Το κάπνισμα και το ενδεχόμενο να να αλλάξει η νομοθεσία για τους χώρους εστίασης είναι στο προσκήνιο της επικαιρότητας στην Αυστρία.
Μόλις δύο μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας η εθνολαϊκή κυβέρνηση της Αυστρίας για πρώτη φορά βρίσκεται υπό πίεση.
Σύμφωνα με την πρωτοβουλία «Don´t smoke» του Ιατρικού Συλλόγου και της βοήθειας για καρκινοπαθείς, 468.222 άνθρωποι υπέγραψαν μέσα σε μια εβδομάδα καμπάνια εναντίον πρωτοβουλίας του Λαϊκού κόμματος ÖVP και του κυβερνητικού του εταίρου, του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας FPÖ, να ακυρώσουν τη σχεδιαζόμενη για την 1η Μαΐου πλήρη απαγόρευση καπνίσματος σε χώρους εστίασης.
Λόγω του μεγάλου αριθμού των διαμαρτυρόμενων πολιτών το κοινοβούλιο θα πρέπει τελικά να ασχοληθεί και πάλι με τον αντικαπνιστικό νόμο.
Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ ένας στους τέσσερις Αυστριακούς καπνίζει καθημερινά ενώ στην Ευρώπη μόνο οι Έλληνες και οι Ούγγροι καπνίζουν περισσότερο. Το αντιπολιτευόμενο φιλελεύθερο κόμμα NOS σκοπεύει μάλιστα να ζητήσει την ερχόμενη εβδομάδα από τη βουλή τη διοργάνωση δημοψηφίσματος.
«Η καμπάνια μετατράπηκε στο μεταξύ σε δημοψήφισμα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου στη Βιέννη, Χανς Πέτερ Πετούσινγκ. Κανονικά από την 1η Μαΐου τίθεται σε ισχύ νόμος που απαγορεύει εντελώς το κάπνισμα σε χώρους εστίασης, όπως ισχύει σε πολλές χώρες της Ευρώπης.
Ωστόσο, μετά από πιέσεις του FPÖ στο κυβερνητικό πρόγραμμα συνεργασίας έχει συμπεριληφθεί ότι θα παραμείνει σε ισχύ η ρύθμιση για δύο ξεχωριστούς χώρους, καπνιζόντων και μη, και παράλληλα θα αυξηθεί το ελάχιστο ηλικιακό όριο καπνιστών από τα 16 στα 18. Η καμπάνια με τις υπογραφές, που στόχο έχει να οδηγήσει σε δημοψήφισμα, προκάλεσε ευρύτερο διάλογο για την απαγόρευση καπνίσματος στην Αυστρία. Στις τάξεις των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων έχουν πολλαπλασιαστεί οι φωνές εκείνων που ζητούν από τους πολιτικούς να ανταποκριθούν στις επιθυμίες του λαού.
Στελέχη του Λαϊκού Κόμματος σε ομοσπονδιακό επίπεδο και στην τοπική αυτοδιοίκηση δείχνουν μεγάλη κατανόηση στην καμπάνια «Don´t smoke».
Λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος και των πιέσεων ο πρόεδρος του FPÖ του κρατιδίου Καρινθία Γκέρνο Ντάρμαν τάσσεται υπέρ ενός άμεσου δημοψηφίσματος.
Ο αρχηγός του κόμματος και αντικαγκελάριος, Χάινς Κρίστιαν Στράχε, ο ίδιος μανιώδης καπνιστής, το έχει αποκλείσει τουλάχιστον μέχρι το 2021, όταν και θα ισχύσουν οι νέες προϋποθέσεις για διεξαγωγή δημοψηφισμάτων. Βέβαια, το θέμα είναι λεπτό, γιατί το FPÖ όπως κανένα άλλο κόμμα, έχει ταχθεί υπέρ της άμεσης δημοκρατίας, στο παρελθόν δε έχει ζητήσει δημοψηφίσματα μετά από υπογραφές πάνω από 250.000 πολιτών και τώρα αντιμετωπίζει το ίδιο θέμα αξιοπιστίας.
Η καμπάνια συλλογής υπογραφών «Don´t smoke» θα συνεχιστεί για πολλές εβδομάδες ακόμη σύμφωνα με τους εμπνευστές της. Σε περίπτωση που τελικά γίνει επίσημο αίτημα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, θα πρέπει να περάσουν από 3 μέχρι 7 μήνες μέχρι να γίνει στην πράξη. Μόνο ένα εγκεκριμένο από το κοινοβούλιο δημοψήφισμα είναι δεσμευτικό. Άρα, η διαδικασία είναι χρονοβόρα. «Ελπίζουμε, η πολιτική να εντυπωσιαστεί από τη δημόσια πίεση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Βιέννης, Χανς Πέτερ Πετούσινγκ.
Με πληροφορίες από Deutsche Welle
σχόλια