Η αθέατη πλευρά της συνάντησης Μακρόν - Τραμπ: Η μακρά χειραψία, τα αμήχανα αγγίγματα και το... κορνάρισμα

Η αθέατη πλευρά της συνάντησης Μακρόν - Τραμπ: Η μακρά χειραψία, τα αμήχανα αγγίγματα και το... κορνάρισμα Facebook Twitter
Φωτ: EPA
0

Μακριά από ουσιαστικές δεσμεύσεις απέναντι στη συμμετοχή της Ουκρανίας στις ειρηνευτικές διαδικασίες, αλλά σε θερμό κλίμα, συναντήθηκαν χτες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, στον Λευκό Οίκο.

Τραμπ και Μακρόν, κάθισαν στις γνωστές πολυθρόνες του Λευκού Οίκου. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανάφερε τη ρητορική για τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη έχει στηρίξει οικονομικά την Ουκρανία υποστηρίζοντας πως όσα χρήματα έχουν δοθεί από την Ένωση είναι εγγυημένα. 

Ο Μακρόν διέκοψε ακουμπώντας μάλιστα στον ώμο τον Τραμπ διορθώνοντας σε παγκόσμια ζωντανή μετάδοση τον άνθρωπο που από τις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου πολλοί έχουν αμφισβητήσει αλλά κανένας δεν έχει τολμήσει ανοιχτά και επίσημα να διαψεύσει, μία κίνηση που θα μπορούσε να μεταφραστεί ως πρώτη απόπειρα της Ευρώπης να υψώσει το ανάστημά της. 

Το κορνάρισμα

Όπως φτάνουμε σε σπίτια συγγενών και φίλων συνήθως στην επαρχία, όπου η άφιξη συνοδεύεται από κάποια κορναρίσματα που ειδοποιούν τους οικοδεσπότες, έτσι και ο Γάλλος πρόεδρος, μη βλέποντας κανέναν στην υποδοχή, άκουσε τον οδηγό του αυτοκινήτου του να κορνάρει, πράγματα που έφεραν πλήθος σχολίων στο γαλλικό Χ.

Χαμός γίνεται στο γαλλόφωνο X από χρήστες που παρατήρησαν ότι κατά την άφιξη του Εμανουέλ Μακρόν στο Λευκό Οίκο, ο οδηγός του χρησιμοποίησε την κόρνα.

Το γεγονός πως τον Γάλλο πρόεδρο δεν υποδέχθηκε στο Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις, όμως ορισμένοι χρήστες του Χ στάθηκαν ιδιαίτερα στη λεπτομέρεια της κόρνας.

Οι αμήχανες χειραψίες

Κατά την άφιξη χθες του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην προεδρική κατοικία των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε και πάλι την χαρακτηριστική του χειραψία, σφίγγοντας το χέρι του Μακρόν για 12 ολόκληρα δευτερόλεπτα.

Η δεύτερη αμήχανη στιγμή έλαβε χώρα μέσα στο Οβάλ Γραφείο, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος έβαλε το χέρι του στο πόδι του Γάλλου ομολόγου του, την ώρα που του έλεγε ότι ο Ουκρανός Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο αυτή την εβδομάδα ή την επομένη για να κλείσει μία συμφωνία για τον διαμοιρασμό των φυσικών πόρων της εμπόλεμης χώρας.

Η τρίτη άβολη στιγμή της ημέρας, συνέβη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου των δύο ηγετών, με τον Ντόναλντ Τραμπ κάποια στιγμή να στρίβει περίεργα το χέρι του Μακρόν πριν ενώσουν τις γροθιές τους και γυρίσουν προς το κοινό.

Ο Μακρόν ελπίζει πως έπεισε τον Τραμπ

«Ελπίζω πως τον έπεισα»: ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, υπερασπίστηκε χθες Δευτέρα στην Ουάσιγκτον την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκ νέου αντιμέτωπη με τιμωρητικούς τελωνειακούς δασμούς από πλευράς του αμερικανού ομολόγου του Ντόναλντ Τραμπ.

Από την αρχή της δεύτερης θητείας του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοινώνει συχνά νέους δασμούς σε προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ. Κάποιοι έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ (Κίνα), άλλοι έχουν αναβληθεί (Καναδάς, Μεξικό) και ορισμένοι αφορούν συγκεκριμένα προϊόντα, όπως τον χάλυβα, το αλουμίνιο, τα φάρμακα, τα αυτοκίνητα... Έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εξάγουν περισσότερα προϊόντα από ό,τι εισάγουν από αυτές πως συμπεριφέρονται με «άδικο» τρόπο στη χώρα του. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει καταγγείλει ιδίως το επίπεδο του φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) που καταβάλλουν οι καταναλωτές σε ευρωπαϊκές χώρες όταν αγοράζουν αμερικανικά αγαθά, τον οποίο εξισώνει με δασμούς.

Συνάντηση Μακρόν - Τραμπ: Η μακρά χειράψία, τα αμήχανα αγγίγματα και το... κορνάρισμα Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ

Στη χθεσινή του επίσκεψη στον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος της Γαλλίας Μακρόν αποπειράθηκε να εφαρμόσει πολιτική κατευνασμού, να αμβλύνει τη διάθεση του Ρεπουμπλικάνου έναντι της ευρωπαϊκής συμμαχίας. Αυτό που θέλει η ΕΕ, διαβεβαίωσε, είναι ο «δίκαιος ανταγωνισμός» με «ίσους όρους» ανάμεσα «στις βιομηχανίες μας», «πιο ρευστές συναλλαγές και ακόμη περισσότερες επενδύσεις» κι από τη μια κι από την άλλη πλευρά, είπε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο. Θα συνεχιστούν οι συνομιλίες «των υπουργών μας, των ομάδων μας, για να διασαφηνιστούν τα ζητήματα που πρέπει», πρόσθεσε.

