Το τεράστιο τηλεσκόπιο στο Αστεροσκοπείο του Αρεσίμπο, στο Πουέρτο Ρίκο, κατέρρευσε έπειτα από τις ζημιές που είχε υποστεί το τελευταίο διάστημα και οι οποίες είχαν οδηγήσει στην απόφαση κατεδάφισής του.
Οι τρεις πύργοι υποστήριξης, που κρατούσαν την πλατφόρμα του τηλεσκοπίου με καλώδια, κατέρρευσαν. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η πλατφόρμα, βάρους 900 τόνων, να κάνει «βουτιά» από ύψος 137 μέτρων στον δίσκο που βρίσκεται από κάτω. Από την κατάρρευση δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.
Αυτό ήταν το τελειωτικό χτύπημα για το 305 μέτρων τηλεσκόπιο, ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου. Επί 57 χρόνια συνέδραμε σε αστρονομικές ανακαλύψεις και άντεξε τυφώνες, σεισμούς και τροπικές καταιγίδες.
Πριν από λίγες εβδομάδες το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών ανακοίνωσε ότι το τηλεσκόπιο θα τεθεί εκτός λειτουργίας και θα αποσυναρμολογηθεί, μέσω μια ελεγχόμενης κατεδάφισης, έπειτα από τις ζημιές που υπέστη νωρίτερα φέτος.
Τον Αύγουστο είχε χαλαρώσει ένα βοηθητικό καλώδιο από έναν από τους πύργους, με αποτέλεσμα να πέσει στον δίσκο, ανοίγοντας τρύπα περίπου 30 μέτρων. Οι μηχανικοί αξιολογούσαν την κατάσταση και προετοίμαζαν σχέδιο επιδιόρθωσης της ζημιάς, όταν έσπασε ένα ακόμη βασικό καλώδιο στις 6 Νοεμβρίου, προκαλώντας περαιτέρω καταστροφή.
Έπειτα από το δεύτερο περιστατικό, έγιναν αξιολογήσεις και οι μηχανικοί κατέληξαν ότι υπάρχει κίνδυνος καταστροφικής κατάρρευσης. Μάλιστα, ανέφεραν ότι δεν μπορεί να γίνει επιδιόρθωση χωρίς να υπάρχει πιθανός θανάσιμος κίνδυνος για τους εργάτες. Έτσι, αποφασίστηκε ο παροπλισμός του τηλεσκοπίου.
Το τηλεσκόπιο του Αρεσίμπο κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ΄60, αρχικά προκειμένου να μελετηθεί η ιονόσφαιρα, αλλά σύντομα άρχισε να χρησιμοποιείται για πολλούς σχετικούς επιστημονικούς σκοπούς.
Από αυτό το ραδιοτηλεσκόπιο προέκυψε η πρώτη ισχυρή ένδειξη για την ύπαρξη αστέρων νετρονίων, ενώ χρησιμοποιήθηκε για την ανακάλυψη του πρώτου διπλού πάλσαρ, κάτι που χάρισε στους εμπλεκόμενους επιστήμονες το Νόμπελ Φυσικής.
Πέρα από τη συνδρομή στις επιστημονικές ανακαλύψεις, το τηλεσκόπιο του Αρεσίμπο έχει «εμφανιστεί» και στον κινηματογράφο, μεταξύ άλλων στην ταινία «GoldenEye»- το ντεμπούτο του Πιρς Μπρόσναν ως Τζέιμς Μποντ- αλλά και στο «Contact» με την Τζόντι Φόστερ και τον Μάθιου ΜακΚόναχι.