Η ισλαμική αστυνομία στην πόλη Κάνο της βόρειας Νιγηρίας συνέλαβε 19 μουσουλμάνους με την κατηγορία ότι παρευρέθηκαν στο γάμο ενός ζευγαριού ομοφυλοφίλων.
Αστυνομικοί πραγματοποίησαν έφοδο στην γαμήλια τελετή μετά από σχετική ενημέρωση που έλαβαν, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Lawal Ibrahim Fagge.
Το ζευγάρι, το οποίο δεν είχε ακόμη δώσει τους όρκους του, κατάφερε να διαφύγει και η αστυνομία τους αναζητά, πρόσθεσε.
Το Κάνο έχει στην πλειοψηφία του μουσουλμανικό πληθυσμό, όπου ένα ισλαμικό νομικό σύστημα λειτουργεί παράλληλα με το κοσμικό δίκαιο.
Οι ομοφυλοφιλικές πράξεις είναι παράνομες με βάση και τα δύο νομικά συστήματα σε ολόκληρη τη Νιγηρία, όπου οι κάτοικοι του βορρά είναι κυρίως μουσουλμάνοι και οι κάτοικοι του νότου κυρίως χριστιανοί.
Η ισλαμική αστυνομική δύναμη του Κάνο είναι ευρέως γνωστή ως Hisbah και επιβάλλει έναν αυστηρό ηθικό κώδικα.
Ο Fagge είπε στο BBC ότι η αστυνομική δύναμη δεν προτίθεται να τιμωρήσει τους 15 άνδρες και τις τέσσερις γυναίκες, που είχαν προσκληθεί στον γάμου και συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της εφόδου την Κυριακή.
Αντιθέτως, η ομάδα -στην οποία, όπως είπε, περιλαμβάνονται ομοφυλόφιλοι και cross-dressers [σ.σ. Cross-dressing είναι όταν ένα άτομο φοράει ρούχα και άλλα αξεσουάρ που σχετίζονται κοινώς με το αντίθετο φύλο σε μία συγκεκριμένη κοινωνία] - υποβάλλεται σε «συμβουλευτική» και οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους καλούνται να προσέλθουν.
«Θα διερευνήσουμε την οδό της αλλαγής πριν τους απαγγείλουμε κατηγορίες στο δικαστήριο. Πρώτα τους συμβουλεύουμε και εμπλέκουμε τους γονείς και ελπίζουμε να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Hisbah.
Τα ισλαμικά δικαστήρια του Κάνο δεν έχουν καταδικάσει ποτέ κανέναν επειδή είναι ομοφυλόφιλος.
Ο Fagge δήλωσε ότι 18 άτομα που συμμετείχαν σε μια παρόμοια γαμήλια τελετή πέρυσι αφέθηκαν ελεύθερα αφού υπέγραψαν ένα έγγραφο με το οποίο «δεσμεύτηκαν ότι θα αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους».
Ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Νιγηρία έχουν εδώ και καιρό ξεκινήσει εκστρατείες για το σεβασμό των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, αλλά βρίσκονται αντιμέτωπες με έντονες αντιδράσεις σε μια χώρα όπου πολλοί μουσουλμάνοι και χριστιανοί υποστηρίζουν συντηρητικές θρησκευτικές αξίες.
Με πληροφορίες από BBC