Μαζική μετανάστευση στο εξωτερικό μεγάλου αριθμού του εβραϊκού πληθυσμού της Ρωσίας έχει καταγραφεί από την ημέρα της εισβολής στην Ουκρανία.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι τουλάχιστον ένας στους οκτώ εγκαταλείπουν τη χώρα.
Το Jewish Agency βοηθά τους Εβραίους σε όλο τον κόσμο να μετακομίσουν στο Ισραήλ, αναφέρει ότι 20.500 από τους εκτιμώμενους συνολικά 165.000 Εβραίους της Ρωσίας έχουν φύγει από τον Μάρτιο.
Χιλιάδες άλλοι έχουν μετακομίσει σε άλλες χώρες.
Στη Μόσχα, είχε γίνει μια τεράστια προσπάθεια για την ανάπτυξη της εβραϊκής κοινότητας από την πτώση του κομμουνισμού. Μεταξύ αυτών που ήταν στην πρώτη γραμμή ήταν ο Pinchas Goldschmidt, ο αρχιραβίνος της πόλης από το 1993.
«Ξεκινήσαμε από το μηδέν με συναγωγές, σχολεία, νηπιαγωγεία, κοινωνικές υπηρεσίες, δασκάλους, ραβίνους και μέλη της κοινότητας», λέει.
Αλλά μόλις δύο εβδομάδες μετά την ρωσική εισβολή φέτος, ο Ραβίνος Goldschmidt και η οικογένειά του εγκατέλειψαν τη Ρωσία, πρώτα πήγαν στην Ουγγαρία και μετά στο Ισραήλ.
Στη συνέχεια παραιτήθηκε από τη θέση του και μίλησε ανοιχτά κατά του πολέμου.
«Ένιωσα ότι έπρεπε να κάνω κάτι για να δείξω την πλήρη αποσύνδεσή μου και τη διαφωνία μου με αυτήν την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά θα έβαζα τον εαυτό μου σε κίνδυνο αν το είχα κάνει παραμένοντας στη Μόσχα».
Αρκετοί ήταν οι Εβραίοι της Ρωσίας που τον επέκριναν αλλά σύμφωνα με τον ίδιο οι περισσότεροι στήριξαν την απόφασή του.
«Έλαβα κάποια μηνύματα που έλεγαν "Πώς μπορείς να μας αφήσεις;" αλλά θα έλεγα ότι η μεγάλη πλειοψηφία ήταν εξαιρετικά υποστηρικτική. Δεν ήταν μικρή υπόθεση να αποφασίσουμε αν θα φύγουμε. Για μένα και τη γυναίκα μου η κοινότητα ήταν η ζωή μας», λέει.
Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι η παραμονή του μετά τις δημόσιες δηλώσεις του θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την κοινότητα.
Ωστόσο, από τότε, τεράστιος αριθμός Εβραίων της Ρωσίας ακολούθησαν το παράδειγμά του.
Πολλοί έχουν εκμεταλλευτεί την ευκαιρία να πάνε στο Ισραήλ, όπου ο Νόμος της Επιστροφής δίνει το δικαίωμα στην απόκτηση ιθαγένειας, σε όποιον μπορεί να αποδείξει ότι έχει τουλάχιστον έναν Εβραίο παππού και γιαγιά.
«Σκέφτηκα αρκετά γιατί υπάρχει τόση βιασύνη να φύγουμε, αφού δεν είδαμε ένα τεράστιο κύμα αντισημιτισμού», λέει η Anna Shternshis, Καθηγήτρια Γίντις Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και ειδική στην εβραϊκή ιστορία στη Ρωσία.
Και η ίδια γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρωσία.
«Αλλά μετά είδα ότι κάθε φορά που συμβαίνει κάτι στη Ρωσία, κάποιες ανατροπές, κάποιες αλλαγές, οι Εβραίοι βρίσκονται πάντα σε κίνδυνο».
Περιγράφει πώς τα ρωσικά ιστορικά γεγονότα οδήγησαν σε βία κατά των Εβραίων, όπως η επανάσταση, η οικονομική κρίση στα τέλη του 19ου αιώνα και ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος.
«Μετά τις 24 Φεβρουαρίου, η οικογένειά μου συνειδητοποίησε ότι ήμασταν απολύτως αντίθετοι με αυτόν τον πόλεμο, αλλά δεν ξέραμε πώς θα μπορούσαμε να διαμαρτυρηθούμε. Ένα από τα παιδιά μου είναι σε ηλικία στράτευσης, οπότε αυτός είναι ένας άλλος λόγος που θέλουμε να φύγουμε» είπε άλλο μέλος της εβραϊκής κοινότητας στη Ρωσία, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
«Οι αρχές στη Ρωσία είναι απρόβλεπτες και έχουν μια κακή τάση. Οι Εβραίοι γίνονται ένας από τους στόχους της προπαγάνδας τους, είμαστε παραδοσιακά ένα καλό μέσο για να βρούμε εσωτερικούς εχθρούς. Οι προπάππους και οι παππούδες μου υπέφεραν», λέει.
Ο ίδιος έχει κάνει αίτηση για ισραηλινή υπηκοότητα και πρόκειται να περάσει από συνέντευξη τις επόμενες εβδομάδες.
Ένα από τα πράγματα που τον ανησυχούν όμως είναι η δεδηλωμένη πρόθεση του Κρεμλίνου να κλείσει το ρωσικό σκέλος του Εβραϊκού Πρακτορείου.
«Ξαφνικά το είδαμε αυτό στις ειδήσεις και αναρωτιόμαστε τι θα ακολουθήσει; Νιώθουμε πολύ ανασφαλείς και σκεφτόμαστε ότι μπορεί να χάσουμε τη δουλειά μας ή να πάμε φυλακή. Τα πράγματα έχουν γίνει πολύ τρομακτικά».
Με πληροφορίες του BBC