Η πολύμηνη ξηρασία στη Νότια Αφρική που προκλήθηκε από το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο είχε καταστροφικές επιπτώσεις σε περισσότερους από 27 εκατομμύρια ανθρώπους και προκάλεσε τη χειρότερη επισιτιστική κρίση στην περιοχή εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
To Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ (WFP) προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να εξελιχθεί σε «ανθρώπινη καταστροφή πλήρους κλίμακας».
Πέντε χώρες -το Λεσότο, το Μαλάουι, η Ναμίμπια, η Ζάμπια και η Ζιμπάμπουε- έχουν κηρύξει εθνικές καταστροφές λόγω της ξηρασίας και της επακόλουθης πείνας. Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ (WFP) εκτιμά ότι περίπου 21 εκατομμύρια παιδιά στη Nότια Αφρική υποσιτίζονται τώρα, καθώς οι καλλιέργειες έχουν αποτύχει.
Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι στην περιοχή εξαρτώνται από τη γεωργία μικρής κλίμακας που ποτίζεται από τη βροχή, για να εξασφαλίσουν την τροφή τους και να βγάλουν χρήματα για να αγοράσουν προμήθειες. Οι οργανώσεις αρωγής προειδοποίησαν στα τέλη του 2023 για μια πιθανή καταστροφή, καθώς το φαινόμενο Ελ Νίνιο οδήγησε σε βροχοπτώσεις κάτω του μέσου όρου σε ολόκληρη την περιοχή, ενώ οι επιπτώσεις του επιδεινώθηκαν από την αύξηση της θερμοκρασίας που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή.
«Πρόκειται για τη χειρότερη επισιτιστική κρίση των τελευταίων δεκαετιών» δήλωσε ο εκπρόσωπος του WFP, Tomson Phiri . «Ο Οκτώβριος στη Νότια Αφρική σηματοδοτεί την έναρξη της ισχνής περιόδου και κάθε μήνας αναμένεται να είναι χειρότερος από τον προηγούμενο μέχρι τις συγκομιδές του επόμενου έτους τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Οι καλλιέργειες έχουν αποτύχει, τα ζώα έχουν χαθεί και τα παιδιά είναι τυχερά που λαμβάνουν ένα γεύμα την ημέρα» συμπλήρωσε.
Οι πέντε χώρες που κήρυξαν καταστροφές που σχετίζονται με την ξηρασία έχουν ζητήσει επανειλημμένα διεθνή βοήθεια, ενώ η Αγκόλα στη δυτική ακτή της Αφρικής και η Μοζαμβίκη στην ανατολική ακτή έχουν επίσης «πληγεί σοβαρά», δήλωσε ο Phiri, δείχνοντας την έκταση στην οποία η ξηρασία έχει σαρώσει την περιοχή.
«Η κατάσταση είναι τραγική», δήλωσε ο Phiri. Είπε ότι το WFP χρειάζεται περίπου 369 εκατομμύρια δολάρια για την παροχή άμεσης βοήθειας, αλλά έχει λάβει μόνο το ένα πέμπτο από αυτά εν μέσω έλλειψης δωρεών. Το WFP έχει αρχίσει να βοηθά με επισιτιστική βοήθεια και άλλη κρίσιμη υποστήριξη κατόπιν αιτήματος διαφόρων κυβερνήσεων στην περιοχή, είπε.
Ο Phiri δήλωσε ότι η κρίση της Νότιας Αφρικής ήρθε σε μια εποχή «αυξανόμενων παγκόσμιων αναγκών», με την ανθρωπιστική βοήθεια να απαιτείται επίσης απεγνωσμένα στη Γάζα, το Σουδάν και αλλού. Άλλοι οργανισμοί βοήθειας δήλωσαν ότι η ξηρασία στη Νότια Αφρική είναι ιδιαίτερα σκληρή, με τον οργανισμό βοήθειας των Ηνωμένων Πολιτειών, USAID, να λέει τον Ιούνιο ότι ήταν η πιο σοβαρή ξηρασία των τελευταίων 100 ετών κατά τη διάρκεια της γεωργικής περιόδου Ιανουαρίου-Μαρτίου, εξαλείφοντας εκτάσεις καλλιεργειών και τροφίμων για εκατομμύρια ανθρώπους.
Τι είναι το φαινόμενο Ελ Νίνιο
Το Ελ Νίνιο, ένα καιρικό φαινόμενο που θερμαίνει τμήματα του κεντρικού Ειρηνικού, έχει διαφορετικές επιπτώσεις στον καιρό σε διάφορα μέρη του κόσμου. Το τελευταίο Ελ Νίνιο σχηματίστηκε στα μέσα του 2023 και έληξε τον Ιούνιο. Κατηγορήθηκε, μαζί με την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή και τη συνολική θέρμανση των ωκεανών, για ένα 12μηνο με καύσωνες και ακραία καιρικά φαινόμενα.
Η Ζάμπια έχει χάσει μεγάλο μέρος της ηλεκτρικής της ενέργειας και έχει βυθιστεί σε πολύωρες και μερικές φορές πολυήμερες διακοπές ρεύματος, επειδή βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην υδροηλεκτρική ενέργεια από το τεράστιο φράγμα Kariba. Η στάθμη του νερού του φράγματος είναι τόσο χαμηλή που δεν μπορεί να παράγει σχεδόν καθόλου ενέργεια. Η Ζιμπάμπουε μοιράζεται το φράγμα και αντιμετωπίζει επίσης διακοπές ρεύματος.
Οι αρχές στη Ναμίμπια και τη Ζιμπάμπουε έχουν καταφύγει στη θανάτωση της άγριας ζωής, συμπεριλαμβανομένων των ελεφάντων, για να παρέχουν κρέας για τους πεινασμένους ανθρώπους. Οι επιστήμονες λένε ότι η υποσαχάρια Αφρική είναι ένα από τα πιο ευάλωτα μέρη του κόσμου στην κλιματική αλλαγή, λόγω της μεγάλης εξάρτησης από τη γεωργία και τους φυσικούς πόρους που τρέφονται από τη βροχή. Εκατομμύρια αφρικανικά μέσα διαβίωσης εξαρτώνται από το κλίμα, ενώ οι φτωχές χώρες αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν μέτρα ανθεκτικότητας στο κλίμα.
*Με πληροφορίες από AP