Η Ισλανδία αποφάσισε να αποσύρει το αίτημα ένταξης της στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να προχωρήσει στο δημοψήφισμα το οποίο η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί.
Τα δύο κεντροδεξιά κόμματα του κυβερνώντος συνασπισμού, το Κόμμα Προόδου και το Κόμμα Ανεξαρτησίας έχουν συμφωνήσει σχετικά με σχέδιο νόμου που πρόκειται να υποβληθεί στο ισλανδικό Κοινοβούλιο. Το κείμενο αυτό σχεδιάζει την απόσυρση της υποψηφιότητας για ένταξη στην ΕΕ, χωρίς να περάσει από το δημοψήφισμα, όπως υποσχέθηκε η κυβέρνηση όταν ανέλαβε καθήκοντα τον Απρίλιο.
Στην πραγματικότητα, οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, που ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2009 βρίσκονται σε αδιέξοδο λόγω κυρίως τριών σημείων.
Το πρώτο και το πιο σημαντικό είναι το πρόβλημα της αλιείας. Μετά την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας, η αλιεία έχει και πάλι να γίνει βασικός τομέας της ισλανδικής οικονομίας. Το μερίδιο στο ΑΕΠ από 4,7% το 2008 ανέβηκε στο 7,1% το 2012 και αντιπροσωπεύει το 42% των εξαγωγών της Ισλανδίας. Η είσοδος στην ΕΕ θα σήμαινε την υιοθέτηση μικρότερων αλιευτικών ποσοστώσεων.
Η δεύτερη παγίδα είναι το ευρώ που δεν είναι πλέον το «ασφαλές λιμάνι», όπως φαινόταν το 2009. Η Ισλανδία έχει επωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό (με κόστος τον πολύ υψηλό πληθωρισμό) από την υποτίμηση της κορώνας και πολλοί Ισλανδοί δεν θέλουν να χάσουν τον έλεγχο της νομισματικής τους πολιτικής.
Ο τρίτος λόγος για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων, είναι η διοίκηση της ΕΕ. Η Ισλανδία έχει βγει από την κρίση και δεν θέλει να ασκείται έλεγχος στις επενδύσεις της, ούτε να παραδώσει τον έλεγχο των τραπεζών της. Τα κόμματα που αντιτίθενται στην ΕΕ υπογραμμίζουν, επίσης, ότι η τεχνοκρατία των Βρυξελλών θα είναι αρνητική για την ισλανδική δημοκρατία.
Παράλληλα οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι κατά της ένταξης στην Ε.Ε. ήταν το 49% των Ισλανδών ενώ υπέρ το 26%.