Περισσότεροι από 1.500 αστυνομικοί συμμετείχαν στην επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης Liebig 34 στο Βερολίνο.
Oι αρχές έβγαλαν έναν έναν και τους περίπου 50 ένοικους από το κτήριο της Liebig 34, ένα πλέον σπάνιο σύμβολο της ριζοσπαστικής αριστεράς στη γερμανική πρωτεύουσα.
Το κτήριο με τα γκράφιτι, που βρίσκεται σε ένα εξευγενισμένο τμήμα του πρώην Ανατολικού Βερολίνου, στεγάζει μια «αναρχική-queer-φεμινιστική» κοινότητα από το 1999.
Ο ιδιοκτήτης αποφάσισε να μην ανανεώσει τη μίσθωση όμως του κτηρίου πριν από δύο χρόνια και μήνυσε τους ενοίκους, όταν εκείνοι αρνήθηκαν να φύγουν.
Η αστυνομία ξεκίνησε την επιχείρηση εκκένωσης νωρίς την Παρασκευή. Στο σημείο διαδήλωσαν μερικές εκατοντάδες άνθρωποι καθώς αξιωματικοί απομάκρυναν τους κατοίκους από το τετραώροφο κτήριο έναν προς έναν.
Δικηγόρος των ενοίκων δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι «Είναι αντίθετο με τα ανθρώπινα δικαιώματα να πετούν τους ανθρώπους στο δρόμο στη μέση μιας πανδημίας, όταν δεν μπορούν να πληρώσουν τα ενοίκια τους».
Μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989, πολλοί μαθητές, νέοι και ριζοσπαστικές αναρχικές ομάδες μετακόμισαν σε κατεστραμμένα κτήρια σε ορισμένα ανατολικά τμήματα της πόλης.
Ωστόσο, πολλοί ιδιοκτήτες ανέκτησαν τα ακίνητά τους καθώς οι γειτονιές άρχισαν να αλλάζουν, να γίνονται μοντέρνες. Τότε είδαν τις τιμές των ακινήτων τους να αυξάνονται.
Ανάλογες εξώσεις συχνά οδήγησαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία. Ωστόσο, η επιχείρηση της Παρασκευής στο Liebig 34 ήταν σε μεγάλο βαθμό ειρηνική.
Η διάσημη κατάληψη πήρε το όνομά της από την οδό όπου βρίσκεται, στην Liebigstrasse 34, στην ανατολική γειτονιά Friedrichshain του Βερολίνου, και ήταν ένα σύμβολο για την αριστερή σκηνή, στεγάζοντας περίπου πενήντα γυναίκες και διεμφυλικά άτομα από το 1999.
Το κτήριο είναι μερικώς κατειλημμένο τα τελευταία 30 χρόνια και έχει βρεθεί στο επίκεντρο πολλών δικαστικών μαχών, πριν φτάσει στην επιχείρηση εκκένωσης.
Η γερμανική αστυνομία είχε προετοιμαστεί για συγκρούσεις, καθώς σε μία απόπειρα έξωσης τη δεκαετία του 1990 ξέσπασαν θυελλώδεις αντιδράσεις.
Με πληροφορίες του BBC
σχόλια