Φιλιππίνες: Συντριπτική νίκη του Φερντινάντ Μάρκος τζούνιορ- Γιος του πρώην δικτάτορα

Φιλιππίνες: Συντριπτική νίκη του Φερντινάντ Μάρκος τζούνιορ- Γιος του πρώην δικτάτορα Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Συντριπτική νίκη πέτυχε στις προεδρικές εκλογές των Φιλιππίνων ο Φερντινάντ Μάρκος τζούνιορ, γιος και συνονόματος του πρώην δικτάτορας. 

Ο «Μπονγκ Μπονγκ», όπως είναι επίσης γνωστός, έχει συγκεντρώσει πάνω από το 50% των ψήφων, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από σχεδόν το σύνολο των εκλογών κέντρων. Το ποσοστό του είναι διπλάσιο από εκείνο της βασικής αντιπάλου του, της απερχόμενης αντιπροέδρου Λένι Ρομπρέντο. 

Ο 64χρονος απέφυγε να γιορτάσει τη νίκη του, δηλώνοντας «Ας περιμένουμε να είναι εντελώς ξεκάθαρο, η καταμέτρηση να φτάσει στο 100% και τότε μπορούμε να γιορτάσουμε», δήλωσε. Με την επικράτησή του στις εκλογές, η οικογένεια Μάρκος επανέρχεται στην εξουσία 36 χρόνια μετά την εξέγερση που ανέτρεψε τον πατέρα του. 

Ο Μάρκος τζούνιορ είχε την υποστήριξη του απερχόμενου προέδρου των Φιλιππίνων, του Ροντρίγο Ντουτέρτε, η δημοτικότητα του οποίου παραμένει υψηλή, ενώ η προεκλογική εκστρατεία σημαδεύτηκε από μια «καταιγίδα» παραπληροφόρησης. 

Εδώ και χρόνια λογαριασμοί υπέρ του 64χρονου έχουν κατακλύσει τα social media. Απευθύνονται κυρίως στους νέους και παρουσιάζουν τα 20 χρόνια του καθεστώτος του πατέρα του (1965-1986) ως μια «χρυσή εποχή» ειρήνης και ευημερίας για τις Φιλιππίνες. Όμως, αποσιωπούν τους δεκάδες χιλιάδες αντιφρονούντες που συνελήφθησαν, βασανίστηκαν ή δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, αλλά και τα δισεκατομμύρια δολάρια που υπεξαίρεσε από τα δημόσια ταμεία η οικογένεια Μάρκος.

Το καθεστώς ανατράπηκε το 1986 έπειτα από τεράστια λαϊκή εξέγερση και η οικογένεια Μάρκος αυτοεξορίστηκε στις ΗΠΑ, προτού επιστρέψει στις Φιλιππίνες για να οργανώσει υπομονετικά το δίκτυο πολιτικής της στήριξης.

Εκατομμύρια προοδευτικοί Φιλιππινέζοι θεωρούν ισχυρό πλήγμα τον θρίαμβο του Μάρκος τζούνιορ, έπειτα από έξι χρόνια διακυβέρνησης του Ντουτέρτε, ο οποίος είχε εξαπολύσει αιματηρό πόλεμο κατά των ναρκωτικών και είχε κυβερνήσει με αυξανόμενο αυταρχισμό.

Ο Μάρκος Τζούνιορ οφείλει τη νίκη του σε μεγάλο βαθμό σε μυστικές συνεννοήσεις με άλλες οικογενειακές δυναστείες και κυρίως στη συνεργασία του με τη Σάρα Ντουτέρτε, την κόρη του απερχόμενου προέδρου, η οποία διεκδικεί την αντιπροεδρία την οποία φαίνεται ότι έχει κερδίσει.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση Νετανιάχου - Ρούμπιο: «Είμαστε σε πλήρη συντονισμό με τον Τραμπ για τη Γάζα, κύρια πηγή αστάθειας το Ιράν»

Διεθνή / Συνάντηση Νετανιάχου - Ρούμπιο: «Είμαστε σε πλήρη συντονισμό με τον Τραμπ για τη Γάζα, κύρια πηγή αστάθειας το Ιράν»

Η συνάντηση έγινε μία ημέρα μετά την ανταλλαγή τριών ομήρων της Χαμάς που κρατούνταν στη Λωρίδα της Γάζας με 369 Παλαιστίνιους φυλακισμένους
LIFO NEWSROOM
Αυστρία: Ισλαμιστική επίθεση με μαχαίρι που σκότωσε 14χρονο - «Ο δράστης γελούσε μετά»

Διεθνή / Αυστρία: Ισλαμιστική η επίθεση με μαχαίρι - Ο δράστης γελούσε δυνατά αφού σκότωσε τον 14χρονο

Πλήθος αναρτήσεων στο X με τη φωτογραφία στην οποία λέγεται ότι είναι ο 23χρονος δράστης - Εμφανίζεται να γελάει, αφού μαχαίρωσε συνολικά έξι άτομα και σκότωσε το ένα
LIFO NEWSROOM
Ο Jay - Z για τη μήνυση ότι βίασε ανήλικη: Κατατέθηκε επίτηδες στην πρεμιέρα της κόρης μου

Διεθνή / Ο Jay - Z για τη μήνυση ότι βίασε ανήλικη: Κατατέθηκε επίτηδες στην πρεμιέρα της κόρης μου

«Αισθάνθηκα ότι μου έβαζαν το πιστόλι στον κρόταφο», δήλωσε μετά την απόφαση της γυναίκας που τον κατηγόρησε για τον βιασμό της σε εφηβική ηλικία, να αποσύρει τη μήνυση
LIFO NEWSROOM
Ρούτε: «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αποδείξουν τη χρησιμότητά τους» για να έχουν λόγο στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ρωσίας

Διεθνή / Ρούτε: «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αποδείξουν τη χρησιμότητά τους» για να έχουν λόγο στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ρωσίας

Ο Ρούτε διαμήνυσε ότι η Ρωσία δεν θα τολμήσει να επιτεθεί σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, προειδοποιώντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση η Συμμαχία θα απαντήσει με ολοκληρωτική επίθεση
LIFO NEWSROOM
Σερβία: Ο Βούτσιτς διαμηνύει «αποτυχία της έγχρωμης επανάστασης» – Κλιμακώνονται οι φοιτητικές διαδηλώσεις

Διεθνή / Σερβία: Ο Βούτσιτς διαμηνύει «αποτυχία της έγχρωμης επανάστασης» – Κλιμακώνονται οι φοιτητικές διαδηλώσεις

Την ίδια ώρα, δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και πολίτες συνεχίζουν τον αποκλεισμό του Κραγκούγιεβατς, σε μια διαμαρτυρία που κορυφώνεται μετά από τρεις μήνες κινητοποιήσεων
LIFO NEWSROOM