H υπουργός εσωτερικών της Βρετανίας Τερέζα Μέι εξέφρασε τις αντιρρήσεις σχετικά με τους τρόπους διαχείρισης των μεγάλων μεταναστευτικών ροών. Πολλές ομάδες μεταναστών το τελευταίο διάστημα κατακλύζουν τη Μεσόγειο και η ΕΕ επιχειρεί να αντιμετωπίσει αυτό το μεγάλο κοινωνικό ζήτημα, ανεπιτυχώς όπως πιστεύει η Βρετανία.
Τα ναυάγια και η μετατροπή της Μεσογείου σε «νεκροταφείο ανθρώπινων ζώων», αποτελεί σημαντικό θέμα και γι αυτό η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι επισημαίνει πως «κανένας πρόσφυγας ή μετανάστης που διασώζεται στη θάλασσα δεν θα σταλεί πίσω χωρίς τη θέλησή του».
Η Μέι άσκησε κριτική στα λεγόμενα της Μογκερίνι. «Μία τέτοια προσέγγιση θα χρησίμευε μόνο ως ένας αυξημένος παράγοντας έλξης στη Μεσόγειο και θα ενθάρρυνε περισσότερους ανθρώπους να θέσουν τις ζωές τους σε κίνδυνο", έγραψε η Μέι σε άρθρο της που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Times».
Περίπου 1.800 άνθρωποι έχασαν φέτος τη ζωή τους στα νερά της Μεσογείου, σύμφωνα με την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες. Σχεδόν 51.000 έχουν εισέλθει στην Ευρώπη μέσω θαλάσσης με 30.500 από αυτούς μέσω Ιταλίας για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και την φτώχεια στην Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
"Πρέπει και θα αντισταθούμε στις εκκλήσεις για υποχρεωτική επανεγκατάσταση ή μετεγκατάσταση μεταναστών ανά την Ευρώπη. Μία τέτοια προσέγγιση απλώς θα ενίσχυε τα κίνητρα για τις εγκληματικές συμμορίες να συνεχίζουν να ασκούν το κακό τους έργο", δήλωσε η Μέι σήμερα.
Το Λονδίνο έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι θα αντιμετωπίσει το ζήτημα και τους υπεύθυνους για αυτό ενώ οι σημερινές δηλώσεις της υπουργού της Βρετανίας, τη διαχωρίζουν από το γενικό πνεύμα αντιμετώπισης της ΕΕ.
σχόλια