Σπάνιες πλημμύρες στην έρημο Σαχάρα μετά από έξι χρόνια ξηρασίας

Σπάνιες πλημμύρες στην έρημο Σαχάρα μετά από έξι χρόνια ξηρασίας Facebook Twitter
0

Ένα σπάνιο θέαμα, με γαλάζιες λιμνοθάλασσες νερού ανάμεσα σε φοίνικες και αμμόλοφους, προκάλεσαν στην έρημο Σαχάρα οι πρόσφατες βροχοπτώσεις, οι πιο σφοδρές εδώ και δεκαετίες.

Η έρημος Σαχάρα, στο νοτιοανατολικό Μαρόκο, είναι ένα από τα πιο άνυδρα μέρη στον κόσμο και σπάνια σημειώνονται βροχές στα τέλη του καλοκαιριού. Η κυβέρνηση του Μαρόκου δήλωσε ότι δύο ημέρες βροχόπτωσης τον Σεπτέμβριο ξεπέρασαν τους ετήσιους μέσους όρους σε αρκετές περιοχές που λαμβάνουν κατά μέσο όρο λιγότερο από 250 χιλιοστά νερού ετησίως, συμπεριλαμβανομένης της Tata, μιας από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο.

Στο Ταγκουνίτε, ένα χωριό περίπου 450 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας Ραμπάτ, καταγράφηκαν περισσότερα από 100 χιλιοστά νερού μέσα σε ένα 24ωρο. Οι καταιγίδες προσέφεραν περισσότερες βροχοπτώσεις από όσες είχαν παρατηρηθεί εδώ και δεκαετίες, αφήνοντας εντυπωσιακές εικόνες με άφθονο νερό να αναβλύζει μέσα στην άμμο της Σαχάρας ανάμεσα σε κάστρα και χλωρίδα της ερήμου.

«Έχουν περάσει 30 έως 50 χρόνια από τότε που είχαμε τόσες πολλές βροχές σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα» δήλωσε ο Houssine Youabeb της Γενικής Διεύθυνσης Μετεωρολογίας του Μαρόκου. Οι βροχές αυτές, τις οποίες οι μετεωρολόγοι αποκαλούν εξωτροπική καταιγίδα, μπορεί πράγματι να αλλάξουν την πορεία του καιρού της περιοχής τους επόμενους μήνες και χρόνια, καθώς ο αέρας συγκρατεί περισσότερη υγρασία, προκαλώντας μεγαλύτερη εξάτμιση και προσελκύοντας περισσότερες καταιγίδες, δήλωσε ο Youabeb.

Έξι συναπτά έτη ξηρασίας έχουν δημιουργήσει προκλήσεις για μεγάλο μέρος του Μαρόκου, αναγκάζοντας τους αγρότες να αφήσουν τα χωράφια σε αγρανάπαυση και τις πόλεις και τα χωριά να περιορίσουν την κατανάλωση νερού. Η αφθονία των βροχοπτώσεων θα βοηθήσει πιθανότατα στην επαναπλήρωση των μεγάλων υπόγειων υδροφορέων που βρίσκονται κάτω από την έρημο και βασίζονται στην παροχή νερού στις κοινότητες της ερήμου. Οι φραγμένοι ταμιευτήρες της περιοχής ανέφεραν επαναπλήρωση με ρυθμούς ρεκόρ καθ' όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό οι βροχές του Σεπτεμβρίου θα ανακουφίσουν την ξηρασία.

Ωστόσο, το νερό που αναβλύζει μέσα από την άμμο και τις οάσεις άφησε πίσω του περισσότερους από 20 νεκρούς στο Μαρόκο και την Αλγερία και κατέστρεψε τις σοδειές των αγροτών, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να διαθέσει έκτακτα κονδύλια ανακούφισης, μεταξύ άλλων και σε ορισμένες περιοχές που επλήγησαν από τον περσινό σεισμό. Οι δορυφόροι της NASA έδειξαν ότι το νερό εισρέει ορμητικά για να γεμίσει τη λίμνη Iriqui, μια διάσημη λιμνοθάλασσα μεταξύ Zagora και Tata, η οποία είχε στεγνώσει εδώ και 50 χρόνια.

*Με πληροφορίες από Associated Press

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΥΠΕΝ: «θα γκρεμιστούν τα αυθαίρετα που κτίζονται στη Μύκονο»

Περιβάλλον / ΥΠΕΝ: «θα γκρεμιστούν τα αυθαίρετα που κτίζονται στη Μύκονο»

Ο υπουργός κατέληξε επισημαίνοντας ότι με την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού, το τοπίο θα ξεκαθαρίσει πλήρως μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια, διαμορφώνοντας ένα σαφές πλαίσιο για το πού επιτρέπεται και πού απαγορεύεται η δόμηση
LIFO NEWSROOM
Συμφωνία του Παρισιού: Μόνο 13 από τις 195 χώρες τήρησαν την προθεσμία του ΟΗΕ για νέους κλιματικούς στόχους

Περιβάλλον / Συμφωνία του Παρισιού: Μόνο 13 από τις 195 χώρες τήρησαν την προθεσμία του ΟΗΕ για νέους κλιματικούς στόχους

Η Συμφωνία του Παρισιού, που υπογράφηκε το 2015, δεσμεύει τις χώρες να διατηρήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από τους 1,5°C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα
LIFO NEWSROOM
ΥΠΕΝ: Ακύρωσε την έγκριση αιολικού σταθμού στα Βαρδούσια Όρη

Περιβάλλον / ΥΠΕΝ: Ακύρωσε την έγκριση αιολικού σταθμού στα Βαρδούσια Όρη

Ακυρώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η περιβαλλοντική αδειοδότηση για την κατασκευή ενός αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα Βαρδούσια Όρη, ο οποίος προγραμματιζόταν να κατασκευαστεί σε Ζώνη Ειδικής Προστασίας του δικτύου Νatura, σε υψόμετρο 1.800 μέτρων.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