Η βλάσφημη τέχνη

Η βλάσφημη τέχνη Facebook Twitter
0

Η Benetton, ο Charlie Hebdo , το  Picnic  στο Γολγοθά , τα σκίτσα του Μωάμεθ, ο Τελευταίος Πειρασμός, ο Jean-Luc Godard , ο Κώστας Γαβράς, ο Castellucci, του ούρα του Χριστού ...Με αφορμή τις αντιδράσεις που δημιούργησε στο Βατικανό το φιλί στο στόμα του Πάπα Βενέδικτου με τον ιμάμη του Καίρου και οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την απόσυρση αυτής της «φωτοσοπαρισμένης» φωτογραφίας και τη συγγνώμη της Benetton, η γαλλική  Le Monde κάνει μια αναδρομή στις «εικόνες που συγκλόνισαν το Θεό». Και κάνει λόγο για ένα φετινό ρεκόρ καθώς όχι λιγότερες από πέντε «παραστάσεις» του Θείου έχουν γίνει πρωτοσέλιδο στη Γαλλία.  

Στο αφιέρωμα στη «βλάσφημη τέχνη» παρατίθενται 15 εικόνες που συγκλόνισαν τις θρησκείες τα τελευταία χρόνια. Διαπιστώνεται-όπως γράφει η Monde- ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των σκανδάλων-με εξαίρεση τα σκίτσα του Μωάμεθ-συνδέονται με το χριστιανισμό.

 

Η βλάσφημη τέχνη Facebook Twitter

Η τελευταία καμπάνια που σκανδάλισε το Βατικανό. Η Benetton που ειδικεύεται στην τακτική σοκ για την προώθηση των προϊόντων της κυκλοφόρησε αφίσες με διάσημα «ζευγάρια» και τίτλο «Unhate». Η φωτό του Βενέδικτου με τον ιμάμη του Καίρου προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Βατικανού που ανακοίνωσε προσφυγή στη δικαιοσύνη σε όλο τον κόσμο προκειμένου να αποτρέψει την αναπαραγωγή της φωτογραφίας.  

 

Η βλάσφημη τέχνη Facebook Twitter

«Ντρέπομαι να παρουσιάσω ένα έργο τέχνης που προστατεύεται από μέτρα ασφαλείας." Με αυτά τα λόγια άνοιξε την πρώτη παράσταση του «Πικ-νικ στο Γολγοθά» , ο Rodrigo Garcia, στις 16 Νοεμβρίου στην  Τουλούζ. Προηγουμένως υπήρξε εισβολή από διαδηλωτές του φονταμενταλιστικού καθολικού  Ινστιτούτου Civitas που θεωρούσαν την παράσταση «βλάσφημη». Το έργο είναι εμπνευσμένο από το φόβο του Θεού. Παίχτηκε  στη Μαδρίτη, στο  Ρότερνταμ και στο Graz, χωρίς να συμβεί το παραμικρό.

 

Η βλάσφημη τέχνη Facebook Twitter

•Charlie Hebdo , Ο Μωάμεθ και το κοκτέιλ Μολότοφ - Νοέμβριος 2011

Λίγες μέρες πριν από τη δημοσίευση της ειδικής έκδοσης  με τίτλο "Σαρία Hebdo", από σατιρική εβδομαδιαία εφημερίδα, υπήρξε μια πυρκαγιά στην έδρα της. Η έρευνα απέτυχε να εντοπίσει τους δράστες της επίθεσης, όμως η έκταση που πήρε το θέμα έφερε εκατοντάδες διαδηλωτές έξω από την πρεσβεία της Γαλλίας στο Κάιρο για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην σατιρική εφημερίδα.

