Γερμανία: Αλλάζει η νομοθεσία για τις πανδημίες - Ενισχύεται η εξουσία της κυβέρνησης

Γερμανία: Αλλάζει η νομοθεσία για τις πανδημίες - Ενισχύεται η εξουσία της κυβέρνησης Facebook Twitter
EPA
0

Υπό τις διαμαρτυρίες χιλιάδων πολιτών γερμανική βουλή και Ομοσπονδιακό Συμβούλιο έδωσαν την Τετάρτη πράσινο φως για τη μεταρρύθμιση του νόμου περί προστασίας από λοιμώξεις στη Γερμανία.

Τις αλλαγές υπερψήφισαν Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι, ενώ τις απέρριψαν Φιλελεύθεροι, Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και το κόμμα Η Αριστερά. Οι προσαρμογές κρίθηκαν αναγκαίες προκειμένου να ξεπεραστεί η νομική αβεβαιότητα. Τους περασμένους μήνες υπήρξαν δεκάδες δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες ακύρωναν μέτρα που επέβαλλαν οι αρχές λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Προκειμένου να περιοριστούν αυτά τα φαινόμενα, συγκεκριμενοποιήθηκαν στο νόμο τα μέτρα προστασίας για την καταπολέμηση πανδημιών. Εκτός αυτού αναφέρονται όρια της επιβολής περιορισμών, χρονική διάρκεια και αναγκαίες αιτιολογήσεις. Περιορισμοί στις διαδηλώσεις και τη λειτουργία των εκκλησιών υπόκεινται σε αυστηρές προϋποθέσεις.

Η εξαγγελία μιας επιδημιολογικής κατάστασης εθνικής εμβέλειας θα βασίζεται μελλοντικά στα κριτήρια που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO). Από τη στιγμή που διαπιστωθεί στη Γερμανία πανδημία ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας αποκτά αυξημένες αρμοδιότητες, οι οποίες του δίνουν τη δυνατότητα να επιβάλει μέτρα με υπουργική απόφαση. Επίσης, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση υποχρεούται να ενημερώνει τη βουλή. Ακόμη και κυβερνητικοί βουλευτές είχαν καταλογίσει στην καγκελάριο και τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων πως αποφασίζουν μέτρα που περιορίζουν συνταγματικές ελευθερίες των πολιτών, χωρίς κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Επεισοδιακή διαμαρτυρία

Παράλληλα με τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες πραγματοποιήθηκε σειρά συγκεντρώσεων. Σύμφωνα με στοιχεία των αστυνομικών αρχών, περίπου 7.000 άτομα από διάφορες περιοχές της Γερμανίας είχαν έρθει στο Βερολίνο για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην επιβολή περιορισμών. Επειδή στη μεγάλη τους πλειοψηφία αρνούνταν να κάνουν χρήση μάσκας και να τηρούν την κοινωνική απόσταση, η αστυνομία αποφάσισε το μεσημέρι τη διάλυση της συγκέντρωσης μπροστά από την Πύλη του Βρανδεμβούργου.

Μετά από ένα δίωρο άκαρπων προσπαθειών για εθελοντική αποχώρηση η αστυνομία έκανε χρήση σπρέι πιπεριού και εκτοξευτήρων ύδατος. Την τελευταία φορά που χρησιμοποιήθηκαν εκτοξευτήρες ύδατος στη γερμανική πρωτεύουσα ήταν την Πρωτομαγιά του 2013. Εικάζεται ότι με αυτό τον τρόπο η αστυνομία θέλησε να διατηρήσει τον έλεγχο της κατάστασης και να αποφύγει σκηνές βίας όπως πρόσφατα στη Λειψία.

Στην πορεία της ημέρας τραυματίστηκαν εννέα αστυνομικοί και έγιναν περίπου 200 προσαγωγές διαδηλωτών. Οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν το βράδυ, όμως σε μικρότερη κλίμακα και με λιγότερη ένταση. Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κοντά στο προεδρικό μέγαρο, το Ανάκτορο Bellevue, ζητώντας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ να μην υπογράψει το νόμο και φωνάζοντας το σύνθημα «ο λαός είμαστε εμείς». Η αστυνομία περικύκλωσε τους διαδηλωτές και άρχισε να τους απομακρύνει. Τέλος, ο πρόεδρος Σταϊνμάιερ υπέγραψε το νόμο και από την Πέμπτη τίθεται σε ισχύ.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκμεταλλεύονται τον θάνατο του πάπα: Χάκερς εξαπολύουν απάτες με ψεύτικες ειδήσεις και AI περιεχόμενο

Διεθνή / Εκμεταλλεύονται τον θάνατο του πάπα: Χάκερ εξαπολύουν απάτες με ψεύτικες ειδήσεις και AI περιεχόμενο

Εταιρεία κυβερνοασφάλειας εντοπίζει απάτες στο διαδίκτυο με αφορμή την είδηση του θανάτου του πάπα Φραγκίσκου – Προειδοποιήσεις για "κυβερνοεπιχειρηματικότητα ευκαιρίας"
LIFO NEWSROOM
Αναστάτωση στο Βατικανό: Καταδικασμένος και άλλοτε ισχυρός καρδινάλιος απαιτεί να συμμετάσχει στην εκλογή νέου πάπα

Διεθνή / Αναστάτωση στο Βατικανό: Καταδικασμένος και άλλοτε πανίσχυρος καρδινάλιος απαιτεί να συμμετάσχει στην εκλογή νέου πάπα

Ο πάπας Φραγκίσκος του είχε ζητήσει να παραιτηθεί από τα «δικαιώματα και τα προνόμια» ενός καρδιναλίου αφού ενεπλάκη σε οικονομικό σκάνδαλο δεκάδων εκατ. δολαρίων
LIFO NEWSROOM
Ξεκίνησε η επανεκδίκαση του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν στη Νέα Υόρκη – Αντιμέτωπος με νέες κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση

Διεθνή / Ξεκίνησε η επανεκδίκαση του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν στη Νέα Υόρκη – Αντιμέτωπος με νέες κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση

Η εισαγγελέας Σάνον Λούσι παρουσίασε την υπόθεση με ιδιαίτερα γλαφυρές περιγραφές των περιστατικών, τονίζοντας ότι ο Γουάινσταϊν, επί δεκαετίες, δρούσε «ως πύλη του Χόλιγουντ» και εκμεταλλευόταν τη θέση του για να εξαναγκάζει γυναίκες σε σεξουαλικές πράξεις
LIFO NEWSROOM
Τελεσίγραφο Τζέι Ντι Βανς για την Ουκρανία - «Υπάρχουν πολλές λεπτές διαφορές» απαντά η Ρωσία

Διεθνή / Τελεσίγραφο Τζέι Ντι Βανς για την Ουκρανία - «Υπάρχουν πολλές λεπτές διαφορές» απαντά η Ρωσία

Η πρόταση για κατάπαυση πυρός και εδαφικές παραχωρήσεις - Το Κρεμλίνο δεν θεωρεί τελεσίγραφο την αμερικανική στάση και ζητά διαπραγματεύσεις μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας
LIFO NEWSROOM