Μαχητές των Ταλιμπάν σταμάτησαν την πώληση αντισυλληπτικών σε δύο από τις μεγαλύτερες πόλεις του Αφγανιστάν, υποστηρίζοντας πως η χρήση τους από τις γυναίκες αποτελεί μια συνωμοσία της δύσης προκειμένου να ελεγχθεί ο μουσουλμανικός πληθυσμός.
Σύμφωνα με τον Guardian, οι Ταλιμπάν πήγαν από πόρτα σε πόρτα, απείλησαν μαίες και έδωσαν εντολή σε φαρμακεία να απομακρύνουν από τα ράφια τους όλα τα σκευάσματα για την αντισύλληψη, στην Καμπούλ και την Μαζάρ-ι-Σαρίφ.
«Ήρθαν δύο φορές στο κατάστημά μου, με όπλα και με απείλησαν να μην συνεχίσω να πουλάω αντισυλληπτικά χάπια. Ελέγχουν τακτικά κάθε φαρμακείο στην Καμπούλ και έχουμε σταματήσει να πουλάμε τα προϊόντα», δήλωσε ένας ιδιοκτήτης καταστήματος στην πρωτεύουσα.
Μία μαία, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, δήλωσε ότι την απείλησαν αρκετές φορές. «Δεν επιτρέπεται να βγαίνεις έξω και να προωθείς τη δυτική αντίληψη για τον έλεγχο του πληθυσμού», δήλωσε ότι της είπε ένας διοικητής των Ταλιμπάν.
Άλλοι φαρμακοποιοί στην Καμπούλ και την Μαζάρ- ι- Σαρίφ επιβεβαίωσαν πως τους έδωσαν εντολή να μην έχουν σε απόθεμα αντισυλληπτικά χάπια. «Προϊόντα όπως τα χάπια και οι ενέσεις αντισύλληψης δεν επιτρέπεται να υπάρχουν στα φαρμακεία από τις αρχές του μήνα και φοβόμαστε πολύ να πουλήσουμε το υπάρχον απόθεμα», δήλωσε άλλος ιδιοκτήτης καταστήματος στην Καμπούλ.
Μαχητές Ταλιμπάν που περιπολούν στους δρόμους της Καμπούλ δήλωσαν σε πηγές που επικαλείται ο Guardian πως «η χρήση αντισυλληπτικών και ο οικογενειακός προγραμματισμός αποτελούν δυτική ατζέντα».
Πρόκειται για μία ακόμη επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων των γυναικών, από τις πολλές που έχουν διαπράξει οι Ταλιμπάν μετά την επιστροφή τους στην εξουσία, τον Αύγουστο του 2021. Ήδη έχουν βάλει τέλος στην ανώτατη εκπαίδευση για τα κορίτσια, αναγκάζουν γυναίκες να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους και περιόρισαν τη δυνατότητά τους να βγαίνουν από τα σπίτια τους.
Ο περιορισμός των αντισυλληπτικών θα αποτελέσει ένα ακόμη σημαντικό πλήγμα, σε μια χώρα με ήδη εύθραυστο υγειονομικό σύστημα. Μία στις 14 Αφγανές πεθαίνουν λόγω αιτιών που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και αυτή είναι μία από τις πιο επικίνδυνες χώρες για να γεννήσει μια γυναίκα.
«Διαλύθηκαν όλα τα όνειρά μου»
Για την 17χρονη Ζάιναμπ, που παντρεύτηκε πριν από δύο χρόνια στην Μαζάρ-ι-Σαρίφ, η απαγόρευση των αντισυλληπτικών ήταν ένα σοκ.
Η μητέρα μιας κόρης 18 μηνών ενημερώθηκε για αυτό από τη μαία της, την προηγούμενη εβδομάδα. «Χρησιμοποιούσα κρυφά αντισυλληπτικά για να αποφύγω να μείνω απευθείας ξανά έγκυος. Θέλω να μεγαλώσω καλά την κόρη μου, με σωστές υγειονομικές και εκπαιδευτικές υποδομές, αλλά διαλύθηκαν τα όνειρά μου όταν η μαία μου με ενημέρωσε πως δεν έχει να μου δώσει χάπια και ενέσεις για την αντισύλληψη», δήλωσε.
«Εγκατέλειψα την εκπαίδευσή μου για να παντρευτώ. Δεν θέλω η κόρη μου να έχει την ίδια μοίρα. Αναζητώ ένα διαφορετικό μέλλον για εκείνη. Η τελευταία μου ελπίδα να σχεδιάσω τη ζωή μου, τέλειωσε», ανέφερε χαρακτηριστικά η Ζάιναμπ.
«Είναι εξοργιστικός ο έλεγχος των Ταλιμπάν όχι μόνο πάνω στο δικαίωμα των γυναικών να εργαστούν και να σπουδάσουν, αλλά και στα σώματά τους», επεσήμανε η Σαμπντάμ Νασίμι, ακτιβίστρια που έχει γεννηθεί στο Αφγανιστάν και ζει στη Βρετανία.
«Αποδεδειγμένα το Κοράνι δεν εμποδίζει τη χρήση της αντισύλληψης, ούτε απαγορεύει στα ζευγάρια να έχουν τον έλεγχο των εγκυμοσυνών ή τον αριθμό των παιδιών που θέλουν να αποκτήσουν. Οι Ταλιμπάν δεν έχουν κανένα δικαίωμα να περιορίσουν την πρόσβαση στην αντισύλληψη με βάση τη δική τους ερμηνεία για το Ισλάμ», συμπλήρωσε η ακτιβίστρια.