Λόγω της πανδημίας κορωνοϊού, το Φεστιβάλ των Καννών ακυρώθηκε και οι ντόπιοι βρήκαν ευκαιρία να μετατρέψουν το παραλιακό μέτωπο όπου υπό φυσιολογικές συνθήκες θα παρήλαυναν αυτές τις μέρες τα μεγαλύτερα αστέρια του παγκόσμιου κινηματογράφου, σε drive-in σινεμά.
Τα κάμπριο άνοιξαν τις οροφές τους, τα οικογενειακά αυτοκίνητα πήραν θέση, οι γονείς εφοδιάστηκαν με ποπ κορν, τα παιδιά κρεμάστηκαν έξω από τα παράθυρα και ο Ε.Τ ο εξωγήινος, η κλασική ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ από το μακρινό 1980, έκανε την εμφάνισή του στη μεγάλη οθόνη της Κρουαζέτ.
Με τους κινηματογράφους, τα θέατρα και τα εστιατόρια ακόμα κλειστά, η Γαλλία προσπαθεί με δειλά βήματα και πρωτοβουλίες να προλειάνει το έδαφος προς τη νέα κανονικότητα. Και οι πολίτες υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό μιαν ανοιξιάτικη βραδιά στο drive-in, στις ακτές της Μεσογείου.
«Πρέπει να απολαύσεις τη στιγμή. Κι αυτό αντισταθμίζει κάπως όσα χάσαμε» λέει μία γυναίκα που παρακολούθησε την ταινία με τον ενήλικο γιο της.
51 αυτοκίνητα με τις απαραίτητες μεταξύ τους αποστάσεις πάρκαραν μπροστά από την οθόνη, με θέα τη θάλασσα. Και το προσωπικό, φορώντας μάσκες και ασπίδες προσώπου, σκάναρε τα barcodes στα εισιτήριά τους.
Το Φεστιβάλ των Καννών ήταν προγραμματισμένο για τις 12 έως τις 23 Μαΐου. Πέραν των διάσημων στο κόκκινο χαλί και τις προβολές νέων ταινιών, αξιωματούχοι εταιρειών παραγωγής και διανομής δίνουν ετήσιο ραντεβού στην Κυανή Ακτή για το κλείσιμο νέων συμβολαίων.
Όπως τόνισε ο δήμαρχος της πόλης, ήταν ο τρόπος των πολιτών να αποτίσουν φόρο τιμής στο σινεμά και να δείξουν πόσο τούς έλειψαν οι ταινίες.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Κάννες ακυρώνονται. Την πρώτη χρονιά που άνοιξαν αυλαία, το φεστιβάλ διακόπηκε βίαια καθώς συνέπεσε με το ξέσπασμα του Β'Παγκοσμίου Πολέμου. Η μόνη ταινία που προβλήθηκε ήταν η Παναγία των Παρισίων του Γουίλιαμ Ντίτερλι.
Το φεστιβάλ διακόπηκε επίσης τον Μάιο του 1968, κατά τις μαζικές διαδηλώσεις φοιτητών και εργαζομένων στη Γαλλία.
Με πληροφορίες από Reuters