Η έρευνα για την καταστροφική φωτιά στο 12ώροφο ξενοδοχείο Grand Kartal στο χιονοδρομικό κέντρο Καρτάλκαγια της επαρχίας Μπολού (Κλαυδιόπολη) της Τουρκίας, αποκάλυψε αρχικές λεπτομέρειες για τα ανεπαρκή συστήματα πυροπροστασίας του ξενοδοχείου, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.
Σύμφωνα με πληροφορίες που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της έρευνας που έγινε από ομάδα με επικεφαλής τον προϊστάμενο της εισαγγελίας της Άγκυρας, η φωτιά ξεκίνησε στον χώρο της κουζίνας του εστιατορίου εντός του ξενοδοχείου. Αποκαλύφθηκε επίσης ότι η κουζίνα δεν είχε σύστημα ψεκασμού.
Μια έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία του Δήμου Μπολού ανέφερε: «Με βάση δηλώσεις του προσωπικού του ξενοδοχείου και των αυτόπτων μαρτύρων που ανταποκρίθηκαν πρώτοι στη φωτιά, μαζί με τη δική μας εξέταση, διαπιστώθηκε ότι η φωτιά προήλθε από την κουζίνα/εστιατόριο που βρίσκεται στον 4ο όροφο». Η πυροσβεστική συνέστησε σε επιτροπή εμπειρογνωμόνων να αξιολογήσει τα αίτια της πυρκαγιάς, καθώς οι εκτεταμένες ζημιές στο κτίριο του ξενοδοχείου εμπόδισαν την ανακάλυψη οποιωνδήποτε στοιχείων που υποδηλώνουν πρόθεση, εάν υπήρχε.
Yangın olur uçagın yok,
— Umberto ECO (@umberto_eco_) January 21, 2025
Sel olur alt yapın yok,
Deprem olur üstyapın yok,
Maden patlaması olur, yaşam odan yok,
Enflasyon %70 olur, çaren yok,
Otel yanar, yangın merdiveni yok.
10 milyon mültecin olur, planın yok.
Tek sözün;
Bayrak inmeyecek, ezan susmayacak.#Bolu pic.twitter.com/0DoPsNIg4u
Ένα από τα πιο συζητημένα θέματα σχετικά με τη φωτιά στο ξενοδοχείο ήταν η κατάσταση των εξόδων της πυρκαγιάς. Οι ομάδες διαπίστωσαν ότι το κτήριο είχε όντως σκάλες πυροσβεστικής μέσα στο κτήριο. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς, αυτές οι έξοδοι κινδύνου λειτουργούσαν σαν καμινάδα.
Η σκάλα λειτούργησε σαν καμινάδα για τη φωτιά στο ξενοδοχείο
Ο καπνός από τη φωτιά, που ξεκίνησε από τους κάτω ορόφους, ανέβηκε στους επάνω ορόφους μέσω αυτών των εξόδων. Οι επιζώντες της φωτιάς ανέφεραν επίσης ότι προσπάθησαν να φτάσουν στις εξόδους πυρκαγιάς αλλά δεν κατάφεραν να διαφύγουν λόγω του πυκνού καπνού.
Σύμφωνα με τους κανονισμούς ασφαλείας, αυτές οι έξοδοι πρέπει να έχουν πόρτες σε κάθε όροφο. Τα πλάνα έδειξαν ότι οι χώροι που αναφέρονται ως πυροσβεστικές έξοδοι δεν είχαν πόρτες και λειτουργούσαν ως κανονικές σκάλες. Αναφέρθηκε ότι πολλοί από τους θανάτους οφείλονταν σε δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα. Συνολικά 79 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη φωτιά. Με βάση την αναφορά της πυροσβεστικής, περισσότερα από 50 άτομα διασώθηκαν από τα παράθυρα του ξενοδοχείου χρησιμοποιώντας κλιμακωτό πυροσβεστικό όχημα και ένα άτομο διασώθηκε χρησιμοποιώντας τραμπολίνο.
Bolu'da yanan otelde çarşafları birbirine bağlayarak 11 kişiyi kurtaran vatandaş:
— Boşuna Tıklama (@bosunatiklama) January 24, 2025
"Herkese 'battaniye ve çarşafınızı bana getirin, aşağıya ineceğiz' dedim."pic.twitter.com/xqqNXJ2B5c
Σύμφωνα με τους κανονισμούς, οι πόρτες εξόδου πυρκαγιάς που εξυπηρετούν περισσότερους από τέσσερις ορόφους πρέπει να είναι πυρίμαχες για τουλάχιστον 90 λεπτά. Ο κανονισμός αναφέρει επίσης ότι «τα υπνοδωμάτια θα πρέπει να χωρίζονται από τον εσωτερικό διάδρομο με έναν τοίχο που να είναι πυρίμαχος για τουλάχιστον 60 λεπτά».
Για τις κουζίνες, που προσδιορίστηκαν ως πηγή της πυρκαγιάς, ο κανονισμός ορίζει ότι «οι κουζίνες και οι αίθουσες τσαγιού πρέπει να τοποθετούνται με πυρίμαχα χωρίσματα που να τις διαχωρίζουν από άλλα μέρη του κτηρίου για τουλάχιστον 120 λεπτά. Ξύλο και άλλα εύκολα εύφλεκτα υλικά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως χωρίσματα». Σύμφωνα με την έκθεση της πυροσβεστικής, η πρώτη ειδοποίηση λήφθηκε στις 03:30 (τοπική ώρα), αλλά οι ομάδες κατάφεραν να φτάσουν στο σημείο μόνο στις 04:24 μετά από απόσταση 42 χιλιομέτρων.
