Στη διαφαινόμενη πτώση της πόλης Ράκα στη Συρία, η οποία αποτελεί προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), αποδίδει την αλληλουχία των τρομοκρατικών επιθέσεων και τα χτυπήματα όπως το πρόσφατο στην πόλη του Λονδίνου ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Διεθνών και και Ευρωπαϊκών Σπουδών Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Γιώργος Βοσκόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9 FM".
Σύμφωνα με τον κ.Βοσκόπουλο οι τελευταίες εξελίξεις στα μέτωπα στρατιωτικής δράσης είναι εκείνες που καθορίζουν τις εξελίξεις στην μείζονα περιοχή, αλλά και τα αποτελέσματα που αυτές έχουν στην καθημερινότητα των κοινωνιών του δυτικού κόσμου: "Η Ράκα είναι το προπύργιο τους. Από τη στιγμή που χωροταξικά παύει να υφίσταται το Ισλαμικό Κράτος, εκτιμώ ότι θα ενεργοποιήσουν ό,τι διαθέτουν, με όποιον τρόπο μπορούν, στη Δύση" σημειώνει ο κ. Βοσκόπουλος.
"Εκτιμώ πως στην Ευρώπη θα έχουμε κλιμάκωση, καθώς έρχεται η πτώση της Ράκας" τονίζει ο αναπληρωτής καθηγητής τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που ταυτόχρονα δεν παραλείπει να σημειώσει πως σημαντικό κομβικό σημείο για τις εξελίξεις στην περιοχή είναι ταυτόχρονα και η πρόσφατη απομόνωση του κρατιδίου του Κατάρ από χώρες της περιοχής. Πρόκειται για μια απόφαση που "ελήφθη από τις χώρες του Κόλπου, απόφαση που προφανώς είχε προαναγγείλει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, όταν στην επίσκεψη του τον Μάιο στη Σαουδική Αραβία ζήτησε από τις χώρες του Περσικού Κόλπου να απομονώσουν όλα τα ριζοσπαστικά στοιχεία (...) Ενδεχομένως έχει έρθει και η ώρα να πιέσουν οι χώρες της Δύσης να έχουν τα κράτη του αραβικού κόσμου και μια στρατιωτική εμπλοκή στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, ακόμη βέβαια και αν δεν θέλουν διότι έτσι μπορεί να δημιουργηθεί ένα δεδομένο για καθεστώτα κυρίως μοναρχικά" σημειώνει.
Ο κ.Βοσκόπουλος υποστηρίζει ακόμη ότι Ντόναλντ Τραμπ "είχε ένα σχέδιο στο μυαλό του, που προφανώς λειτουργεί (...) Έβαλε στο παιχνίδι και τις υπόλοιπες χώρες του Κόλπου, προκειμένου να ασκήσουν πίεση στο Κατάρ για να συμμορφωθεί, (κάτι που) δεν είναι εύκολο". Για τον δυτικό κόσμο ο χρονισμός των γεγονότων είναι τέτοιος που απαιτεί "ουσιαστική συμμετοχή, θα πρέπει και οι μουσουλμανικές χώρες να αναλάβουν δράση ουσιαστική στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας (...), να τις βάλουμε στο παιχνίδι, καθώς φαίνεται πως δεν επαρκεί πλέον απλά να καταδικάζουν".
σχόλια