Οριακή μοιάζει η κατάσταση στα νοσοκομεία της Γάζας, τα οποία ξεμένουν από καύσιμα λόγω των συνεπειών του πολέμου Ισραήλ - Χαμάς.
Πριν από λίγο διαψεύστηκε ότι αποφασίστηκε προσωρινή ανθρωπιστική εκεχειρία, την ώρα που τα αποθέματα καυσίμων σε όλα τα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας προβλέπεται πως θα διαρκέσουν για μόλις 24 ώρες ακόμη, προειδοποιεί το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών. «Η αναστολή λειτουργίας των εφεδρικών γεννητριών θα έθετε τη ζωή χιλιάδων ασθενών σε κίνδυνο», τονίζει σε ανακοίνωσή του το OCHA.
Ισραήλ: Προειδοποίηση από τον ΟΗΕ
Σε αυτό το πλαίσιο ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, χθες Κυριακή προειδοποίησε πως η Μέση Ανατολή βρίσκεται «στο χείλος της αβύσσου».
Η Λωρίδα της Γάζα είναι αντιμέτωπη με «έλλειψη νερού, ηλεκτρισμού και απολύτως απαραίτητων προμηθειών», τόνισε ο Αντόνιο Γκουτέρες, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του. Αποθέματα τροφίμων, νερού, φαρμάκων και άλλων ιατρικών εφοδίων και καυσίμων του ΟΗΕ, που βρίσκονται στην Αίγυπτο, στην Ιορδανία, στη Δυτική Όχθη και στο Ισραήλ «μπορούν να σταλούν μέσα σε μερικές ώρες» στον θύλακα, συνέχισε, καλώντας το προσωπικό του διεθνούς οργανισμού να επιτραπεί «να μεταφέρει αυτές τις προμήθειες στη Γάζα με ασφάλεια και ανεμπόδιστα» στους ανθρώπους που τις έχουν ανάγκη.
The @UN has stocks available of food, water, medical supplies & fuel in Egypt, Jordan, the West Bank & Israel.
— António Guterres (@antonioguterres) October 15, 2023
They can be dispatched within hours.
To ensure delivery, our staff need to be able to bring these supplies into and throughout Gaza safely, and without impediment.
Ταυτόχρονα, κάλεσε τη Χαμάς να αφήσει «αμέσως» και «χωρίς όρους» ελεύθερους τους ομήρους. «Ο καθένας από αυτούς τους δυο στόχους ισχύει αυτός καθ'αυτόν. Δεν πρέπει να γίνουν διαπραγματευτικά χαρτιά», πρόσθεσε ο Αντόνιο Γκουτέρες, τονίζοντας πως θεώρησε «καθήκον του» να απευθύνει τις δυο εκκλήσεις «αυτή τη δραματική στιγμή, καθώς στεκόμαστε στο χείλος της αβύσσου στη Μέση Ανατολή».
Πάνω από 1.400 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν στο Ισραήλ κατά την επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των αρχών, ενώ άλλοι 150 είναι όμηροι. Τα θύματα του πολέμου με τη Χαμάς έχουν ξεπεράσει τους 4.000 νεκρούς. Πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι εκτοπίστηκαν από το σύνολο των 2,4 εκατ. κατοίκων του, κατά τον ΟΗΕ.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters