ήδη τεθεί υπό κράτηση από το καθεστώς», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Πώς διαδόθηκε λοιπόν η ψευδής είδηση για 15.000 θανατικές καταδίκες; Την περασμένη εβδομάδα, ο Τζαβίντ Ρεχμάν, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν, δήλωσε ότι «κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι εβδομάδων, χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις πάνω από 14.000 άτομα, έχουν συλληφθεί, στους οποίους περιλαμβάνονται υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φοιτητές, δικηγόροι, δημοσιογράφοι και ακτιβιστές της κοινωνίας των πολιτών».
Σε ορισμένα δημοσιεύματα κάποιων δυτικών μέσων ενημέρωσης, στις αναρτήσεις χρηστών αλλά και στο tweet του Τζάστιν Τριντό φαίνεται να συγχέεται ο εκτιμώμενος αριθμός των συλληφθέντων με εκείνους που αντιμετωπίζουν τη θανατική ποινή.
Η αλήθεια είναι ότι ενώ ορισμένοι Ιρανοί διαδηλωτές έχουν κατηγορηθεί για εγκλήματα που τιμωρούνται με θανατική ποινή, αντίστοιχες κατηγορίες δεν αντιμετωπίζει το σύνολο των συλληφθέντων που σύμφωνα με ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέρχονται σε χιλιάδες.