Το Υπουργικό Συμβούλιο της Σομαλίας ενέκρινε την Τετάρτη μια ευρεία συμφωνία που επιτρέπει στην Τουρκία να εξερευνά και να εξορύσσει πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο έθνος της Ανατολικής Αφρικής, μια συμφωνία με στόχο να βοηθήσει τη Σομαλία να επωφεληθεί από τους φυσικούς της πόρους και να μειώσει την εξάρτησή της από τη διεθνή βοήθεια.
Η έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου έδωσε το πράσινο φως στη συμφωνία έρευνας και κατανομής παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Σομαλίας. Οι βασικές διατάξεις της συμφωνίας αναφέρουν ότι η τουρκική κυβέρνηση θα παράσχει τεχνογνωσία και βοήθεια στη Σομαλία στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, έτσι ώστε ο Σομαλός λαός να μπορεί να κεφαλαιοποιήσει τους πόρους του.
Ο υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών της Σομαλίας, Abdirizaaq Omar Mohamed, είπε στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι η συμφωνία θα οδηγήσει σε οικονομικά οφέλη για τη Σομαλία μέσω της ανάπτυξης πόρων και της διαχείρισης της εξάρτησής της από ξένες δωρεές.
«Είναι απαραίτητο να παράγεται πετρέλαιο στη χώρα, καθώς ο κόσμος περνά τώρα από το πετρέλαιο στη χρήση ενέργειας», είπε ο Μοχάμεντ παρουσιάζοντας τη συμφωνία, σύμφωνα με κυβερνητική δήλωση.
Η συμφωνία περιλαμβάνει εργασίες μεταφοράς, διανομής, διύλισης, πωλήσεων και υπηρεσιών πετρελαίου και άλλων προϊόντων από χερσαία και θαλάσσια έργα, ανέφερε επίσης το υπουργείο.
Ως μέρος της συμφωνίας, οι τουρκικές εταιρείες θα πάρουν δεδομένα για πιθανά υπεράκτια αποθέματα πετρελαίου που συγκεντρώθηκαν από εταιρείες τοπογραφίας που εργάζονται στα ύδατα της Σομαλίας πριν από περίπου επτά χρόνια. Η συμφωνία αντιπροσωπεύει μια σημαντική εξέλιξη για το έθνος του Κέρας της Αφρικής, το οποίο γνώρισε περιορισμένη εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου εν μέσω δεκαετιών συγκρούσεων και αστάθειας.
Η Τουρκία είναι βασικός σύμμαχος της Σομαλίας και έχει επιδιώξει ένα επιχειρηματικό αποτύπωμα στο Κέρας της Αφρικής για να επεκτείνει την επιρροή της στην περιοχή. Οι αναλυτές αναμένουν ότι η νέα συμφωνία θα ανοίξει το δρόμο για περαιτέρω οικονομική συνεργασία μεταξύ Άγκυρας και Μογκαντίσου.