Εισιτήριο εισόδου 5 ευρώ προτείνει να πληρώνουν οι επισκέπτες που επιθυμούν να εισέλθουν στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Παρισίων, η Γαλλίδα υπουργός Πολιτισμού Ρασιντά Ντατί σε πρόσφατη συνέντευξή της στην εφημερίδα Le Figaro.
Την σχετική πρόταση έκανε η υπουργός Πολιτισμού με αφορμή την επαναλειτουργία της Παναγίας των Παρισίων στις 7 Δεκεμβρίου, μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2019 και σχεδόν πέντε χρόνια έργων ανοικοδόμησης. Η Ντατί στη συνέντευξή της αποκάλυψε πως ανέφερε την σχετική πρόταση στον Αρχιεπίσκοπο του Παρισιού και του είπε: «Ορίστε μια συμβολική τιμή για όλες τις επισκέψεις τουριστών στη Νοτρ Νταμ (Notre Dame de Paris) και αφιερώστε εξ ολοκλήρου αυτά τα χρήματα σε ένα μεγάλο σχέδιο για τη διαφυλαξη των θρησκευτικών μνημείων».
Στη συνέντευξή της η Γαλλίδα υπουργός Πολιτισμού τόνισε πως: «Με μόλις 5 ευρώ ανά επισκέπτη θα συγκεντρώσουμε 75 εκατ. ευρώ ετησίως. Έτσι, η Παναγία των Παρισίων θα έσωζε όλες τις εκκλησίες του Παρισιού και της Γαλλίας». Η ίδια υποστήριξε πως οι επισκέπτες από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να πληρώνουν ακριβότερο εισιτήριο για την είσοδο σε εμβληματικά μνημεία, όπως είναι το μουσείο του Λούβρου.
«Η θέση μου σε αυτό το θέμα είναι πολύ σαφής. Θα ήθελα οι επισκέπτες εκτός ΕΕ να πληρώνουν περισσότερα για το εισιτήριο εισόδου και αυτό το επιπλέον ποσό να διατίθεται για χρηματοδότηση των εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης της εθνικής μας κληρονομιάς», ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας. Η Ντατί τόνισε πως «οι Γάλλοι δεν γίνεται να πληρώνουν για τα πάντα μόνοι τους» και είπε πως οι αυξήσεις στα εισιτήρια εισόδου σε εθνικά μνημεία και μουσεία της Γαλλίας θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2026.
Μετά την συνέντευξή της η Ρασιντά Ντατί διευκρίνισε πως η είσοδος στην Παναγία των Παρισίων παραμένει δωρεάν για θρησκευτικές εκδηλώσεις. Ειδικότερα, όταν η Βαλερί Πεκρές - Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Ιλ ντε Φρανς - χαιρέτισε με ανάρτησή της στο X την πρόταση της υπουργού Πολιτισμού αλλά ανέφερε πως δεν θα πρέπει να πληρώνουν εισιτήριο οι πιστοί που εισέρχονται στον καθεδρικό ναό για να προσευχηθούν, η Ντατί έκανε την σχετική διευκρίνιση.
«Οι λειτουργίες πρέπει φυσικά να έχουν ελεύθερη πρόσβαση και να είναι δωρεάν. Όμως κάθε πολιτιστικός επισκέπτης πρέπει να συμβάλει στη διατήρηση της κληρονομιάς μας, είναι θέμα βοήθειας, ειδικότερα, όλων των καμπαναριών μας με τα οποία είμαστε βαθιά δεμένοι», διευκρίνισε στο X απαντώντας στην Βαλερί Πεκρές η Γαλλίδα υπουργός Πολιτισμού.
Σχετικά δημοσιεύματα στον γαλλικό Τύπο αναφέρουν πως την ίδια πρακτική επιβολής εισιτηρίου εισόδου σε εμβληματικά θρησκευτικά μνημεία ακολουθούν, ήδη, άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, που έχει επιβάλλει εισιτήριο εισόδου στον καθεδρικό ναό του Μιλάνου και η Ισπανία, που οι επισκέπτες πληρώνουν για να εισέλθουν στον εμβληματικό καθεδρικό ναό «Λα Σαγράδα Φαμίλια» της Βαρκελώνης.