Η Αιθιοπία απαγορεύει τις υιοθεσίες παιδιών από ξένους

Η Αιθιοπία απαγορεύει τις υιοθεσίες παιδιών από ξένους Facebook Twitter
Η Αντζελίνα Τζολί και ο Μπραντ Πιτ βρίσκονται μεταξύ των χιλιάδων Αμερικανών που έχουν υιοθετήσει παιδί από την Αιθιοπία.
0

Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας απαγόρεψε την υιοθεσία παιδιών από άτομα ξένης καταγωγής καθώς ανησυχεί ότι αυτά πέφτουν συχνά θύματα κακοποίησης ή παραμελούνται όταν φεύγουν στο εξωτερικό.

Η Αιθιοπία είναι μία από τις μεγαλύτερες «δεξαμενές» διεθνών υιοθεσιών από Αμερικανούς πολίτες, υπεύθυνη για περίπου το 20% επί του παγκοσμίου συνόλου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπράντ Πιτ και η Αντζελίνα Τζολί βρίσκονται μεταξύ αυτών που έχουν υιοθετήσει παιδί από τη συγκεκριμένη αφρικανική χώρα.

Ωστόσο, το 2013, ένα ζευγάρι από τις ΗΠΑ καταδικάστηκε για το φόνο ενός υιοθετημένου κοριτσιού από την Αιθιοπία.

Η υπόθεση αυτή πυροδότησε μία δημόσια συζήτηση για τις υιοθεσίες από ξένους, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στην Αντίς Αμπέμπα, Emmanuel Igunza.

Επιπροσθέτως, οι διαδικασίες υιοθεσίας στη χώρα εγείρουν σοβαρά ερωτήματα από ακτιβιστικές οργανώσεις που υποστηρίζουν ότι διευκολύνει τους σωματέμπορους, οι οποίοι τη βλέπουν ως μία επικερδή αγορά.

Πριν από δύο χρόνια, η Δανία απαγόρεψε την υιοθεσία παιδιών από την Αιθιοπία.

Οι νομοθέτες λένε τώρα ότι τα ορφανά και τα υπόλοιπα ευάλωτα παιδιά πρέπει να τίθενται υπό τη φροντίδα τοπικών μηχανισμών έτσι ώστε να προστατεύονται.

Η άποψη αυτή, ωστόσο, βρίσκει αντίθετους ορισμένους από τους βουλευτές που υποστηρίζουν ότι η χώρα δεν διαθέτει ικανό αριθμό υπηρεσιών για να φροντίσει όλα αυτά τα ευάλωτα παιδιά.

Από το 1999 μέχρι σήμερα, περισσότερα από 15.000 παιδιά από την Αιθιοπία έχουν δοθεί σε ανάδοχους γονείς στις ΗΠΑ.

Πολλά παιδιά έχουν, επίσης, δοθεί και σε χώρες της Ευρώπης όπως η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία.

H αντιπαράθεση γύρω από τις υιοθεσίες στην Αιθιοπία έχει πάρει έκταση ήδη από το 2013, εξ ου και η απόφαση της κυβέρνησης δεν προκάλεσε έκπληξη.

Η ερώτηση που προκύπτει τώρα είναι τι θ' απογίνουν όλα αυτά τα χιλιάδες ορφανά και ευάλωτα παιδιά που δεν μπορούν πλέον να υιοθετηθούν.

Το κοινοβούλιο θεωρεί ότι οι κρατικές υπηρεσίες της χώρας θα πρέπει να είναι σε θέση να διαχειριστούν τον αριθμό των παιδιών αυτών, ενώ οι υιοθεσίες εντός της χώρας επιτρέπονται ακόμη.

Εντούτοις, η τάση αυτή δεν αποτελεί και μεγάλο κομμάτι της κουλτούρας των Αιθιόπων και πολλά ορφανά καταλήγουν να βρίσκονται εγκλωβισμένα μεταξύ ακατάλληλων συγγενών ή αντιμέτωπα με το φάσμα της ζωής στους δρόμους.

Η Αιθιοπία είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου, αλλά εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Διεθνή / Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Περίπου ένα μήνα μετά το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα των κέντρων κράτησης, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, «επαναπατρίζονται» στην Ιταλία δεκάδες αστυνομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί
LIFO NEWSROOM