Η Ρωσία δηλώνει ότι λαμβάνει «σοβαρά» τις προτάσεις των ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, αλλά δεν μπορεί να τις αποδεχθεί στην «τρέχουσα μορφή» τους, υποστηρίζοντας ότι αποτυγχάνουν να αντιμετωπίσουν αυτό που η Μόσχα θεωρεί τις «βαθύτερες αιτίες» της σύγκρουσης.
Ο Σεργκέι Ριαμπκόφ, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι ορισμένα από τα βασικά αιτήματα της Ρωσίας αντιμετωπίζονται από τις προτάσεις των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου και όχι οι «βαθύτερες αιτίες» της σύγκρουσςη. «Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας τα μοντέλα και τις λύσεις που προτείνουν οι Αμερικανοί, αλλά δεν μπορούμε να τα δεχτούμε όλα με την τρέχουσα μορφή τους», ανέφερε ο Ριαμπκόφ, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, στο ρωσικό περιοδικό International Affairs, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σήμερα, Τρίτη 1η Απριλίου.
«Το μόνο που έχουμε σήμερα είναι μια προσπάθεια να βρούμε κάποιο πλαίσιο που θα επιτρέψει πρώτα μια κατάπαυση του πυρός - τουλάχιστον όπως την οραματίζονται οι Αμερικανοί. Απ' ό,τι βλέπουμε, δεν υπάρχει σήμερα θέση σε αυτά για το κύριο αίτημά μας, δηλαδή για την επίλυση των προβλημάτων που σχετίζονται με τα βαθύτερα αίτια αυτής της σύγκρουσης» είπε ο Ριαμπκόφ.
Ο Πούτιν έχει επανειλημμένα αναφερθεί στις «βαθύτερες αιτίες» της σύγκρουσης, όπως υποστήριξε, για να δικαιολογήσει τη σκληρή του θέση σε οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Ως προϋποθέσεις για την κατάπαυση του πυρός, ο Ρώσος ηγέτης απαίτησε από το Κίεβο να αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας και τεσσάρων μερικώς κατεχόμενων περιοχών στα νοτιοανατολικά από τη Ρωσία, να αποσύρει τις δυνάμεις του από τις περιοχές αυτές, να δεσμευτεί ότι δεν θα ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ και να συμφωνήσει στην αποστρατιωτικοποίηση. Οι όροι της Μόσχας, στην πραγματικότητα, θα διέλυαν την Ουκρανία ως ανεξάρτητο, λειτουργικό κράτος - τραβώντας την σταθερά στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας.
Η θέση του Κρεμλίνου επί του σχεδίου Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, έρχεται σε συνέχεια των απειλών του Αμερικανού προέδρου περί δασμών στο ρωσικό πετρέλαιο, εάν θεωρήσει τη Μόσχα υπεύθυνη για την αποτυχία επίτευξης εκεχειρίας.
Το σχόλιο αυτό ήταν μια αξιοσημείωτη αλλαγή τόνου από τον πρόεδρο των ΗΠΑ που είχε προηγουμένως εκφράσει θαυμασμό για τον Πούτιν. Ωστόσο, ο Τραμπ αργότερα κατεύνασε τη ρητορική του και μέχρι χθες, Δευτέρα (31/3) είχε υιοθετήσει μια πιο συμφιλιωτική στάση απέναντι στη Μόσχα, κατηγορώντας αντ' αυτού την Ουκρανία ότι προσπαθεί να επαναδιαπραγματευτεί μια οικονομική συμφωνία με τις ΗΠΑ.
Παρά τον καταιγισμό συναντήσεων με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ και τις παράλληλες συνομιλίες με τη Ρωσία και την Ουκρανία στη Σαουδική Αραβία, οι οποίες παρήγαγαν -στα χαρτιά- μια ενεργειακή εκεχειρία 30 ημερών, οι δύο πλευρές συνέχισαν να πλήττουν η μία την ενεργειακή υποδομή της άλλης.
Η κυβέρνηση Τραμπ προσπάθησε επίσης να μεσολαβήσει για την κατάπαυση του πυρός στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά η Μόσχα επιδίωξε να επισυνάψει στη συμφωνία διάφορους όρους, συμπεριλαμβανομένης της χαλάρωσης των ευρωπαϊκών κυρώσεων, αίτημα που απορρίφθηκε γρήγορα από τις Βρυξέλλες.
Με πληροφορίες από Guardian