Γεωργία: Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται τον νόμο περί «ξένων πρακτόρων» με πακέτο βοήθειας από τις ΗΠΑ

Γεωργία: Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται τον νόμο περί «ξένων πρακτόρων» με πακέτο βοήθειας από τις ΗΠΑ Facebook Twitter
Ο πρωθυπουργός της Γεωργίας, Ηρακλί Κομπαχίτζε - Φωτ.: EPA
0

Ο νόμος περί «ξένων πρακτόρων» που προκάλεσε στη Γεωργία πρωτοφανείς αντικυβερνητικές αντιδράσεις για τα δεδομένα της χώρας -με εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους της Τιφλίδας- θα μπορούσε να καταργηθεί με αντάλλαγμα ένα πακέτο οικονομικής υποστήριξης και ασφάλειας από τις ΗΠΑ, όπως υπαινίχθηκε το κυβερνών κόμμα. 

Απαντώντας σε ένα νομοσχέδιο που κατατέθηκε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, το οποίο θα άνοιγε τις συνομιλίες για μια εμπορική συμφωνία με αντάλλαγμα νέες δεσμεύσεις για τα πολιτικά δικαιώματα, το κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι θα πρέπει να δει πρόοδο στις υποσχέσεις αυτές εντός ενός έτους. 

Το πολιτικό συμβούλιο του κόμματος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επέμεινε ότι «η κυβέρνηση δεν θα εκβιαστεί», αλλά ταυτόχρονα σηματοδότησε ότι μια διέξοδος από την κρίση είναι δυνατή - εάν υπάρξει ταχεία πρόοδος όσον αφορά τους εμπορικούς όρους και την απελευθέρωση των ταξιδιωτικών θεωρήσεων. 

«Οι εταίροι μας μπορούν να αναδιατάξουν σημαντικά τις σχέσεις τους μέσα σε ένα χρόνο το πολύ», δήλωσε το κόμμα. «Αν το συνειδητοποιήσουν αυτό, οι σχέσεις θα διευθετηθούν πολύ γρήγορα, αλλά αν συνεχίσουν να ενεργούν με την ίδια προσέγγιση απέναντι στη Γεωργία, αυτό θα βλάψει τόσο τα συμφέροντα της Γεωργίας όσο και των ΗΠΑ» δήλωσε το κυβερνών κόμμα. 

Σύμφωνα με τον νέο γεωργιανό νόμο για τη διαφάνεια της ξένης επιρροής, ο οποίος πέρασε την τρίτη και τελική του ανάγνωση την περασμένη Τρίτη (14/5), οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και τα μέσα ενημέρωσης που λαμβάνουν πάνω από το 20% των εσόδων τους από το εξωτερικό θα υποχρεούνται να εγγράφονται ως «οργανώσεις που εξυπηρετούν τα συμφέροντα μιας ξένης δύναμης». 

Η νομοθεσία θεωρείται αντίγραφο ενός νόμου που εισήχθη στη Ρωσία το 2012 και χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο καταστολής όσων είχαν συμπάθειες προς τη Δύση. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Σώπασε, ανθρωπάκο»: Διαμάχη Μασκ και Ρούμπιο με τον Πολωνό υπουργό Εξωτερικών για το Starlink

Διεθνή / «Σώπασε, ανθρωπάκο»: Διαμάχη Μασκ και Ρούμπιο με τον Πολωνό υπουργό Εξωτερικών για το Starlink

Η Πολωνία πληρώνει για να χρησιμοποιεί το Κίεβο τις υπηρεσίες του Starlink του Έλον Μασκ, το οποίο εξασφαλίζει κρίσιμης σημασίας συνδεσιμότητα στην Ουκρανία και τις ένοπλες δυνάμεις της
LIFO NEWSROOM
Κωνσταντινούπολη: Χιλιάδες Τουρκάλες στους δρόμους παρά τις απαγορεύσεις Ερντογάν για την Ημέρα της Γυναίκας

Διεθνή / Κωνσταντινούπολη: Χιλιάδες Τουρκάλες στους δρόμους παρά τις απαγορεύσεις Ερντογάν για την Ημέρα της Γυναίκας

Η διαδήλωση αντιμετώπισε ισχυρούς αστυνομικούς περιορισμούς νωρίς το πρωί, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν την πρόσβαση στην πλατεία Ταξίμ
LIFO NEWSROOM
Το Ισραήλ καταρτίζει νέα πολεμικά σχέδια για να πιέσει τη Χαμάς

Διεθνή / Το Ισραήλ καταρτίζει νέα πολεμικά σχέδια για να πιέσει τη Χαμάς

Καθώς οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός καθυστερούν, το Ισραήλ έχει χαράξει μια πορεία σταδιακής αύξησης της πίεσης προς τη Χαμάς μέχρι το σημείο μιας νέας εισβολής στη Λωρίδα της Γάζας
LIFO NEWSROOM