 

Η βλάσφημη τέχνη Facebook Twitter

•Σχετικά με την έννοια του προσώπου του γιου του Θεού (Romeo Castellucci) - Οκτώβρης 2011

Στις 20 Οκτωβρίου μέλη και πάλι της φονταμενταλιστικής καθολικής ομάδας  Civitas διακόπτουν την παράσταση που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο Παρίσι. Η πόλη του Παρισιού και το Théâtre de la Ville διαμαρτύρονται και λίγες μέρες αργότερα, είκοσι φονταμενταλιστές θα εντοπιστούν από την αστυνομία για την επίθεση με κραυγές όπως «αρκετά με τη χριστιανοφοβία».  Ο γενικός γραμματέας της Civitas, Alain Escada , εξέφρασε ικανοποίηση για την επέμβαση των «στρατευμάτων» του: "Νέοι από διαφορετικές κινήσεις έχουν δείξει ότι μια όμορφη νεολαία μπορεί να ενωθεί για να υπερασπιστεί την τιμή του Χριστού μέσα από μια μεγάλη  αυθόρμητη αντίδραση που θα επεκτείνεται, ελπίζω, κάθε μέρα. "

 

Η βλάσφημη τέχνη Facebook Twitter

 •Βύθιση  του Χριστού (Andres Serrano) - Απρίλιος 2011

Και πάλι η Civitas είναι που εξέφρασε την οργή της στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Αβινιόν ενάντια στην έκθεση φωτογραφίας του Αφροκουβανού καλλιτέχνη Andres Serrano. Μια χούφτα από αυτούς επιτέθηκαν στην εικόνα με σκοπό να την καταστρέψουν. Το έργο, απεικονίζει  ένα σταυρό βυθισμένο σε ένα ποτήρι με ούρα, ωστόσο δεν είναι νέο: χρονολογείται από το 1987. Ο ίδιος ο καλλιτέχνης, περιγράφει τον εαυτό του σαν πιστό και «γοητευμένο» από την καθολική πίστη.

 

Η βλάσφημη τέχνη Facebook Twitter

•Διαφήμιση Antonio Federici - 2010

Μια καλόγρια έγκυος απολαμβάνει ένα παγωτό-πειρασμό  μέσα σε μια εκκλησία. Η διαφήμιση έγινε αντικείμενο παραπόνων στην Βρετανική Ρυθμιστική Αρχή που αποφάσισε να την απαγορεύσει με το αιτιολογικό ότι παραβιάζει τις αξίες των Καθολικών.

 

Η βλάσφημη τέχνη Facebook Twitter

7•Διαφήμιση Marithe και Francois Girbaud - 2005

Οι σχεδιαστές ρούχων Marithe και Francois Girbaud, μιμήθηκαν το «Μυστικό Δείπνο» του Λεονάρντο ντα Βίντσι . Ενόχλησαν όμως την Εκκλησία επειδή οι Απόστολοι και ο Χριστός αντικαταστάθηκαν από όμορφες νεαρές γυναίκες.

Η «Ενωση για τις καθολικές πεποιθήσεις και Ελευθερίες» που εκπροσωπεί τη γαλλική επισκοπή προχώρησε σε καταγγελία. Οι δημιουργοί έχασαν τη δίκη και ο δικαστής χαρακτήρισε  τη διαφήμιση  «προσβολή για τους Χριστιανούς» .

 

Η βλάσφημη τέχνη Facebook Twitter

 Τα σκίτσα του Μωάμεθ-2005

Στις 30 Σεπτεμβρίου του 2005, η  εφημερίδα της Δανίας  Jyllands-Posten δημοσιεύει γελοιογραφίες του Μωάμεθ. Πρωτοφανής θυμός προκαλείται στο  μουσουλμανικό κόσμο, πιστοί εισβάλλουν σε πρεσβείες και μποϊκοτάρουν τα προϊόντα της χώρας Οι επικεφαλής των γελοιογράφων επικηρύσσονται  100 000 δολάρια από την Αλ Κάιντα, ένα εκατομμύριο και ένα αυτοκίνητο από ένα πακιστανό μουσουλμάνο κληρικό. Σε αλληλεγγύη, 150 εφημερίδες σε εξήντα χώρες αναπαράγουν τις γελοιογραφίες.

 

Η βλάσφημη τέχνη Facebook Twitter

•Αμήν (Κώστας Γαβράς) - 2002

Η αφίσα της ταινίας του Κώστα Γαβρά προκαλεί αντιδράσεις από πιστούς που ζητούν να απαγορευτεί η ανάρτηση της σε δημόσιους χώρους. Στο «Αμήν» ο Κώστας Γαβράς επικρίνει την παθητικότητα της Καθολικής εκκλησίας κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας των Εβραίων και των Τσιγγάνων από τους Ναζί. Το δικαστήριο απορρίπτει το αίτημα.

