Η γαλλική κυβέρνηση απέσυρε την πρόταση για αύξηση του φόρου στην ηλεκτρική ενέργεια σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την πολιτική κρίση που απειλεί να οδηγήσει σε κατάρρευση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ.
Η κίνηση αυτή έρχεται εν μέσω εντάσεων για τον προϋπολογισμό του 2025, ο οποίος περιλαμβάνει περικοπές δαπανών ύψους 60 δισ. ευρώ και αύξηση φόρων.
Η κυβέρνηση μειοψηφίας του Μπαρνιέ, που διορίστηκε από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν τον Σεπτέμβριο, αντιμετωπίζει σοβαρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Η άρνηση του Εθνικού Συναγερμού (RN) της Μαρίν Λεπέν να στηρίξει την κυβέρνηση αυξάνει τις πιθανότητες πρότασης μομφής την επόμενη εβδομάδα.
Ο Μπαρνιέ σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το άρθρο 49.3 του συντάγματος, το οποίο επιτρέπει την έγκριση νομοσχεδίων χωρίς ψηφοφορία, για να περάσει τμήματα του προϋπολογισμού. Ωστόσο, αυτό θα δώσει στην αντιπολίτευση τη δυνατότητα να καταθέσει πρόταση μομφής, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησης πριν από τα Χριστούγεννα.
Ο Εθνικός Συναγερμός, ο οποίος μέχρι τώρα παρουσίαζε τον εαυτό του ως δύναμη σταθερότητας, άσκησε έντονες πιέσεις στον Μπαρνιέ, δηλώνοντας ότι οι αυξήσεις φόρων στην ηλεκτρική ενέργεια είναι απαράδεκτες. Η υποχώρηση του πρωθυπουργού χαρακτηρίστηκε ως «νίκη» από τον πρόεδρο του κόμματος, Ζορντάν Μπαρντέλα.
Παράλληλα, η Λεπέν, η οποία θεωρείται φαβορί για τις προεδρικές εκλογές του 2027, αντιμετωπίζει τη δική της κρίση, καθώς κατηγορείται για κατάχρηση ευρωπαϊκών πόρων. Εάν καταδικαστεί, κινδυνεύει με αποκλεισμό από την πολιτική για πέντε χρόνια.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν δυσαρέσκεια
Η λαϊκή δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση είναι έντονη, με το 53% των πολιτών να επιθυμούν την πτώση της κυβέρνησης, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ifop-Fiducial. Μια άλλη δημοσκόπηση της Elabe δείχνει ότι το 63% των Γάλλων πιστεύουν πως ο Μακρόν πρέπει να παραιτηθεί εάν η κυβέρνηση του Μπαρνιέ καταρρεύσει, αν και ο ίδιος έχει αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο.
Με το πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας βαθιά διχασμένο, η κυβέρνηση του Μπαρνιέ ακροβατεί μεταξύ οικονομικών μεταρρυθμίσεων και της διατήρησης της εξουσίας.