Οι γυναίκες έχουν έως 40% περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να εκδηλώσουν κατάθλιψη ή κλινικό άγχος σύμφωνα με έρευνα του καθηγητή κλινικής Ψυχολογίας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Ντάνιελ Φρίμαν.
Ο Φρίμαν βασίστηκε σε 12 μεγάλης κλίμακας επιδημιολογικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν από τη δεκαετία του '90 στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Τα αποτελέσματα των ερευνών συγκρίθηκαν και αξιολογήθηκαν με βάση το φύλο και οδήγησαν τον καθηγητή στο πόρισμα ότι οι γυναίκες είναι 20%-40% πιο πιθανό να εκδηλώσουν κατάθλιψη ή επιπτώσεις στην ψυχική υγεία τους σε σχέση με τους άνδρες, ενώ είναι από 60-75% πιο πιθανό να ζητήσουν βοήθεια από ειδικούς.
Η διαφορά του φύλου είναι καθοριστικής σημασίας για το αποτέλεσμα αυτό, σύμφωνα με τον καθηγητή που δηλώνει στον Guardian: «Υπάρχει ένα μοντέλο συμπεριφοράς με βάση το οποίο οι γυναίκες δείχνουν να αντιμετωπίζουν περισσότερο εσωτερικής φύσεως προβλήματα όπως η κατάθλιψη ή προβλήματα ύπνου. Αντίθετα, οι άνδρες εξωτερικεύουν τα προβλήματά τους στο περιβάλλον τους με εκδήλωση θυμού ή ακόμη και κατάχρηση αλκοόλ και ουσιών».
Διάφοροι παράγοντες φυσιολογίας, βιολογικοί ή ακόμη και κοινωνικοί είναι που προκαλούν αυτή την διαφορά μεταξύ των φύλων σύμφωνα με τον καθηγητή: «Τα προβλήματα που σχετίζονται μ ε την ψυχική υγεία είναι περίπλοκα και προκύπτουν από σειρά παραγόντων. Πρέπει όμως να επισημάνουμε το περιβάλλον ως καθοριστικό παράγοντα μιας και έχουμε ενδείξεις ότι οι διαφοροποιήσεις είναι μεγαλύτερες όπου το περιβάλλον επηρεάζει περισσότερο. Πιστεύουμε ότι ασκεί συγκεκριμένη επίδραση στις γυναίκες και το αίσθημα αυτοπεποίθησης και αξίας της προσωπικότητάς τους. Οι γυναίκες τείνουν να έχουν περισσότερο αρνητική εικόνα για τους εαυτούς τους σε σχέση με τους άνδρες , γεγονός τις κάνει πιο ευάλωτες σε θέματα ψυχικής υγείας».
Τα αποτελέσματα αυτά ωστόσο έχουν αποτελέσει αντικείμενο κριτικής από άλλους επιστήμονες, που θεωρούν ότι δεν είναι αρκετά για να στοιχειοθετήσουν την διαφορετική αντίδραση των φύλων σε ψυχολογικά προβλήματα. Η καθηγήτρια του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Γυναικών του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, Κάθριν Άμπελ, σε δηλώσεις της στον Guardian επισήμανε την ανάγκη συνέχισης της έρευνας προκειμένου να προκύψουν ατράνταχτα στοιχεία μιας και «Πληθυσμοί που ζουν υπό σκληρές συνθήκες παρουσιάζουν μικρότερο ποσοστό εκδήλωσης ψυχολογικών διαταραχών, ενώ τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες έχουν αυξήσει το προσδόκιμο ζωής τους παρά τις ανισότητες που υπάρχουν».
Επίσης επισήμανε ότι το στρες της σημερινής εποχής που σχετίζεται με την επιβίωση είναι σε πολύ πιο χαμηλά ποσοστά σε σχέση με τους προγόνους μας. Αν και εκτιμάται ότι το ένα τέταρτο του συνολικού πληθυσμού των γυναικών θα νοσήσει από κατάθλιψη, η γενική εικόνα της υγείας του είναι σε πολύ καλύτερο επίπεδο σε σχέση με το παρελθόν καταλήγει η Άμπελ.
σχόλια