Φλόριντα: Έφοδος του FBI σε μουσείο- Κατασχέθηκαν έργα του Μπασκιά, αμφιβολίες για την αυθεντικότητά τους

Φλόριντα: Έφοδος του FBI σε μουσείο- Κατασχέθηκαν έργα του Μπασκιά, αμφιβολίες για την αυθεντικότητά τους Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Το FBI έκανε έφοδο σε μουσείο στη Φλόριντα και κατάσχεσε 25 έργα που αποδίδονται στον Ζαν Μισέλ Μπασκιά, λόγω αμφιβολιών για την αυθεντικότητά τους. 

Η εκπρόσωπος του Μουσείου Τέχνης του Ορλάντο, Εμίλια Μπουρμάς- Φράι, δήλωσε ότι  συμμορφώθηκαν με το ένταλμα του FBI για πρόσβαση στην έκθεση «Ήρωες και Τέρατα», η οποία πλέον είναι στην κατοχή της υπηρεσίας. Συμπλήρωσε ότι δεν συνελήφθη κανένας από το προσωπικό του μουσείου. 

«Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ακόμη δεν μας έχουν κάνει να πιστέψουμε ότι το μουσείο υπήρξε ή είναι αντικείμενο της όποιας έρευνας. Συνεχίζουμε να βλέπουμε την εμπλοκή μας καθαρά ως εκείνη του μάρτυρα», συμπλήρωσε η Μπουρμάς- Φράι. 

Πάνω από δέκα πράκτορες του FBI έφτασαν στο μουσείο το πρωί της Παρασκευής, σύμφωνα με μέλη του προσωπικού. Μόλις μπήκαν, έδειξαν το ένταλμα που είχαν στη διάθεσή τους και αμέσως άρχισαν να αφαιρεθούν τους 25 πίνακες από τους τοίχους του μουσείου, το οποίο έκλεισε για το κοινό. 

Οι αμφιβολίες για την αυθεντικότητα 

Σύμφωνα με το ένταλμα, υπάρχει λόγος να αμφισβητείται η αυθεντικότητα των έργων τέχνης που κατασχέθηκαν. Το FBI έκανε έρευνα τόσο για την έκθεση όσο και την απόπειρα πώλησης των 25 έργων και από αυτή προέκυψαν μεταξύ άλλων «ψευδείς πληροφορίες σχετικά με παλιότερους ισχυρισμούς για την ιδιοκτησία τους». 

Το μουσείο στο Ορλάντο είναι το πρώτο στο οποίο εκτέθηκαν- από τον Φεβρουάριο- τα συγκεκριμένα έργα του Μπασκιά τα οποία φέρεται να εντοπίστηκαν σε αποθήκη το 2012. Ο καλλιτέχνης πέθανε το 1988, στα 27 του χρόνια, από υπερβολική δόση ναρκωτικών. 

Οι ιδιοκτήτες των έργων και ο διευθυντής του μουσείου, Άαρον ντε Γκροφτ, έχουν πει ότι ο Μπασκιά δημιούργησε τους συγκεκριμένους πίνακες το 1982. Όμως, ένα από τα έργα είναι πάνω σε χαρτόνι στο οποίο υπάρχει επιγραφή της FedEx, σε γραμματοσειρά που άρχισε να χρησιμοποιείται το 1994, δηλαδή έξι χρόνια μετά τον θάνατο του καλλιτέχνη. Οπότε, σύμφωνα με το ένταλμα του FBI, υπάρχουν αμφιβολίες για την αυθεντικότητα τουλάχιστον ενός πίνακα. 

Επιπλέον, ο Άαρον ντε Γκροφτ και οι ιδιοκτήτες των έργων έχουν υποστηρίξει ότι ο Μπασκιά πούλησε τους πίνακες- έναντι 5.000 δολαρίων- στον Ταντ Μάμφορντ. Ο σεναριογράφος, που πέθανε το 2018, έβαλε σύμφωνα με τους ίδιους τα έργα σε αποθήκη και προφανώς τα ξέχασε για 30 χρόνια, μέχρι τη στιγμή που κατασχέθηκαν λόγω μη καταβολής ενοικίου και πωλήθηκαν σε δημοπρασία το 2012. 

Όμως, όταν το FBI μίλησε με τον Μάμφορντ το 2014, εκείνος τους είπε ότι ποτέ δεν είχε αγοράσει έργα του Μπασκιά και πως δεν γνώριζε ότι πίνακες του καλλιτέχνη υπήρχαν στην αποθήκη του. Επιπλέον, δήλωσε σε πράκτορα του FBI πως ένας από τους ιδιοκτήτες των έργων τον πίεσε να υπογράψει έγγραφα που δήλωναν ότι είχε στην κατοχή του παλιότερα τους πίνακες, προκειμένου να θεωρηθεί ότι είναι αυθεντικοί. Ως αντάλλαγμα, του πρόσφερε το 10% από τα έσοδα πώλησής του. 

Αν είναι αυθεντικοί, οι πίνακες του Μπασκιά θα άξιζαν περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Putnam Fine Art and Antique Appraisals, που τους αξιολόγησε έπειτα από αίτημα των ιδιοκτητών. Οι τελευταίοι έχουν δηλώσει παλιότερα πως προσπαθούσαν να πουλήσουν τα έργα. 

Με πληροφορίες από AP, NYT

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υποβαθμίζει τη συντριβή του Embraer η Ρωσία: «Λάθος να γίνονται εικασίες για το δυστύχημα»

Διεθνή / Υποβαθμίζει τη συντριβή του Embraer στο Καζακστάν η Μόσχα: «Λάθος οι εικασίες για το δυστύχημα»

Αξιωματούχος εθνικής ασφάλειας της Ουκρανίας ισχυρίστηκε ότι η συντριβή στο Καζακστάν, στην οποία σκοτώθηκαν 38 άνθρωποι την ημέρα των Χριστουγέννων, προκλήθηκε από πυρά ρωσικής αεράμυνας
LIFO NEWSROOM
Απατεώνες στην Κίνα εμπνέονται από το Squid Game για να εκμεταλλευτούν υπερχρεωμένα άτομα - Τι κερδίζουν

Διεθνή / Απατεώνες στην Κίνα εμπνέονται από το Squid Game για να εκμεταλλευτούν υπερχρεωμένα άτομα - Τι κερδίζουν

Οι λεγόμενες «προκλήσεις απομόνωσης» έχουν γίνει δημοφιλείς στην πλατφόρμα Douyin (η κινεζική έκδοση του TikTok), ιδιαίτερα φέτος, καθώς η κινεζική οικονομία σημειώνει αδύναμη ανάπτυξη
LIFO NEWSROOM