Τα γαλλικά ομόλογα βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο από το 2012, όταν η οικονομική κρίση στην ευρωζώνη ήταν στο χειρότερο σημείο της.
Το κόστος δανεισμού του δημοσίου στη Γαλλία έχει εκτοξευθεί στο υψηλότερο ασφάλιστρο από την κρίση χρέους της ευρωζώνης εν μέσω πολιτικής αναταραχής, καθώς η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον κίνδυνο κατάρρευσης λόγω προγραμματισμένου προϋπολογισμού λιτότητας.
Το χάσμα μεταξύ των αποδόσεων των γαλλικών 10ετών κρατικών ομολόγων και του γερμανικού τους ισοδύναμου εκτοξεύτηκε έως και 90 μονάδες βάσης την Τετάρτη, το μεγαλύτερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών, ενώ υποχώρησαν και οι μετοχές που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο του Παρισιού.
Οι κίνδυνοι μιας νέας περιόδου πολιτικών αναταραχών στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, έρχεται καθώς ο πρωθυπουργός, Μισέλ Μπαρνιέ, προσπαθεί να προωθήσει τον προϋπολογισμό που περιλαμβάνει περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων 60 δισ. ευρώ, παρά το ότι δεν έχει την πλειοψηφία στη Βουλή.
Ο Μπαρνιέ, ο οποίος διορίστηκε από τον Εμανουέλ Μακρόν τον Σεπτέμβριο μετά τις πρόωρες γενικές εκλογές που προκήρυξε ο πρόεδρος, προειδοποίησε την Τρίτη ότι τυχόν ανατροπή της κυβέρνησης θα προκαλέσει κατάρρευση στις χρηματοπιστωτικές αγορές. «Θα υπάρξει μεγάλη καταιγίδα και πολύ σοβαρές αναταράξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές», είπε όταν ρωτήθηκε στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό TF1 ποιος θα ήταν ο αντίκτυπος εάν δεν περάσουν τα δημοσιονομικά μέτρα. Καθώς ο πρωθυπουργός προσπαθεί να πείσει τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να υποστηρίξουν τα μέτρα της κυβέρνησής του, η Γαλλίδα ακροδεξιά ηγέτης Μαρίν Λεπέν επανέλαβε την απειλή της τη Δευτέρα να υποστηρίξει μια πρόταση μομφής που θα μπορούσε να ρίξει τον Μπαρνιέ.
Η διεύρυνση του χάσματος –ή της διαφοράς– μεταξύ των γαλλικών και γερμανικών κρατικών ομολόγων αντιπροσωπεύει τους επενδυτές που απαιτούν υψηλότερο ασφάλιστρο για τον πρόσθετο κίνδυνο διατήρησης του χρέους. Η διαφορά ήταν μεγαλύτερη από το 2012, κατά την κορύφωση της κρίσης δημόσιου χρέους της ευρωζώνης, όταν οι φόβοι για την χρεοκοπία της Ελλάδας είχαν προκαλέσει ταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Οι επενδυτές προειδοποιούν ότι το αδιέξοδο στο Παρίσι μπορεί να οδηγήσει σε νέες εκλογές και σε αυξανόμενη πολιτική αναταραχή, μόνο λίγους μήνες μετά τις πρόωρες εκλογές που αποφάσισε ο Μακρόν προκαλώντας γενικό σοκ.
Τα σχέδια του Μπαρνιέ για περικοπές έρχονται με το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Γαλλίας να είναι έτοιμο να ξεπεράσει το 6% του ΑΕΠ φέτος, υπερδιπλάσιο από τον στόχο της ΕΕ. Σύμφωνα με το λεγόμενο σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης της ΕΕ, τα ελλείμματα περιορίζονται στο 3% του ΑΕΠ και το εθνικό χρέος στο 60%, αν και πολλά κράτη μέλη της ευρωζώνης επί του παρόντος παραβιάζουν τον κανόνα. Οι Βρυξέλλες έχουν θέσει τη Γαλλία στη διαδικασία παρακολούθησης του «υπερβολικού ελλείμματος», όπου ήδη βρίσκονται άλλα επτά κράτη μέλη.
Τα σχέδια του Μπαρνιέ στοχεύουν στη μείωση του ελλείμματος στο 5% το επόμενο έτος. Η γαλλική Γερουσία έχει προγραμματιστεί να εξετάσει το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό τη Δευτέρα. Οι αναλυτές είπαν ότι εάν η αύξηση των φόρων και οι περικοπές δαπανών δεν εφαρμοστούν, το έλλειμμα θα μπορούσε να αυξηθεί στο 7% το επόμενο έτος.
Με πληροφορίες από The Guardian