Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προετοιμάζονται για την αντιμετώπιση μεγάλης ανθρωπιστικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Ελλάδα εν μέσω αυξανόμενου πανικού ότι οι αποσπασματικές προσπάθειες της ΕΕ να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση πλησιάζουν σε κατάρρευση.
Αυτό είναι το κλίμα που διαμορφώνεται τώρα στην Ευρώπη, όπως το περιγράφει ο Guardian. H βρετανική εφημερίδα σημειώνει πως οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες την Πέμπτη σε μια ύστατη προσπάθειά να βρουν μια κοινή απάντηση, αλλά η συνάντηση επισκιάστηκε από τη άγρια γραμμή ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αυστρία. Η Αυστρία η οποία ηγείται μιας εκστρατείας να τεθεί σε καραντίνα η Ελλάδα, στραγγαλίζει τη ροή των μεταναστών μέχρι τα Βαλκάνια σφραγίζοντας μερικώς τα σύνορα ΠΓΔΜ - Ελλάδας
"Εάν η Ελλάδα αποκλειστεί από την υπόλοιπη ζώνη Σένγκεν, τότε το Βερολίνο προβλέπει το ξέσπασμα ανθρωπιστικής κρίσης και κρίση ασφαλείας μέσα σε ημέρες", συνεχίζει το δημοσίευμα.
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική, είπε πως ο σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης για την ενίσχυση είναι εξαιρετικά προηγμένος και θα οριστικοποιηθεί εντός των ημερών. «Η πιθανότητα μιας ανθρωπιστικής κρίσης σε μεγάλη κλίμακα υπάρχει και είναι πολύ πραγματική», πρόσθεσε.
Ένας ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ που συμμετέχει στο σχεδιασμό είπε ότι "η ανθρωπιστική διάσταση στην Ευρώπη είναι πλέον πιο σημαντικό θέμα από ό, τι ήταν μέχρι τώρα". Η μετατόπιση της προσοχής από την υποδοχή των προσφύγων, στην αντιμετώπιση των συνεπειών που θα υπάρξουν για να κρατηθούν εκτός, ισοδυναμεί με παραδοχή της αξιοθρήνητης αποτυχία στην ανάπτυξη συνεκτικών πολιτικών της ΕΕ για την κρίση, σημειώνει ο Guardian. Στη συνέχεια το άρθρο σχολιάζει την οργή της Ελλάδας για την Αυστρία και το χθεσινό διπλωματικό επεισόδιο με την ανάκληση της πρέσβειρας και σημειώνει πως είναι μια κίνηση άνευ προηγουμένου, που τονίζει τη βαθιά διαίρεση της Ευρώπης.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, επέμεινε σε μια ειδική σύνοδο κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία στις 7 Μαρτίου, ελπίζοντας να πείσει τους Τούρκους να σταματήσουν να διοχετεύουν πρόσφυγες στην Ελλάδα με αντάλλαγμα να λάβει εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες απ 'ευθείας από την Τουρκία.
"Η Μέρκελ ωστόσο, είναι απομονωμένη. Η εμπιστοσύνη στους Τούρκους είναι μικρή και σχεδόν όλοι νομίζουν πω το σχέδιο θα αποτύχει. Η μεγάλη πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ θα αρνηθούν να λάβουν μέρος σε σχέδιο για απευθείας επανεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία." σημειώνει ο Guardian.