Συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για τα μέτρα κατά της πανδημίας τόσο στην κεντρική Γερμανία, σε μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις που έχουν οργανωθεί από τις αρχές του έτους στη χώρα, όσο και στη Βρετανία.
Ένας εκπρόσωπος της γερμανικής αστυνομίας είπε ότι στη διαδήλωση στο Κάσελ μετείχαν 15-20.000 άνθρωποι. Οι ταραχές ξεκίνησαν όταν οι συγκεντρωμένοι, οι οποίοι βρέθηκαν στην πλατεία Φρίντριχσπλατς, χωρίς προστατευτικές μάσκες και χωρίς να τηρούν τις αποστάσεις, επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό για να ενωθούν με μια άλλη ομάδα διαδηλωτών.
Οι δυνάμεις ασφαλείας προσπάθησαν να διαλύσουν το πλήθος χρησιμοποιώντας σπρέι πιπεριού. Σε άλλες περιοχές της πόλης, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση των γκλομπ τους και εκτόξευσαν νερό υπό πίεση εναντίον διαδηλωτών που προσπαθούσαν να σπάσουν τον κλοιό και πέταγαν εναντίον τους μπουκάλια.
Σημειώθηκαν επίσης συγκρούσεις με αντιδιαδηλωτές, όταν οι διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα ξεκίνησαν να αποχωρούν από τα σημεία όπου τους είχε επιτραπεί να συγκεντρωθούν, στους δρόμους του Κάσελ. Η αστυνομία κατηγόρησε τους συγκεντρωμένους για «επανειλημμένες επιθέσεις» εναντίον εργαζομένων στις υπηρεσίες επειγόντων περιστατικών. «Δεν θα ανεχθούμε τέτοιες επιθέσεις» τόνισαν οι αρχές, που διέλυσαν πρόωρα τη συγκέντρωση στη Φρίντριχσπλατς επειδή δεν τηρούνταν οι υγειονομικοί κανονισμοί.
Η κινητοποίηση αυτή οργανώθηκε από το κίνημα Querdenker («Αντικομφορμιστικό») το οποίο από τις αρχές της πανδημίας έχει πραγματοποιήσει πολλές μεγάλες διαδηλώσεις κατά των μέτρων στη Γερμανία. Στους κόλπους του συγκεντρώνει ένα ετερόκλητο πλήθος από ακροαριστερούς, ακροδεξιούς, αντιεμβολιαστές και συνωμοσιολόγους. Στο Κάσελ, ορισμένοι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ με τα συνθήματα: «Βάλτε τέλος στην καραντίνα» και «Αντάρτες του Κορόνα».
Ταραχές στο Λονδίνο και 33 συλλήψεις σε διαδήλωση κατά των μέτρων για την πανδημία
Ταραχές ξέσπασαν και στο Λονδίνο, όταν διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για τα μέτρα κατά της πανδημίας έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης, αψηφώντας την προειδοποίηση της αστυνομίας να μην προχωρήσουν στην κινητοποίησή τους. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι έκανε 33 προσαγωγές, κυρίως για παραβίαση των μέτρων κατά της πανδημίας. Περίπου 10.000 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στην πρωτεύουσα και φώναζαν συνθήματα όπως «Μην καταστρέφετε τη ζωή των παιδιών μας» και «Ψεύτικη πανδημία».
Οι διαδηλωτές, που δεν τηρούσαν τις αποστάσεις, κρατούσαν πλακάτ και άναψαν φωτοβολίδες. Με βάση τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δεν επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Ωστόσο, οι αντιδράσεις σε αυτόν τον περιορισμό εντάθηκαν αυτήν την εβδομάδα, ιδίως μετά τη διάλυση, από τις αστυνομικές αρχές, της κινητοποίησης στη μνήμη της 33χρονης Σάρας Έβεραρντ, το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Ένας αστυνομικός κατηγορείται για την απαγωγή και τη δολοφονία της γυναίκας. Περισσότεροι από 60 βουλευτές, με επιστολή τους προς την υπουργό Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ, ζήτησαν την Παρασκευή να επιτραπούν οι διαδηλώσεις και η συμμετοχή σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας να μην θεωρείται ποινικό αδίκημα. Στις αρχές της εβδομάδας οργανώθηκαν τρεις συνεχόμενες νύχτες κινητοποιήσεων στο Λονδίνο, με αφορμή τη διάλυση της αγρυπνίας για την Έβεραρντ.
Το υπουργείο Εσωτερικών, όταν ρωτήθηκε για την επιστολή των βουλευτών, απάντησε ότι η εντολή που έχει δοθεί στους πολίτες να παραμείνουν στο σπίτι τους ισχύει μέχρι τις 29 Μαρτίου και όταν αρθεί μπορούν να ξαναρχίσουν οι κινητοποιήσεις, αρκεί οι συμμετέχοντες να συμφωνήσουν ότι θα τηρούν τις αποστάσεις. Η αστυνομία προειδοποιεί ότι όσοι παραβιάζουν τα μέτρα θα συλληφθούν ή θα τους επιβληθεί πρόστιμο.