 «Ελπίζω ότι τον έπεισα», είπε κατόπιν ο Γάλλος πρόεδρος στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο Fox News. «Ο ΦΠΑ (σ.σ. 20% στη Γαλλία) δεν είναι τελωνειακός δασμός», έκρινε ακόμη σκόπιμο να θυμίσει. «Στ’ αλήθεια δεν είναι ώρα να αυξηθούν οι τελωνειακοί δασμοί», συνέχισε. «Γιατί; Επειδή το επείγον είναι να αυξήσουμε τις δαπάνες μας ως προς την άμυνα και την ασφάλεια. Πώς θέλετε να το κάνουμε αυτό αν διεξάγεται εμπορικός πόλεμος;».

Το κυριότερο ζήτημα στις συνομιλίες των δυο προέδρων ήταν ο πόλεμος στην Ουκρανία, τρία χρόνια ακριβώς μετά το ξέσπασμα του με την εισβολή του ρωσικού στρατού. Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε εξάλλου στο Fox News πως τόνισε στον ομόλογό του ότι δεν είναι «δυνατόν» η Ουάσιγκτον να εξαπολύσει «ταυτόχρονα» εμπορικό πόλεμο εναντίον τόσο της Κίνας όσο και της Ευρώπης.

Κάτι κινείται στο Ουκρανικό

Την εικόνα ότι κάτι κινείται τις τελευταίες ημέρες στο Ουκρανικό σκιαγράφησαν, έστω και θολά, χθες, Δευτέρα, από την Ουάσινγκτον, όπου είχαν διμερή συνάντηση, οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Γαλλίας Ντόναλντ Τραμπ και Εμανουέλ Μακρόν. Η γαλλική πλευρά εκτιμά ότι ο αμερικανός πρόεδρος επιθυμεί την εξεύρεση λύσης το ταχύτερο δυνατό, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό που για την Γαλλία προέχει είναι η δημιουργία των συνθηκών για την επίτευξη μόνιμης και σταθερής ειρήνης. Απαραίτητη προϋπόθεση γι' αυτό είναι, κατά την άποψή της γαλλικής διπλωματίας, η συνέχιση της συνεργασίας ΗΠΑ Ευρώπης στον τομέα της ασφάλειας. Επί του ζητήματος αυτού ο αμερικανός πρόεδρος δεν υπήρξε ιδιαίτερα ομιλητικός χθες στην Ουάσιγκτον.

Συνάντηση Μακρόν - Τραμπ: Η μακρά χειράψία, τα αμήχανα αγγίγματα και το... κορνάρισμα Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ

Τα νεότερα στοιχεία, που ωστόσο προέκυψαν από την χθεσινή συνάντηση, είναι οι αναφορές του προέδρου Τραμπ ότι ο ίδιος προτίθεται να συναντηθεί, ίσως και την προσεχή εβδομάδα, με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά και ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα δεχόταν - όπως του είπε - την εγκατάσταση ειρηνευτικής ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης στα σύνορα Ρωσίας - Ουκρανίας σε περίπτωση συμφωνίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος, που κάθε άλλο παρά αποκλείει την συμμετοχή της Γαλλίας στην εν λόγω δύναμη, υπογράμμισε ότι για να είναι ισχυρή και αξιόπιστη η παρουσία της θα πρέπει να είναι εξασφαλισμένη η αλληλεγγύη των ΗΠΑ έναντι της Ευρώπης. Σε συνέντευξή του σε αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό ο Γάλλος πρόεδρος έκανε λόγο για την επίτευξη - προηγούμενως - εκεχειρίας ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι από το αν και κατά πόσο θα τηρηθεί αυτή η εκεχειρία θα κριθεί και η σοβαρότητα της Μόσχας.

Με πληροφορίες από AFP, Reuters, BBC, Daily Mail, CNN

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γαλλία: Ο χειρούργος Λε Σκουαρνέκ παραδέχτηκε τους βιασμούς εκατοντάδων ασθενών του

Διεθνή / Γαλλία: Ο χειρούργος Λε Σκουαρνέκ παραδέχτηκε τους βιασμούς εκατοντάδων ασθενών του

Ο Ζοέλ Λε Σκουαρνέκ κατηγορείται για επίθεση ή βιασμό 299 ασθενών, η συντριπτική πλειοψηφία κάτω των 15 ετών, μεταξύ 1989 και 2014, κυρίως στη Βρετάνη - Τι δήλωσε στο δικαστήριο
LIFO NEWSROOM
Οι Σοβιετικοί παρακολουθούσαν τον Τρότσκι στην Πρίγκηπο - Τι λένε αποχαρακτηριμένα έγγραφα της MİT

Διεθνή / Οι Σοβιετικοί παρακολουθούσαν τον Τρότσκι στην Τουρκία - Τι λένε αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της MİT

Οι αναφορές αποκαλύπτουν πώς πράκτορες των Σοβιετικών παρακολουθούσαν στενά τον Λέοντα Τρότσκι κατά την εξορία του στην Πρίγκηπο μεταξύ 1929 και 1933
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