To oμοσπονδιακό γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών θέλει να εμποδίζονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να φτάνουν στις ευρωπαϊκές ακτές της Μεσογείου, οι αρχές να τους σταματούν στη θάλασσα και να τους στέλνουν πίσω στην Αφρική, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag.
Σε μια σημαντική μεταστροφή για τη χώρα που έχει ένα από τα πιο γενναιόδωρα συστήματα παροχής ασύλου, το γερμανικό υπουργείο εκτιμά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να υιοθετήσει ένα σύστημα σαν εκείνο της Αυστραλίας, βάσει του οποίου οι πρόσφυγες που περισυλλέγονται στη θάλασσα στέλνονται σε καταυλισμούς σε τρίτες χώρες μέχρι να εξεταστεί το αίτημά τους για παροχή ασύλου, όπως μεταδίδει το Reuters.
«Η εξάλειψη της προοπτικής να φτάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές θα μπορούσε να πείσει τους πρόσφυγες να αποφύγουν να ξεκινήσουν για αυτό το επικίνδυνο για τη ζωή τους και με μεγάλο κόστος ταξίδι», αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη μια εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών. «Στόχος θα πρέπει να είναι να πάψουν να έχουν λόγο ύπαρξης οι οργανώσεις των διακινητών και ταυτόχρονα να προστατεύσουμε τους πρόσφυγες από το επικίνδυνο για τη ζωή τους ταξίδι», προσθέτει.
Η πρόταση του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών προβλέπει οι πρόσφυγες που περισυλλέγονται στη Μεσόγειο --η πλειονότητα των οποίων έχουν ξεκινήσει το ταξίδι τους από τη Λιβύη-- να στέλνονται στην Τυνησία, την Αίγυπτο ή σε άλλη χώρα της βόρειας Αφρικής, ώστε να υποβάλλουν εκεί την αίτηση για παροχή ασύλου. Στην περίπτωση που αυτή γίνει δεκτή, θα μεταφέρονται με ασφάλεια στην Ευρώπη. «Πίσω από το σχέδιο αυτό κρύβεται η σκέψη ότι οι Αφρικανοί μετανάστες θα αντιληφθούν σε ελάχιστο καιρό ότι ο επικίνδυνος διάπλους της Μεσογείου προς την Ιταλία δεν έχει νόημα», γράφει η Welt.
Περισσότεροι από 2.200 πρόσφυγες διασώθηκαν στη Μεσόγειο στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, ενώ 10 σοροί ανασύρθηκαν από τη θάλασσα, όπως ανακοίνωσε το ιταλικό λιμενικό. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετανάστευσης, φέτος μέχρι στιγμής 159.496 άνθρωποι έχουν φτάσει στην Ιταλία μέσω θαλάσσης και 4.220 έχουν πνιγεί στην προσπάθειά τους, σημειώνοντας μεγάλη αύξηση σε σχέση με τους 3.777 νεκρούς στο σύνολο της περσινής χρονιάς.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δέχεται πολλές επικρίσεις στο εσωτερικό της χώρας της για την πολιτική της των ανοικτών θυρών απέναντι στους πρόσφυγες, με το κόμμα της, τους Χριστιανοδημοκράτες, να χάνουν πολλές ψήφους από το ευρωσκεπτικιστικό και αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στις περιφερειακές εκλογές.
Σύμφωνα με το υπουργείο, δεν υπάρχουν προς το παρόν συγκεκριμένα σχέδια ή συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την πρόταση, όμως ήδη Γερμανοί πολιτικοί από την αντιπολίτευση το έχουν καταδικάσει.
«Το υπουργείο Εσωτερικών μεταχειρίζεται τους πρόσφυγες ως μεταδοτική ασθένεια την οποία θέλει κανείς να αποφύγει», δήλωσε χαρακτηριστικά η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Εκαρντ. «Οποιος αρνείται μια έντιμη διαδικασία σε ανθρώπους ήδη κατά την διάρκεια της φυγής τους ενεργεί τόσο πολιτικά όσο και νομικά με αμφιλεγόμενο τρόπο», πρόσθεσε.
Επίσης, ο συμπρόεδρος του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) Μπερντ Ρίξινγκερ τόνισε ότι μια τέτοια ενέργεια θα αποτελούσε ανθρωπιστικό σκάνδαλο. Ο Ρίξινγκερ πρόσθεσε ότι οι αιτήσεις για την παροχή ασύλου θα πρέπει να υποβάλλονται στη Γερμανία προκειμένου να διασφαλίζεται ότι οι αιτούντες έχουν πρόσβαση σε νομική βοήθεια, ενώ χαρακτήρισε την αντιμετώπιση των προσφύγων από την Αυστραλία «απολύτως απαράδεκτη».
σχόλια