Guardian: Γιατί ο κορωνοϊός «χτύπησε» λιγότερο την αν. Ευρώπη - Το παράδειγμα της Ελλάδας

Guardian: Γιατί ο κορωνοϊός «χτύπησε» λιγότερο την αν. Ευρώπη - Το παράδειγμα της Ελλάδας Facebook Twitter
Κορωνοϊός: Γιατί η Ανατολική Ευρώπη υπέφερε λιγότερο από τη Δυτική (EPA)
0

Ο χάρτης του κορωνοϊού στην Ευρώπη είναι σαφής: τα πλουσιότερα κράτη της Δυτικής Ευρώπης υπέφεραν περισσότερο από τον ιό από ό, τι οι χώρες στο ανατολικό μισό της ΕΕ, σχεδόν χωρίς εξαιρέσεις.

Όπως αναφέρει σε άρθρο του ο Guardian, η σύγκριση στους αριθμούς του κορωνοϊού από διαφορετικές χώρες μπορεί να ενέχει πολλές δυσκολίες, καθώς αρκετοί είναι οι παράγοντες που μπορεί δυνητικά να αλλάξουν τα δεδομένα.

Ωστόσο, η σύγκριση μεταξύ της Δυτικής Ευρώπης από τη μία και της Κεντρικής και Ανατολικής από την άλλη, δείχνει μια διαφορά στα ποσοστά των θανάτων και των κρουσμάτων του κορωνοϊου, που κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει.

Ακόμη και οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που έχουν πληγεί περισσότερο έχουν μολύνσεις και ποσοστά θανάτου ανά εκατομμύριο κατοίκων, παρουσιάζουν πολύ χαμηλότερα ποσοστά από τα κράτη της Δυτικής Ευρώπης.

Μερικά από αυτά τα στοιχεία δε, είναι πραγματικά αξιοσημείωτα, επισημαίνει ο Guardian παραθέτοντας τα εξής παραδείγματα: η Σλοβακία κατέγραψε μόλις 1.413 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 25 θανάτους.

Η γειτονική Αυστρία, που θεωρείται ευρέως ότι αντιμετώπισε με επιτυχία την πρόκληση του ιού, έχει ωστόσο περισσότερες από 10πλάσιες λοιμώξεις και 20 φορές περισσότερους θανάτους από τη Σλοβακία, με πληθυσμό μικρότερο από το διπλάσιο σε μέγεθος.

Guardian: Γιατί ο κορωνοϊός «χτύπησε» λιγότερο την αν. Ευρώπη - Το παράδειγμα της Ελλάδας Facebook Twitter

Οι αιτίες αυτής της απόκλισης ποικίλλουν ανά χώρα: χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής που σημαίνει λιγότερους ηλικιωμένους (ευάλωτη ομάδα), μικρότερη πυκνότητα πληθυσμού, λιγότερες πτήσεις προς την Κίνα, χαμηλότερα ποσοστά διαγνωστικών τεστ ή ακόμη και απλή τύχη.

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, που είναι πλέον κοινή σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, εφαρμόστηκε πολύ νωρίς στην Τσεχία και τη Σλοβακία και ίσως αυτό να βοήθησε επίσης στον περιορισμό της διασποράς.

Ο πιο σημαντικός λόγος, ωστόσο, φαίνεται να είναι η πολιτική της καραντίνας που εφαρμόζεται από όλες σχεδόν τις χώρες της περιοχής.

Ενώ στη Βρετανία και σε άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, συνεχίζονταν οι δημόσιες εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις τη δεύτερη και τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου, στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, οι κυβερνήσεις είδαν τι συνέβαινε στην Ιταλία και εφάρμοσαν άμεσα τακτικές lockdown.

Σε πολλά μέρη, δε, ο φόβος ότι θα κατακλυστούν από ασθενείς τα πολύπαθα και ανεπαρκή συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, συνέβαλε σε άμεσες και γρήγορες αποφάσεις.

Guardian: Γιατί ο κορωνοϊός «χτύπησε» λιγότερο την αν. Ευρώπη - Το παράδειγμα της Ελλάδας Facebook Twitter

«Οι πολίτες της Σουηδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου είχαν μεγαλύτερη αίσθηση ότι θα μπορούσαν να σταθμίσουν μια σειρά πολιτικών επιλογών και να αντιμετωπίσουν την κατάσταση αποτρέποντας την απόλυτη κατάρρευση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης», δήλωσε ο Ben Stanley, πολιτικός επιστήμονας στο SWPS του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας.

Αυτό έκανε επίσης τους πληθυσμούς να είναι πιο πρόθυμοι να ακολουθήσουν τις εντολές, με λιγότερες αντίθετες φωνές που παρατηρούνται στη Δυτική Ευρώπη ή στις ΗΠΑ.