Gece gece şöyle bir videoya denk geldim.
— mühendisyen (@muhendisyenn) January 22, 2025
Bu adam kurtuldu mu? Oraya merdiven yetişebilirdi. Kafayı yiyeceğim gece gece bir sürü video düşüyor.#Bolu #yangın pic.twitter.com/J6j07PR2tT
Πολιτικό blame game στην Τουρκία
Η τραγωδία πυροδότησε εκκλήσεις για λογοδοσία και μεταρρυθμίσεις και ανεξάρτητοι ειδικοί είπαν ότι το ξενοδοχείο Grand Kartal δεν διέθετε βασικά μέτρα πυρασφάλειας.
Οι επιζώντες περιέγραψαν το χάος καθώς περιηγούνταν σε διαδρόμους γεμάτους καπνό στο σκοτάδι. Κάποιοι είπαν ότι δεν υπήρχαν συναγερμοί, συστήματα καταιονισμού ή ορατές διαρροές πυρκαγιάς. Κάποιοι αναγκάστηκαν να πηδήξουν από τα παράθυρα για να ξεφύγουν και αρκετοί πέθαναν με αυτόν τον τρόπο. Από τις 23 Ιανουαρίου, οι αρχές συνέλαβαν 12 άτομα, μεταξύ των οποίων ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου, ο διευθυντής, ένας αντιδήμαρχος της επαρχίας Μπολού και ο επικεφαλής της τοπικής πυροσβεστικής υπηρεσίας στο πλαίσιο έρευνας. Η διεύθυνση του ξενοδοχείου δεσμεύτηκε για πλήρη συνεργασία και ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύτηκε να λογοδοτήσουν.
Ο δήμαρχος του Μπολού, που προέρχεται από το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και το Υπουργείο Τουρισμού αλληλοκατηγορήθηκαν για έλλειψη μέτρων πυρασφάλειας, με το καθένα να υποστηρίζει ότι ήταν ευθύνη του άλλου. «Όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν θα είχαν πεθάνει εάν είχαν αντιμετωπιστεί οι ελλείψεις που αναφέραμε στην επιθεώρηση (της πυρκαγιάς)», είπε ο Τανζού Οζτζάν, δήμαρχος του δήμου Μπόλου, στο τηλεοπτικό δίκτυο Halk TV.
Απορρίφθηκε η αίτηση για άδεια πυρασφάλειας
Ο Οζτζάν είπε ότι οι ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου είχαν υποβάλει αίτηση για άδεια πυρασφάλειας τον Δεκέμβριο, αλλά απέρριψε την αίτηση αφού δεν πληρούσαν οκτώ από τα εννέα απαιτούμενα κριτήρια. Αντίθετα, το ξενοδοχείο, είπε, έλαβε ένα υποκατάστατο έκθεσης ασφάλειας από μια ιδιωτική ελεγκτική εταιρεία, η οποία επιτρέπεται από το νόμο. Ο Οζτζάν πρόσθεσε ότι λόγω της δικαιοδοσίας του υπουργείου, ο δήμος δεν μπορούσε να λάβει περαιτέρω μέτρα. «Ενώ ο δήμος περίμενε να διορθωθούν οι ελλείψεις, το ξενοδοχείο απέσυρε το αίτημα επειδή δεν ήθελε να καλύψει αυτά τα έξοδα και έκανε αίτηση σε άλλη εταιρεία. Δόθηκε εξουσιοδότηση σε εταιρεία εξουσιοδοτημένη από το υπουργείο», είπε ο δήμαρχος.
Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νούρι Ερσόι είπε ότι το ακίνητο επιθεωρήθηκε το 2021 και το 2024 χωρίς να επισημανθούν ζητήματα ασφάλειας. Είπε ότι η πυροσβεστική είναι αρμόδια για τακτικές επιθεωρήσεις και πιστοποιήσεις και πρόσθεσε ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα.
Ο Οζτζάν είπε ότι ο δήμος του δεν έχει δικαιοδοσία για το ξενοδοχείο, το οποίο βρίσκεται εκτός των ορίων της πόλης και σε μια καθορισμένη τουριστική περιοχή. Η τελευταία πιστοποίηση πυρασφάλειας του δήμου χρονολογήθηκε το 2007 και οι μετέπειτα έλεγχοι ήταν ευθύνη του υπουργείου, είπε.
Το υπουργείο Τουρισμού είπε ότι το ξενοδοχείο διέθετε έγκυρο πιστοποιητικό πυροσβεστικής ικανότητας.
Ο Ερόλ Περτζίν, εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Μηχανολόγων Μηχανικών του Μπολού, ζήτησε μεταρρύθμιση των κανονισμών ασφαλείας και επέκρινε αυτό που αποκαλούσε αόριστη γλώσσα στους ισχύοντες νόμους. «Η νομοθεσία μας δεν αναφέρεται σε αυτούς τους κανόνες. Αναφέρεται μόνο αόριστα ότι «πρέπει να διασφαλίζεται η ασφάλεια των επισκεπτών και των εργαζομένων», είπε, ζητώντας αυστηρότερους κανόνες.