Σε πολλές κουλτούρες, το να «πιάνεις κουβέντα» με έναν ξένο είναι σύνηθες. Μάλιστα αυτή η επαφή πολλές φορές μπορεί να οδηγήσει και στη δημιουργία μιας στενής φιλίας. Αυτό όμως δεν ισχύει σε καμία περίπτωση για τους Σουηδούς.
Στη Σουηδία, το να μιλήσει κάποιος σε έναν άγνωστο θεωρείται μάταιη κίνηση και αποκαλείται kallprat («κρύα συζήτηση») ή dödprat («νεκρή συζήτηση»). Για να μην κάνουν τέτοιες συζητήσεις, οι Σουηδοί φέρεται να αποφεύγουν την οπτική επαφή με αγνώστους ή και γνωστούς που μπορεί να συναντήσουν στο δρόμο, παριστάνοντας ότι κοιτούν το κινητό τους ή βιτρίνες καταστημάτων. Για τους Σουηδούς, εξάλλου, ο σκοπός μιας συνομιλίας είναι η ανταλλαγή σημαντικών πληροφοριών και μόνον.
Την ίδια ώρα, οι επισκέπτες στη Σουηδία που προσπαθούν να ξεκινήσουν μια άτυπη συνομιλία με έναν καταστηματάρχη ή έναν σερβιτόρο, το κάνουν χρησιμοποιώντας έναν τοπικό χαιρετισμό, «hej». Το πιθανότερο βέβαια είναι ότι θα λάβουν ως απάντηση ένα ψυχρό «hej». Ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτή αποφυγή «άσκοπων συνομιλιών» μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η Σουηδία είναι μια αραιοκατοικημένη χώρα, όπου για εκατοντάδες χρόνια, οι κάτοικοι σπάνια μιλούσαν με αυτούς που βρίσκονταν εκτός του στενού κύκλου τους.
Μια άλλη υπόθεση στην οποία καταλήγουν οι ειδικοί είναι ότι, η αποφυγή του λεγόμενου «chit-chat» (κουβεντούλα) θα μπορούσε να σχετίζεται με τα χαμηλά ποσοστά μετανάστευσης στη Σουηδία μέχρι τη δεκαετία του 1960. Η ελάχιστη έκθεση σε άλλους πολιτισμούς ίσως σημαίνει ότι ιστορικά οι Σουηδοί ήταν απίθανο να υιοθετήσουν αυτήν την συνήθεια.
Ωστόσο, οι Σουηδοί εκτιμάται ότι θα παραμείνουν ευγενικοί και φιλικοί, αν και με διαφορετικό τρόπο από άλλους ευρωπαικούς πολιτισμούς.
Με πληροφορίες από BBC