 

Η βλάσφημη τέχνη Facebook Twitter

 •La Nona Ora (Maurizio Cattelan) - 1999

«Η Ενάτη Ώρα» το έργο του Μαουρίτσιο Κατελάν αναφέρεται στην ώρα θανάτου του Χριστού. Στο έργο ο Πάπας πέφτει νεκρός, χτυπημένος από μετεωρίτη που έστειλε η θεϊκή οργή. Δυο Πολωνοί πολιτικοί, χώρα καταγωγής του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β, ζητούν να αποσυρθεί το έργο από την έκθεση. Τελικά το έργο πουλιέται και μάλιστα σε πολύ καλή τιμή. 2.700.000 δολάρια

 

Η βλάσφημη τέχνη Facebook Twitter

•Benetton διαφήμιση (Oliviero Toscani) - 1992

Ο Oliviero Toscani απεικονίζει ένα νεαρό ζευγάρι που αποτελείται από έναν ιερέα και μια μοναχή να ανταλλάσει ένα τέλεια κοσμικό φιλί . Η εκστρατεία, που ονομάζεται «το Φιλί της Μοναχής" λογοκρίνεται στη Γαλλία και την Ιταλία. Κατά ειρωνικό τρόπο, βραβεύεται ως η διαφήμιση με τη μεγαλύτερη δημιουργική δύναμη στη Μεγάλη Βρετανία.

 

Η βλάσφημη τέχνη Facebook Twitter

  •  Πάγωμα στην κόλαση (Jean-Pierre Mocky) - 1990

Ο Jean-Pierre Mocky προκαλεί με τα sexy αγγελάκια του και η προσπάθεια να απαγορευτεί η αφίσα αποτυγχάνει.

 

Η βλάσφημη τέχνη Facebook Twitter

•Το πουλάκι  του Ιησού Χριστού - 1989

Εβδομαδιαία εφημερίδα αποφασίζει λίγο μετά την έκδοση της να ασχοληθεί με τα έργα τέχνης που έχουν πέσει «θύμα» των σεμνότυφων της Καθολικής εκκλησίας. Το εξώφυλλο θεωρείται βλάσφημο από καθολικούς και ο αρθρογράφος θα βρεθεί υπό αστυνομική προστασία καθώς δέχεται απειλές κατά της ζωής του.

 

Η βλάσφημη τέχνη Facebook Twitter

Ο Τελευταίος Πειρασμός του Χριστού (Martin Scorcese) - 1988

Με την κυκλοφορία της ταινίας του Μάρτιν Σκορτσέζε που είναι βασισμένη στο βιβλίο του Ν. Καζαντζάκη, φονταμενταλιστές εκφράζουν το θυμό τους με το κάψιμο της στο Παρίσι τη νύχτα της 22ας Οκτωβρίου. Συλλαμβάνονται διαδηλωτές και κάτω από τις απειλές των αλαλαζόντων πιστών η ταινία από τις 17 αίθουσες που παιζόταν περιορίζεται μόνο σε δυο.  Ανάλογες αντιδράσεις είχαμε και στην Αθήνα, από φανατικούς παραχριστιανικών οργανώσεων.

 

Η βλάσφημη τέχνη Facebook Twitter

Χαίρε Μαρία (Jean-Luc Godard) - 1985

Όταν η ταινία του Jean-Luc Godard κυκλοφόρησε, αντικείμενο οργής έγινε η αφίσα στην οποία απεικονίζεται η κοιλιά μιας εγκύου-πιθανώς στον Ιησού- γυναίκας. Η προσπάθεια των φανατικών στα δικαστήρια, να απαγορευτεί η αφίσα απέτυχε.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ουγκάντα: Στη φυλακή TikTokers επειδή προσέβαλαν τον πρόεδρο της χώρας

Διεθνή / Ουγκάντα: Στη φυλακή TikTokers επειδή προσέβαλαν τον πρόεδρο της χώρας

Όπως υποστήριξε η εισαγγελία, οι τρεις άνδρες ανάρτησαν πληροφορίες στο TikTok με σκοπό να «γελοιοποιήσουν, να υποβαθμίσουν, να εξευτελίσουν και να προωθήσουν την εχθρότητα» εναντίον του προέδρου και της οικογένειας του
LIFO NEWSROOM