Η Δύση επιβάλλει κυρώσεις στην Κίνα για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων- Αντίποινα από το Πεκίνο

Η Δύση επιβάλλει κυρώσεις στην Κίνα για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων- Αντίποινα από το Πεκίνο Facebook Twitter
Pixabay
0

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε σήμερα κυρώσεις εναντίον τεσσάρων Κινέζων αξιωματούχων που εμπλέκονται στη διοίκηση στρατοπέδων για εκατοντάδες χιλιάδες Ουιγούρους στην περιοχή του Σινγιάνγκ.

Ο κατάλογος απέφυγε εμφανώς να στοχεύει στον κορυφαίο αξιωματούχο του Κομμουνιστικού Κόμματος στην Σινγιάνγκ, Chen Quanguo, ο οποίος επλήγη από μέτρα των ΗΠΑ πέρυσι, σχολιάζει σχετικά το Politico.

Στην πρώτη προσπάθειά της να τιμωρήσει την Κίνα με αφορμή την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μετά τη σφαγή στην πλατεία Τιενανμέν το 1989, η ΕΕ ανακοίνωσε κυρώσεις ως συντονισμένη προσπάθεια κατά των  εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων, μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Στα τέσσερα ονόματα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της ΕΕ είναι ο Zhu Hailun, πρώην αναπληρωτής επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος στο Σινγιάνγκ, και ο Wang Junzheng, γραμματέας του Σώματος Παραγωγής και Κατασκευών στην ίδια περιοχή.

Τα άλλα δύο ονόματα είναι ο Wang Mingshan, μέλος της μόνιμης επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος στην Σινγιάνγκ και ο Chen Mingguo, διευθυντής του Γραφείου Δημόσιας Ασφάλειας της περιοχής (PSB).

Σύμφωνα με την ΕΕ, τα άτομα και οι οντότητες θα υπόκεινται σε πάγωμα περιουσιακών στοιχείων στην ΕΕ, καθώς και απαγόρευση ταξιδιού στην Ευρώπη.

Είναι επίσης παράνομο για άτομα και οντότητες της ΕΕ να διαθέσουν κεφάλαια σε αυτά τα ονόματα. Το ίδιο το PSB τιμωρείται επίσης ως οντότητα.

Η Κίνα είχε ήδη απειλήσει με αντίποινα κατά των κυρώσεων, με τον πρέσβη στην ΕΕ, Zhang Ming να προειδοποιεί την περασμένη εβδομάδα πως «Εάν κάποιοι επιμένουν στην αντιπαράθεση, δεν θα υποχωρήσουμε». Η απάντηση ήταν η εφαρμογή κυρώσεων σε 10 Ευρωπαίους.

«Η απόφαση αυτή που δεν στηρίζεται σε τίποτε άλλο εκτός από ψέματα και παραπληροφόρηση, αγνοεί και παραμορφώνει τα γεγονότα», ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών προσθέτοντας ότι πρόκειται για «κατάφωρη παραβίαση» των εσωτερικών υποθέσεων της Κίνας.

Μεταξύ των 10 προσώπων, ο Γάλλος ευρωβουλευτής Ραφαέλ Γκλυξμάν, ο Γερμανός ευρωβουλευτής Ράινχαρντ Μπυτικόφερ, πρόεδρος της αντιπροσωπείας για τις σχέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την Κίνα, ο Γερμανός ερευνητής Αντριαν Ζεντς, οι εκθέσεις του οποίου για την τύχη των Ουιγούρων στην επαρχία Σιντζιάνγκ προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Πεκίνου.

Σύμφωνα με τις κυρώσεις, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι απαγορεύεται να εισέλθουν στην Κίνα ή να συνεργαστούν μαζί της.

Οι κυρώσεις σηματοδοτούν μια σπάνια κλιμάκωση των διπλωματικών εντάσεων μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας, οι οποίες είναι σημαντικοί εμπορικοί εταίροι.

Η κρατική εφημερίδα Global Times ανέφερε ότι η Κίνα θα στόχευσε «ορισμένα θεσμικά όργανα της ΕΕ που ηγήθηκαν κατηγοριών κατά των πολιτικών της Σινγιάνγκ καθώς ορισμένα άτομα σε χώρες της ΕΕ που έχουν συμπεριφερθεί άσχημα».

Ο Κινέζος πρόεδρος χαιρέτισε πέρυσι την πολιτική της Σινγιάνγκ ως «επιτυχία», προσθέτοντας ότι η περιοχή «απολαμβάνει ένα ευνοϊκό περιβάλλον κοινωνικής σταθερότητας».


Ωστόσο, κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν εκφράσει ανησυχίες για την κακομεταχείριση κυρίως μουσουλμανικού πληθυσμού, ενώ η επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα Michelle Bachelet εξακολουθεί να στερείται πρόσβασης προκειμένου να επισκεφθεί την περιοχή.

Με πληροφορίες του BBC/Politico

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπλέικ Λάιβλι - Τζάστιν Μπαλντόνι: «Το βίντεο που κυκλοφόρησε ως υπεράσπιση, είναι στην πραγματικότητα καταδικαστικό»

Διεθνή / Ο Μπαλντόνι έδωσε βίντεο με την Μπλέικ Λάιβλι: Αποδεικνύει την παρενόχληση της ηθοποιού ή δικαιώνει τον σκηνοθέτη;

Πόλεμος των βασικών συντελεστών της ταινίας «It Ends With Us» - Στο βίντεο φαίνεται η πρόβα των ηθοποιών για το γύρισμα μίας σκηνής που οι δύο πρωταγωνιστές έρχονταν κοντά
LIFO NEWSROOM