Με ένα doodle γιορτάζει σήμερα η Google την Ημέρα Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, που αποτελεί επίσημη αργία στις ΗΠΑ.
Η μνήμη του ανθρώπου που υπήρξε πρωτοπόρος στην υπεράσπιση των πολιτικών δικαιωμάτων τιμάται την τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου κάθε χρόνο. Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ τζούνιορ γεννήθηκε στην Ατλάντα στις 15 Ιανουαρίου 1929 και έμελλε να αλλάξει την ιστορία των ΗΠΑ, καθώς αφιέρωσε τη ζωή του στην επίτευξη της φυλετικής ισότητας.
Ηγήθηκε κάποιων εκ των πιο πρωτοποριακών διαδηλώσεων της Αμερικής στο όνομα της φυλετικής δικαιοσύνης. Ανάμεσά τους το μποϊκοτάζ των λεωφορείων στο Μοντγκόμερι, από το 1955 έως το 1956, μία ειρηνική διαμαρτυρία που ξεκίνησε με αφορμή την κίνηση της Ρόζα Παρκς, η οποία αρνήθηκε να δώσει τη θέση της σε έναν λευκό επιβάτη. Το κίνημα αυτό θεωρείται ότι ήταν η πρώτη μαζική διαμαρτυρία στις ΗΠΑ κατά του φυλετικού διαχωρισμού.
Επίσης, από τις ιστορικές διαμαρτυρίες των οποίων ηγήθηκε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ήταν οι πορείες από τη Σέλμα ως το Μοντγκόμερι, το 1965. Μια πορεία που τελικά ολοκληρώθηκε στην τρίτη προσπάθεια και έγινε στο πλαίσιο του κινήματος για να μπει ένα τέλος στις διακρίσεις που γίνονταν στη διαδικασία εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους και για να επιτραπεί πραγματικά στους μαύρους πολίτες η πρόσβαση στο εκλογικό δικαίωμα.
Και βέβαια, στην ιστορία έχει μείνει η πορεία στην Ουάσινγκτον, το 1963, όταν ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ εκφώνησε την πασίγνωστη πλέον ομιλία «Έχω ένα όνειρο», ενώπιον περίπου 250.000 ανθρώπων.
Με τη δράση του, έπαιξε ρόλο- κλειδί στην υιοθέτηση ιστορικών νόμων, από τη νομοθεσία του 1964 για τα πολιτικά δικαιώματα, που καθιστούσε παράνομο τον διαχωρισμό και τις διακρίσεις στην εργασία, έως τον νόμο του 1965 για το εκλογικό δικαίωμα. Το 1964, σε ηλικία 35 ετών, τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης για να γίνει τότε ο νεαρότερος στην ιστορία που παίρνει αυτό το βραβείο. Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ δολοφονήθηκε στις 4 Απριλίου του 1968, στο Μέμφις, σε ηλικία 39 ετών.
«Το όνειρό του για φυλετική ισότητα ενέπνευσε παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες να ενταχθούν στο κίνημα και πολλοί από αυτούς μετείχαν σε συναντήσεις, πορείες και διαμαρτυρίες από μικρή ηλικία», σημειώνει η Google. «Στόχος του σημερινού Doodle είναι να απεικονίσει αυτό τον ακτιβισμό πολλών γενεών, με σκηνές από διαδηλώσεις του '60 στα αριστερά και σύγχρονα murals για κοινωνική δικαιοσύνη στα δεξιά», εξηγεί.