Γάζα: Χωρίς ρεύμα το νοσοκομείο Αλ Σίφα, εξαντλήθηκαν τα καύσιμα

Πόλεμος στη Γάζα: Διακόπηκαν οι επιχειρήσεις στο νοσοκομείο Αλ Σίφα Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: EPA
0

Την ώρα που εξακολουθεί να μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και των μαχητών της Χαμάς, σήμερα ανεστάλησαν λειτουργίες του νοσοκομειακού συγκροτήματος Αλ Σίφα στη Γάζα, διότι εξαντλήθηκαν πλήρως τα καύσιμα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας, Ασράφ αλ-Κίντρα, δήλωσε πως «ένα νεογέννητο μωρό πέθανε μέσα στη θερμοκοιτίδα», ενώ υποστήριξε πως στη θερμοκοιτίδα βρίσκονται ακόμα άλλα 45 μωρά. «Η κατάσταση είναι χειρότερη απ' ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί. Είμαστε πολιορκημένοι μέσα στο Ιατρικό Συγκρότημα Αλ Σίφα και η κατοχή έχει στοχοθετήσει τα περισσότερα από τα κτίρια μέσα σ' αυτό», δήλωσε τηλεφωνικά ο Ασράφ αλ-Κίντρα.

Συμπλήρωσε επίσης πως «οι δυνάμεις κατοχής πυροβολούν τους ανθρώπους που κινούνται μέσα στο συγκρότημα, πράγμα που περιορίζει τη δυνατότητά μας να κινούμαστε από το ένα τμήμα στο άλλο. Μερικοί προσπάθησαν να φύγουν από το νοσοκομείο και τους πυροβόλησαν». Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ηλεκτρικό ούτε ίντερνετ.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις υποστήριξαν πως όλη τη νύχτα έδιναν μάχες με ενόπλους της Χαμάς μέσα και γύρω από την Πόλη της Γάζας όπου βρίσκεται το νοσοκομείο. Υπενθυμίζεται ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν δηλώσει πως μαχητές της Χαμάς έχουν τοποθετήσει κέντρα διοίκησης κάτω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα καθώς και σε άλλα νοσοκομεία στη Γάζα.

Από την πλευρά της η Χαμάς αρνείται ότι χρησιμοποιεί αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες και υγειονομικοί αξιωματούχοι λένε πως τα αυξανόμενα ισραηλινά πλήγματα πάνω σε νοσοκομεία ή κοντά σ' αυτά θέτουν σε κίνδυνο τους ασθενείς, το ιατρικό προσωπικό και χιλιάδες εκτοπισμένους που έχουν βρει καταφύγιο μέσα και γύρω από τα κτίριά τους.

Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός έχει πάρει τον έλεγχο 11 στρατιωτικών θέσεων της Χαμάς

Νωρίτερα σήμερα ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως έχει πάρει τον έλεγχο 11 στρατιωτικών θέσεων στη Λωρίδα της Γάζας από τη στιγμή που ξεκίνησε η χερσαία εκστρατεία. Ανέφερε επίσης ότι χτύπησε και άλλες σήραγγες και ύποπτους τρομοκράτες στο παλαιστινιακό έδαφος στη διάρκεια της νύχτας, ενώ το πολεμικό ναυτικό επιτέθηκε σε αποθήκες όπλων της Χαμάς αργά χθες.

Παράλληλα, συνεχίστηκαν σήμερα τα πυρά ρουκετών από τη Γάζα στο νότιο Ισραήλ, με τις σειρήνες αντιαεροπορικού συναγερμού να ηχούν σε μια μεθοριακή κοινότητα κοντά στη Γάζα.

Ισραηλινό πλήγμα στο έδαφος του Λιβάνου

Να σημειωθεί πως σήμερα πραγματοποιήθηκε το πρώτο πλήγμα -από την έναρξη των εχθροπραξιών- από την πλευρά του Ισραήλ στο λιβανικό έδαφος. Συγκεκριμένα, στόχο αποτέλεσε ένα όχημα στο νότιο τμήμα της χώρας, σε απόσταση περίπου 45 χιλιομέτρων από τα κοινά σύνορα.

Το επίσημο λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων ANI, το οποίο δεν έκανε λόγο για θύματα, διευκρίνισε πως «ένα εχθρικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στοχοθέτησε μικρό φορτηγό που βρισκόταν σε οπωρώνα της περιφέρειας Ζαχράνι», στη λιβανική ακτή.

Οι δημοσιογράφοι δεν ήταν σε θέση να πλησιάσουν στο σημείο της θέσης που στοχοθετήθηκε, μια φυτεία μπανανών, καθώς ο λιβανικός στρατός απαγόρευε την πρόσβαση.

Η επιδρομή αυτή πραγματοποιήθηκε μερικές ώρες πριν από μια ομιλία του αρχηγού της ισχυρής Χεζμπολάχ, του Χάσαν Νασράλα, που αναμένεται στις 15:00 (ώρα Ελλάδας).

Βομβαρδισμοί συνεχίζονταν και από τις δύο πλευρές των συνόρων σήμερα το πρωί, σύμφωνα με το ANI και ένα δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου στο βόρειο Ισραήλ. Χθες, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι είχε δηλώσει πως το Ισραήλ «καταφέρει εκτεταμένα πλήγματα στο βορρά» ως απάντηση σε τρεις «διεισδύσεις» μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Να σημειωθεί πως η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για επιθέσεις στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, μεταξύ των οποίων τρεις επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών, το ένα από τα οποία στοχοθέτησε στρατόπεδο του ισραηλινού στρατού. Χθες η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε τον θάνατο επτά μαχητών της, κάτι που ανεβάζει σε 68 το συνολικό αριθμό των μαχητών της που έχουν σκοτωθεί αφότου άρχισε να βομβαρδίζει ισραηλινές θέσεις σε αλληλεγγύη με τη σύμμαχό της Χαμάς.