«Ήταν ακριβώς το γεγονός ότι αισθανθήκαμε ευάλωτοι με το υπάρχον σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και αυτό έκανε τους ανθρώπους να ακολουθήσουν τις εντολές του lockdown. Επειδή δεν εμπιστεύονται το σύστημα », είπε ο Ιβάν Κράστεφ, Βουλγάρος πολιτικός επιστήμονας.

Η περίπτωση της Ελλάδας

Η Ελλάδα, η οποία εφάρμοσε επίσης ένα πρώιμο και αυστηρό πρόγραμμα έκτακτων μέτρων για να αποφευχθεί η πίεση στο σύστημα υγείας που είχε ήδη πληγεί από τα χρόνια της λιτότητας, είναι μια ακόμα χώρα όπου οι αριθμοί του κορωνοϊού μέχρι στιγμής παρέμειναν εντυπωσιακά χαμηλοί, αναφέρει ο Guardian. 

«Όπως ακριβώς και οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, η Ελλάδα είχε μια πολύ ρεαλιστική αίσθηση του πόσο εύθραυστο είναι το σύστημα υγείας της», δήλωσε ο Γιώργος Παγουλάτος, πολιτικός οικονομολόγος, επικεφαλής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής.

«Αυτό οδήγησε την κυβέρνηση να λάβει επείγοντα μέτρα νωρίτερα από άλλες κυβερνήσεις της Δυτικής Ευρώπης, οι οποίες ένιωθαν μεγαλύτερη αίσθηση εφησυχασμού για την ικανότητα των συστημάτων τους να μπορέσουν χειριστούν την κρίση».

Περισσότερα θύματα στις πλουσιότερες χώρες της Δυτικής Ευρώπης 

 

Υπάρχει η ελπίδα ότι αυτή η άμεση ανταπόκριση της Ελλάδας θα τη βοηθήσει να ανακτήσει το διεθνές κύρος της, μετά από χρόνια μάχης με αρνητικά πρωτοσέλιδα που την ήθελαν το «μαύρο πρόβατο» της ευρωζώνης.

Τόσο η Ελλάδα όσο και η Τσεχία έχουν συμπεριληφθεί σε ένα δίκτυο επτά κρατών με επιτυχείς αντιδράσεις στην αντιμετώπιση του κορωνοϊόυ, που συγκλήθηκαν από τον αυστριακό καγκελάριο, Σεμπάστιαν Κουρτς για να μοιραστούν μεταξύ τους τις βέλτιστες πρακτικές που εφάρμοσαν στην κρίση.

Στην Κεντρική Ευρώπη, ορισμένοι δε, πιστεύουν ότι η περιοχή αυτή δεν λαμβάνει την αναγνώριση που της αρμόζει, αναφορικά με τους χαμηλούς αριθμούς που καταγράφει, και αντιμετωπίζεται με μία διστακτική στάση απέναντι στις «νέες» χώρες της ΕΕ, από την «παλιά» Δυτική Ευρώπη.

«Αυτό συμβαίνει μετά από 30 χρόνια συζητήσεων επί συζητήσεων. Κάθε φορά που διαβάζετε κάτι  για την Ανατολική Ευρώπη, είναι κάτι κακό. Κοιτάξτε μας, είμαστε υπέροχοι και εσείς είστε απαίσιοι. Και τότε έρχεται μια μεγάλη κρίση όπου οι άνθρωποι πεθαίνουν, και οι ομιλητές είναι σε πλήρη αποδιοργάνωση και εκείνοι που τόσα χρόνια άκουγαν ξέρουν να αντιδράσουν καλύτερα. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει περισσότερος προβληματισμός για το γιατί συμβαίνει αυτό;» είπε ο Μπράνκο Μιλάνοβιτς, ένας Σερβο-Αμερικανός οικονομολόγος που ειδικεύεται στις παγκόσμιες εισοδηματικές ανισότητες.

Ο Στάνλεϊ σημείωσε πως ενώ πίστευε ότι η συζήτηση σε ορισμένους κύκλους για μια «αποικιακή νοοτροπία» από το δυτικό μισό της Ευρώπης προς την υπόλοιπη ήπειρο είναι υπερβολική, υπάρχει μια «ελαφρά μισαλλοδοξία με χαμηλές προσδοκίες», από πολλά μέσα ενημέρωσης και επίσημες θέσεις απέναντι σε ολόκληρη την περιοχή.

«Οι άνθρωποι δεν είναι συνηθισμένοι να κοιτάζουν προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη για θετικά παραδείγματα», δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος από χώρα της περιοχής.

«Εν μέρει αυτό οφείλεται στα στερεότυπα, αλλά εν μέρει, δυστυχώς, το φταίξιμο είναι δικό μας. Ο τρόπος με τον οποίο οι Ούγγροι φίλοι μας χειρίστηκαν την κρίση είναι δύσκολο να τον αιτιολογήσει κάποιος, και επομένως συχνά η όλη περιοχή συναθροίζεται (σε ένα κοινό συμπέρασμα)».

