Για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατηγορεί τον στρατό της Μιανμάρ η Διεθνής Αμνηστία

Για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατηγορεί τον στρατό της Μιανμάρ η Διεθνής Αμνηστία Facebook Twitter
EPA
0

Για «συστηματική και ενορχηστρωμένη επίθεση» εναντίον των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας Ροχίνγκια, κατηγορεί τους επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων της Μιανμάρ η Διεθνής Αμνηστία.

Σε έκθεσή της που δημοσιεύεται σήμερα, η Διεθνής Αμνηστία καλεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να αναλάβει δράση ώστε οι υπαίτιοι να δικαστούν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. 

«Η βία των δυνάμεων ασφαλείας -οι φόνοι, οι βιασμοί, τα βασανιστήρια, οι πυρπολήσεις και οι καταστροφές, η πρόκληση λιμού- δεν ήταν απλώς πράξεις μερικών στρατιωτικών ή μερικών μονάδων που ενήργησαν από μόνες τους», τονίζει ο Μάθιου Γουέλς της Διεθνούς Αμνηστίας.


«Πλήθος αποδεικτικών στοιχείων έρχεται να δείξει ότι οι πράξεις αυτές εγγράφονταν στο πλαίσιο μιας συστηματικής και απολύτως ενορχηστρωμένης επίθεσης εναντίον του πληθυσμού (που ανήκει στη μειονότητα) Ροχίνγκια».

Μεταξύ του περασμένου Αυγούστου και Δεκεμβρίου, περισσότεροι από 700.000 μειονοτικοί εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να σωθούν από τις ευρείας κλίμακας εκκαθαριστικές επιχειρήσεις που εξαπολύθηκαν σε αντίποινα για επιθέσεις σε συνοριακά φυλάκια από αντάρτες που ανήκαν στη μειονότητα Ροχίνγκια.

Όσοι σώθηκαν, κατέφυγαν στο Μπανγκλαντές, όπου ζουν έκτοτε σε αχανείς προχειροφτιαγμένους καταυλισμούς προσφύγων.


Ο ΟΗΕ καταδίκασε την «εθνική εκκαθάριση» κι απαίτησε να τερματιστούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, να υπάρξει ανεμπόδιστη πρόσβαση των μειονοτικών στην ανθρωπιστική βοήθεια και να επιστρέψουν οι Ροχίνγκια στις περιοχές τους.

Η έκθεση δημοσιεύεται λίγες μέρες μετά τις ανακοινώσεις για την επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Καναδά σε βάρος επτά ανώτατων αξιωματικών του στρατού της Μιανμάρ, που φέρονται να ευθύνονται για κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος των Ροχίνγκια.


Μερικές ώρες μετά, η Μιανμάρ γνωστοποίησε ότι ένας στρατηγός - το όνομα του οποίου αναφέρθηκε από την ΕΕ, ενώ κατονομάζεται επίσης στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας - καθαιρέθηκε.

Ο στρατός της Μιανμάρ πάντως δεν έκανε καμιά αναφορά στις ευρωπαϊκές ή τις καναδικές κυρώσεις.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουρκία: Η σκιά των σεξουαλικών κακοποιήσεων ανηλίκων, τα θρησκευτικά σχολεία και η αύξηση χρηματοδότησης στο Diyanet

Διεθνή / Τουρκία: Η σκιά των σεξουαλικών κακοποιήσεων ανηλίκων, τα θρησκευτικά σχολεία και η αύξηση χρηματοδότησης στο Diyanet

Η αύξηση της χρηματοδότησης προς το Diyanet και η ενίσχυση της θρησκευτικής εκπαίδευσης στην Τουρκία συνδέονται άμεσα και ανησυχητικά με τις αυξανόμενες καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων σε θρησκευτικά σχολεία
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Τα πέντε δευτερόλεπτα που βύθισαν την Ιβηρική στο σκοτάδι – Τι αποκαλύπτει ο διαχειριστής του δικτύου

Διεθνή / Μπλακ άουτ στην Ισπανία: Τα πέντε δευτερόλεπτα που βύθισαν την Ιβηρική στο σκοτάδι

Μια σειρά διαδοχικών δυσλειτουργιών μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα φαίνεται να ήταν αρκετή για να προκαλέσει το ιστορικό μπλακ άουτ που έπληξε Ισπανία και Πορτογαλία, αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους δίχως ρεύμα για ώρες.
LIFO NEWSROOM
Μπλακ άουτ σε Ισπανία: «Έχουν γίνει μεγάλες ζημιές οικονομικές σε όλα τα επίπεδα της υποδομής»

Διεθνή / Μπλακ άουτ σε Ισπανία: «Έχουν γίνει μεγάλες ζημιές οικονομικές σε όλα τα επίπεδα της υποδομής»

Η εξήγηση του συμβούλου του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής και ειδικού για θέματα ενέργειας, Μιχάλη Μυριάνθη, για το πρωτοφανές μπλακ άουτ σε Ισπανία και Πορτογαλία
LIFO NEWSROOM