Η ΕΕ κατηγορεί τη Μόσχα για «απαράδεκτες» κακόβουλες δραστηριότητες στο διαδίκτυο, που βάζουν στο στόχαστρο μεταξύ άλλων Ευρωπαίους πολιτικούς και θα εξετάσει τη λήψη μέτρων.
Κάποιες χώρες- μέλη της ΕΕ παρατήρησαν κακόβουλες δραστηριότητες στο διαδίκτυο, στις οποίες έχει δοθεί η συλλογική ονομασία «Ghostwriter» και τις συνέδεσαν με το ρωσικό κράτος, ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε εκ μέρους της ΕΕ για το ζήτημα.
«Τέτοιες δραστηριότητες είναι απαράδεκτες, καθώς επιδιώκουν να απειλήσουν την ακεραιότητά μας και την ασφάλεια, τις δημοκρατικές αξίες και αρχές και τη θεμελιώδη λειτουργία των δημοκρατιών μας», επεσήμανε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
Αυτές οι «κακόβουλες δραστηριότητες στο διαδίκτυο» βάζουν στο στόχαστρο πολλούς βουλευτές, κυβερνητικούς αξιωματούχους, πολιτικούς, δημοσιογράφους και μέλη της κοινωνίας των πολιτών, αποκτώντας πρόσβαση σε συστήματα πληροφορικής και προσωπικούς λογαριασμούς και κλέβοντας δεδομένα, επισημαίνει ο Μπορέλ στην ανακοίνωση.
Αυτές οι δραστηριότητες είναι αντίθετες στις νόρμες της υπεύθυνης κρατικής συμπεριφοράς στο διαδίκτυο και επιχειρούν «να υπονομεύσουν τους δημοκρατικούς θεσμούς και διαδικασίες μας, συμπεριλαμβανομένης της διευκόλυνσης της παραπληροφόρησης και της χειραγώγησης της πληροφορίας», τονίζει ακόμη η ανακοίνωση.
Η ΕΕ και τα μέλη της «καταδικάζουν κατηγορηματικά» αυτές τις κακόβουλες δραστηριότητες, τις οποίες «πρέπει να τερματίσουν αμέσως όλοι οι εμπλεκόμενοι», συνεχίζει η ανακοίνωση. Παράλληλα ο Μπορέλ κάλεσε τη Ρωσία να συμμορφωθεί με τις νόρμες της υπεύθυνης κρατικής συμπεριφοράς στον κυβερνοχώρο.
«Η ΕΕ θα επανέλθει σε αυτό το ζήτημα στις προσεχείς συνόδους και θα εξετάσει τη λήψη περαιτέρω μέτρων», καταλήγει η ανακοίνωση.
Ομάδα Ρώσων χάκερ, που κάνει εκστρατείες παραπληροφόρησης γνωστές ως «Ghostwriter» εκτιμάται ότι είναι πίσω από καμπάνια που έβαλε στο στόχαστρο Γερμανούς βουλευτές με ψεύτικα email.
Η γερμανική κυβέρνηση κατηγόρησε τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ότι πραγματοποιούν επιθέσεις «phishing» (απάτη με ηλεκτρονικό «ψάρεμα» δεδομένων) εναντίον Γερμανών βουλευτών και κατήγγειλε απόπειρες επηρεασμού των εκλογών που θα διεξαχθούν την Κυριακή. Η γερμανική δικαιοσύνη ξεκίνησε έρευνα «σχετικά με υποψίες για δραστηριότητα ξένων υπηρεσιών πληροφοριών».
Η ίδια ομάδα έχει βάλει στο στόχαστρο και Πολωνούς πολιτικούς φέτος, προκαλώντας σκάνδαλο με τη διαρροή ιδιωτικών email κορυφαίων αξιωματούχων, μεταξύ άλλων και του πρωθυπουργού Ματέους Μοραβιέτσκι, επισημαίνει το Politico.
Η εταιρεία κυβερνοασφάλειας FireEye έχει συνδέσει τμήματα των επιθέσεων Ghostwriter με ομάδα που ονομάζεται UNC1151 και σχετίζεται με τη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών, GRU. Χάκερ έχουν βάλει στο στόχαστρο και αξιωματούχους στη Λιθουανία, τη Λετονία, αλλά και του ΝΑΤΟ, με ψεύτικα email που διέρρευσαν.
Με πληροφορίες από Politico, ΑΠΕ