Περισσότερες από 200 πληροφορίες έχει λάβει η Ιντερπόλ για γυναίκες αγνώστων στοιχείων που δολοφονήθηκαν σε Ολλανδία, Βέλγιο και Γερμανία.
Αυτό συμβαίνει μία εβδομάδα αφότου οι τρεις χώρες ξεκίνησαν τις έρευνες με τη συνδρομή της Ιντερπόλ για την εξεύρεση των ονομάτων 22 γυναικών, τα πτώματα των οποίων ανακαλύφθηκαν μεταξύ 1976 και 2019.
Είναι η πρώτη φορά που η Ιντερπόλ δημοσιοποιεί έναν κατάλογο αναζητώντας πληροφορίες για πτώματα αγνώστων στοιχείων.
Από την πλευρά της, η αστυνομία δήλωσε ότι οι συγκεκριμένες γυναίκες «αξίζουν να πάρουν πίσω τα ονόματά τους».
«Οι πληροφορίες που λαμβάνουμε παρέχουν ελπίδες για αρκετές υποθέσεις. Κάθε πληροφορία μπορεί να κάνει τη διαφορά για τους συγγενείς των θυμάτων», δήλωσε ο αξιωματούχος της ολλανδικής αστυνομίας, Μάρτιν ντε Βιτ.
Επιπροσθέτως, η αστυνομία δήλωσε ότι παρακολουθεί 122 εν δυνάμει χρήσιμες πληροφορίες για τις υποθέσεις στη Γερμανία και αντίστοιχα 55 στο Βέλγιο και 51 στις Κάτω Χώρες.
Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες περιλαμβάνουν πιθανά ονόματα των θυμάτων αλλά και πιθανά στοιχεία σχετικά με τα ρούχα και τα κοσμήματα που φορούσαν οι συγκεκριμένες γυναίκες.
Οι λεγόμενες «μαύρες ανακοινώσεις» που κυκλοφόρησαν ως μέρος της εκστρατείας Operation Identify Me, συνήθως κυκλοφορούν μόνο στο δίκτυο αστυνομικών δυνάμεων της Interpol ανά τον κόσμο.
Περιλαμβάνουν λεπτομέρειες σχετικά με τις γυναίκες, φωτογραφίες πιθανών αντικειμένων αναγνώρισης και, σε ορισμένες περιπτώσεις, νέες αναπαραστάσεις προσώπου αλλά και πληροφορίες σχετικά με τις υποθέσεις.
Σε ανακοίνωσή της, η αστυνομία ανέφερε ότι αναλύει τις πληροφορίες που έχει λάβει μέχρι στιγμής και ότι άμεση προτεραιότητα θα είναι να ενημερώσει την οικογένεια, εάν ανακαλύψει την ταυτότητα κάποιου εκ των θυμάτων.
Συμπλήρωσαν μάλιστα, πως οποιαδήποτε ταυτοποίηση θα οδηγήσει σε ποινικές έρευνες, καθώς οι γυναίκες πιστεύεται ότι δολοφονήθηκαν.
Τα περισσότερα από τα θύματα στις 22 περιπτώσεις ήταν ηλικίας μεταξύ 15 και 30 ετών. Χωρίς να γνωρίζουν τα ονόματά τους ή ποιος τις σκότωσε, η αστυνομία αναφέρει ότι είναι δύσκολο να εξακριβωθούν οι ακριβείς συνθήκες του θανάτου τους.
Η εκστρατεία ξεκίνησε από την ολλανδική αστυνομία, η οποία επιχειρούσε να αναγνωρίσει μια γυναίκα, της οποίας το πτώμα βρέθηκε σ’ έναν κάδο απορριμμάτων. Ο κάδος επέπλεε σε ένα ποτάμι στο Άμστερνταμ το 1999.
Άλλες περιπτώσεις αφορούν σε μια γυναίκα με ένα χαρακτηριστικό τατουάζ ενός μαύρου λουλουδιού με πράσινα φύλλα και το "R'NICK" γραμμένο από κάτω, η οποία βρέθηκε σε ένα ποτάμι στο Βέλγιο το 1992, και το πτώμα μιας γυναίκας που βρέθηκε τυλιγμένο σε χαλί και δεμένο με σπάγκο σε έναν ιστιοπλοϊκό όμιλο στη Γερμανία το 2002.
Η δρ. Σούζαν Χίτσιν, υπεύθυνη του τμήματος DNA της Ιντερπόλ, δήλωσε ότι η αστυνομική υπηρεσία συνεχίζει να απευθύνει έκκληση στο κοινό για οποιαδήποτε πληροφορία που θα μπορούσε να «βοηθήσει τους ερευνητές να συνδέσουν τα στοιχεία».
Με πληροφορίες από BBC