Συνολικά, τουλάχιστον 90 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τη λιβανική πλευρά στη διάρκεια διασυνοριακών συμπλοκών, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου. Έξι στρατιώτες και δύο άμαχοι έχουν σκοτωθεί από την ισραηλινή πλευρά.

Χιλιάδες οι νεκροί στον πόλεμο στη Γάζα

Ο πόλεμος στη Γάζα, που διανύει την 36η ημέρα του, ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου με επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ και τον βομβαρδισμό της Γάζας από το Ισραήλ που ακολούθησε.

Το Ισραήλ αναθεώρησε χθες προς τα κάτω τον επίσημο εκτιμώμενο απολογισμό των νεκρών από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, σε περίπου 1.200 ανθρώπους από περισσότερους από 1.400.

Η στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα έχει σκοτώσει 11.078 ανθρώπους, κυρίως αμάχους, και έχει τραυματίσει πάνω από 27.490 ανθρώπους, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Γάζας η οποία ελέγχεται από τη Χαμάς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-dpa- Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων διαφεύγει στη Μόσχα καθώς οι Αρχές εντείνουν τις προσπάθειες σύλληψής του

Διεθνή / Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων διαφεύγει στη Μόσχα καθώς οι Αρχές εντείνουν τις προσπάθειες σύλληψής του

Η Μόσχα έχει μακρά παράδοση αδιαφορίας προς τα εντάλματα της Interpol, όταν πρόκειται για πρόσωπα με πολιτική σημασία ή συμμαχική στάση απέναντι στο Κρεμλίνο
LIFO NEWSROOM
Τα νομοσχέδια κατά των τρανς στις ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο «ακραία», προειδοποιεί φιλανθρωπική οργάνωση

Διεθνή / Τα νομοσχέδια κατά των τρανς ατόμων στις ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο «ακραία»

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών έχει παρακολουθήσει τουλάχιστον 1.570 προτεινόμενα νομοσχέδια που στοχεύουν στα δικαιώματά τους, με 527 μόνο τους πρώτους τρεις μήνες του 2025
LIFO NEWSROOM
Σουηδία: Η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο με «κανόνες συμπεριφοράς» για μετανάστες - Οι παραβάτες θα απελαύνονται

Διεθνή / Σουηδία: Η κυβέρνηση προωθεί «κανόνες συμπεριφοράς» για μετανάστες - Οι παραβάτες θα απελαύνονται

Οι «παραβάσεις του τρόπου ζωής» θα αφορούν τη διάπραξη αδικήματος, τη διατάραξη της δημόσιας τάξης αλλά και την υπεράσπιση της τρομοκρατίας ή ενεργειών που «απειλούν την ασφάλεια» της χώρας
LIFO NEWSROOM
Τι είναι το Ghibli Style που έχει γίνει παγκόσμιο viral και γιατί προκαλεί αντιδράσεις

Διεθνή / Τι είναι το Ghibli Style που έχει γίνει παγκόσμιο viral και γιατί προκαλεί αντιδράσεις

Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που παράγουν εικόνες, όπως αυτό του ChatGPT αλλά και το Midjourney, μπορούν να μιμηθούν το στυλ του Χαγιάο Μιγιαζάκι λαμβάνοντας μόνο μερικές οδηγίες και μία εικόνα αναφοράς από τον χρήστη
LIFO NEWSROOM
Μόνος στο σπίτι ο Μακόλεϊ Κάλκιν: «Δεν έχω καμία σχέση με τον πατέρα μου εδώ και 30 χρόνια»

Διεθνή / Μόνος στο σπίτι ο Μακόλεϊ Κάλκιν: «Δεν έχω καμία σχέση με τον πατέρα μου εδώ και 30 χρόνια»

«Είναι ένας άνθρωπος που έκανε επτά παιδιά και τώρα έχει τέσσερα εγγόνια και κανένα από αυτά δεν θέλει να έχει σχέση μαζί του» είπε ο διάσημος ηθοποιός για τον πατέρα του
LIFO NEWSROOM
Φλόριντα: Ψηφίζουν χαλάρωση της παιδικής εργασίας, για να καλυφθούν τα κενά από τις απελάσεις μεταναστών

Διεθνή / Φλόριντα: Ψηφίζουν χαλάρωση της παιδικής εργασίας, για να καλυφθούν τα κενά από τις απελάσεις μεταναστών

Οι βουλευτές της πολιτείας συζητούν νέο νομοσχέδιο που θα επιτρέπει εργασία και τη νύχτα από τα 14 και θα καταργεί το διάλειμμα για φαγητό στους 16χρονους εργαζόμενους
LIFO NEWSROOM
Το μετεκλογικό γερμανικό αδιέξοδο

LiFO politics / «Η Γερμανία δυσκολεύεται να βρει τη θέση της στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται»

Ο δημοσιογράφος του γερμανόφωνου Τύπου, Φέρρυ Μπατζόγλου, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για το μετεκλογικό γερμανικό αδιέξοδο και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η μελλοντική κυβέρνηση της χώρας, για τον σχηματισμό της οποίας βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα –το οποίο ήρθε πρώτο στις πρόσφατες εκλογές– και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