"Gablande": Το δίδυμο της επόμενης ημέρας;

"Gablande": Το δίδυμο της επόμενης ημέρας; Facebook Twitter
0

Ένα διαφορετικό γαλλογερμανικό δίδυμο που πολλοί ελπίζουν να επικρατήσει στις γαλλικές και γερμανικές εκλογές, ώστε να βάλει ένα τέλος στη  μονόπλευρη πολιτική της λιτότητας στην Ευρώπη, δίνει κοινή συνέντευξη τύπου στην Γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemaine Zeitung . Πρόκειται για τους ηγέτες των σοσιαλιστικών κομμάτων της Γαλλίας και της Γερμανίας Ολάντ και Γκαμπριέλ που μάλιστα ερωτώνται από το δημοσιογράφο, με αφορμή το παρατσούκλι Μερκοζί πώς θα τους φαινόταν να τους προσφωνούσαν "Gablande"; Ή "Horiel";

Στην εκτενή αυτή συνέντευξη τους οι Ολάντ και Γκάμπριελ μιλάνε για την πορεία τους από την παιδική τους ηλικία και μάλιστα ο Γερμανός ηγέτης αναφέρεται στα αντιγαλλικά αισθήματα που έτρεφε η οικογένεια του πατέρα του. Όμως συμφωνούν ότι οι καιροί έχουν αλλάξει και ο Γκάμπριελ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αν πω στην κόρη μου ότι χρειαζόμαστε την Ε.Ε για να μην ξαναυπάρξει πόλεμος και εισβολή στη Γαλλία, θα με κοιτάξει περίεργα και θα πει ότι ούτως ή άλλως δεν θέλει να εισβάλει στο Παρίσι. Το μόνο που θέλει είναι να επισκεφθεί το φίλο της που βρίσκεται εκεί».

Όταν η κουβέντα φτάνει στην Ελλάδα ο Ολάντ λέει ότι χρειάζεται ο μηχανισμός σταθερότητας για μια περίπτωση όπως της Ελλάδας, όμως «η υποστήριξη σε αυτόν θα σήμαινε ότι συμφωνούμε και με τη λιτότητα που προβλέπει το δημοσιονομικό σύμφωνο. Και κάτι τέτοιο το απορρίπτουμε». Από την πλευρά του ο Γκάμπριελ λέει ότι ο μηχανισμός αυτός ήρθε πολύ αργά. Και ότι η Μέρκελ κάνει κάθε τρεις μήνες κάτι διαφορετικό από αυτό που προηγουμένως είχε αναφέρει ως εναλλακτική λύση. «Δεν έχει ούτε μια ισχυρή συνιστώσα για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Και δεν έχει φορολογήσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές». Λέει ακόμη όχι στη μονόπλευρη λιτότητα στην περίπτωση της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι αυτή βλάπτει και τις άλλες χώρες. «Το αποτέλεσμα των πολιτικών της κ. Μέρκελ είναι μια χώρα που εκπροσωπεί μόνο το 2% του ΑΕΠ της Ευρώπης, να έχει δημιουργήσει την ευρωπαϊκή κρίση».

«Ο αγώνας για την Ελλάδα είναι ένα πληρεξούσιο για συζήτηση: Ποιος αποφασίζει για το πώς θα ζούμε μαζί στην Ευρώπη; Η Wall Street και το City του Λονδίνου; Ή οι πολίτες με τους πολιτικούς που εκλέγουν»; Με την  άποψη του Γκάμπριελ συμφωνεί και ο Ολάντ  που συμπληρώνει ότι χωρίς ανάπτυξη δεν αντιμετωπίζεται η ευρωπαϊκή κρίση ενώ προτείνει ως λύση τα ευρωομόλογα και ένα ευρύ φάσμα φόρων στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Όπως λέει τα χρήματα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, για την έρευνα και την ανάπτυξη και για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων.

Ο Ολάντ ξεκαθαρίζει τη θέση του ως προς το τι πρεσβεύει. «Δεν θέλω ένα κράτος πάνω από όλα, θέλω δικαιοσύνη, κανόνες με δίκαιη κατανομή του πλούτου, να αλλάξει η φύση της ανάπτυξης και να υπάρχει ειλικρίνεια. Να μην υποκρινόμαστε αλλά να βάλουμε τη νεολαία στο κέντρο των προσπαθειών μας και να κάνουμε τα πάντα για να εξασφαλίσουμε ότι οι νέοι μας θα έχουν δουλειά». Ο ηγέτης των Γάλλων Σοσιαλιστών τονίζει ότι θέλει να διατηρηθεί στη Γαλλία ο κοινωνικός διάλογος, να ενισχυθεί η περιφερειακή δυναμική.

 Ο Γκάμπριελ σημειώνει ότι ο Ολάντ μιλάει για μια διαφορετική Ευρώπη, στην οποία το άτομο θα έχει την υψίστη σημασία και η ΕΕ δεν θα είναι μόνο μια ενιαία αγορά αλλά ένας χώρος δημιουργίας προϋποθέσεων για μια καλύτερη ζωή. Τονίζει ακόμη ότι θεωρεί την εκλογή του Ολάντ ως ένα σημαντικό μήνυμα για την Ευρώπη.

Όταν ο Γάλλος υποψήφιος ερωτάται πώς θα τα πάει με την Μέρκελ αφού και στις 6 Μαίου που μπορεί αυτός να είναι νικητής, με εκείνη θα πρέπει να συνεργαστεί λέει ότι θα συνεργαστεί καλά μαζί της, δεν τρέφει κακά συναισθήματα. «Όμως,  σημειώνει ότι είναι πιο κοντά με τους Γερμανούς Σοσιαλιστές αφήνοντας τα υπόλοιπα στις εκλογές που έχουν οι Γερμανοί τον επόμενο χρόνο.

 Όταν ο δημοσιογράφος αναφέρει την επίσκεψη του Χέλμουτ Κόλ και του Φρανσουά Μιτεράν στον Ernst Junger και ρωτά ποιόν θα ήθελαν να επισκεφθούν μαζί, ο Ολάντ προτείνει τον Jurgen Habermas που όπως λέει «έχει βρεί ένα πολύ σαφή και διαφωτιστικό δρόμο για την Ευρώπη». Ο Γκάμπριελ απαντά «Είμαι με το τώρα».  

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