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, χρησιμοποίησε την κρίση για να προωθήσει μια πολύ επικριτική νομοθεσία που του επιτρέπει να λαμβάνει αποφάσεις επ 'αόριστον (για περιορισμούς), ενώ η κυβέρνηση της Πολωνίας σκοπεύει να διεξαγάγει αμφιλεγόμενες προεδρικές εκλογές με ταχυδρομική ψηφοφορία αυτό το Σαββατοκύριακο.

Η Βερόνικα Άνχελ, Ρουμάνος πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, δήλωσε ότι ορισμένες χώρες της περιοχής «λαμβάνουν περισσότερη αναγνώριση από ό, τι θα έπρεπε» για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού.

«Ο χρόνος που θα επιβληθεί ένα lockdown είναι ένα ακραίο και κακό μέτρο για την επιτυχία των κυβερνήσεων» δήλωσε επαινώντας ωστόσο, την ανταπόκριση ορισμένων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Τσεχίας και της Σλοβακίας.

«Όμως η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία βρίσκονται στο χείλος και οποιαδήποτε αύξηση των κρουσμάτων θα μπορούσε να ανατρέψει το υγειονομικό σύστημα» πρόσθεσε.

Αξιωματούχοι σε όλη την περιοχή γνωρίζουν ότι υπάρχει πάντα η πιθανότητα νέας αύξησης των λοιμώξεων. Για αυτόν τον λόγο, πολλές χώρες σκέφτονται να χαλαρώσουν τα έκτακτα μέτρα, διατηρώντας ωστόσο τους αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα, προκειμένου να περιορίσουν τους ξένους επισκέπτες ή, τουλάχιστον, να βάλουν σε καραντίνα όλες τις νέες αφίξεις.

Με πληροφορίες του Guardian

 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάρολος και Ουίλιαμ: Ετοιμάζουν βασιλική περιοδεία στις ΗΠΑ και συνάντηση με τον Τραμπ

Διεθνή / Κάρολος και Ουίλιαμ: Ετοιμάζουν βασιλική περιοδεία στις ΗΠΑ και συνάντηση με τον Τραμπ

Η Ντάουνινγκ Στριτ θέλει να εκμεταλλευτεί την συμπάθεια που δείχνει ο νέος πρόεδρος για τη βασιλική οικογένεια - Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δεν προσκλήθηκε στην ορκωμοσία Τραμπ
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Η Βίβιαν Τζένα Γουίλσον, τρανς κόρη του Έλον Μασκ, καταδικάζει τον χαιρετισμό του στην τελετή ορκωμοσίας

Διεθνή / Η Βίβιαν Τζένα Γουίλσον, τρανς κόρη του Έλον Μασκ, καταδικάζει τον χαιρετισμό του στην τελετή ορκωμοσίας

Η Βίβιαν Γουίλσον, η οποία έχει αποκηρύξει τον πατέρα της και άλλαξε επίσημα το όνομά της το 2022, απάντησε έντονα στις αναρτήσεις της στο Threads και το Bluesky
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: «Οι εκλογές ήταν νοθευμένες» – Επίθεση σε Μπάιντεν, FEMA και Νιούσομ στην πρώτη του συνέντευξη ως πρόεδρος

Διεθνή / Η πρώτη συνέντευξη Τραμπ ως πρόεδρος - Οι «τρομοκράτες» μετανάστες που θα απελαθούν και το ζήτημα του TikTok

«Είναι τόσο σημαντικό για την Κίνα να κατασκοπεύει τα μικρά παιδιά που βλέπουν τρελά βίντεο;» αναρωτήθηκε, ενώ σημείωσε ότι «αν είναι να κατηγορούμε το TikTok, γιατί να μη μιλήσουμε για όλα τα προϊόντα που κατασκευάζονται στην Κίνα;»
LIFO NEWSROOM
Μάικλ Μπλούμπεργκ: Ο δισεκατομμυριούχος δεσμεύεται να καλύψει το κενό της αποχώρησης των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού

Διεθνή / Μάικλ Μπλούμπεργκ: Ο δισεκατομμυριούχος δεσμεύεται να καλύψει το κενό της αποχώρησης των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού

Η Συμφωνία του Παρισιού, που υπογράφηκε πριν από δέκα χρόνια υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, έχει στόχο να περιορίσει την παγκόσμια άνοδο της θερμοκρασίας μέσω της μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου
LIFO NEWSROOM
Η επίσκοπος που τόλμησε να πει αλήθειες στον Τραμπ: «Θα υψώσει κανείς τη φωνή του;»

Διεθνή / Η επίσκοπος που τόλμησε να πει αλήθειες στον Τραμπ: «Θα υψώσει κανείς τη φωνή του;»

Η Επίσκοπος Μπάντε ανέβηκε στην εξέχουσα αυτή θέση χωρίς πραγματική πολιτική δύναμη, παρά μόνο με την πνευματική εξουσία που προσφέρει ο ρόλος της και η δυνατότητα να μιλήσει ανενόχλητη για 14 λεπτά
LIFO NEWSROOM