Η Ιταλία βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με την εταιρεία SpaceX του Έλον Μασκ για μια πενταετή συμφωνία παροχής ασφαλών τηλεπικοινωνιών για την ιταλική κυβέρνηση, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg που γνωρίζουν την υπόθεση. Αν επιτευχθεί, το έργο θα είναι το μεγαλύτερο του είδους του στην Ευρώπη.
Το έργο έχει ήδη λάβει την έγκριση των ιταλικών υπηρεσιών πληροφοριών και του Υπουργείου Άμυνας της Ιταλίας. Παρόλο που οι διαπραγματεύσεις είχαν παγώσει, σημειώθηκε πρόοδος μετά την επίσκεψη της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι στον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στη Φλόριντα το Σάββατο.
Το σχέδιο περιλαμβάνει την παροχή κρυπτογραφημένων υπηρεσιών τηλεφωνίας και διαδικτύου για την ιταλική κυβέρνηση, καθώς και υπηρεσίες επικοινωνίας για τον ιταλικό στρατό στη Μεσόγειο. Επιπλέον, προβλέπεται η ανάπτυξη δορυφορικών υπηρεσιών "direct-to-cell" για χρήση σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, όπως τρομοκρατικές επιθέσεις ή φυσικές καταστροφές.
Η συμφωνία, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, έχει προκαλέσει ανησυχίες σε ορισμένους Ιταλούς αξιωματούχους, οι οποίοι φοβούνται ότι η σύμπραξη με την SpaceX θα επηρεάσει αρνητικά τους τοπικούς τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Η Ιταλία, ως μία από τις πιο ανταγωνιστικές αγορές τηλεπικοινωνιών, έχει δει τις εταιρείες της να παλεύουν με συρρικνωμένα κέρδη και εξαγορές.
Η κυριαρχία της SpaceX στις δορυφορικές επικοινωνίες
Η SpaceX, μέσω του Starlink, έχει επεκτείνει τις δορυφορικές υπηρεσίες της σε περισσότερες από 100 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας. Η εταιρεία παρέχει υπηρεσίες για εμπορικές εφαρμογές, αλλά και το προϊόν Starshield για άμυνα και ευαίσθητες χρήσεις. Στην Ιταλία, το Starlink κατηγόρησε την Telecom Italia ότι παρεμπόδισε την ανάπτυξη των υψηλών ταχυτήτων του δικτύου της.
Η ιταλική κυβέρνηση εξετάζει εναλλακτικές επιλογές, όπως η χρήση της ευρωπαϊκής δορυφορικής εταιρείας IRIS² ή η κατασκευή ενός δικού της δορυφορικού αστερισμού. Ωστόσο, το κόστος αυτών των έργων θα ξεπερνούσε τα 10 δισ. ευρώ, καθιστώντας τη συνεργασία με την SpaceX μια πιο οικονομική λύση.
Η τελική συμφωνία αναμένεται να αποτελέσει στρατηγικό βήμα για την Ιταλία, η οποία θεωρεί τις τηλεπικοινωνίες κρίσιμο εθνικό περιουσιακό στοιχείο. Η εμπλοκή του Τραμπ, γνωστού για τη στήριξή του στις αμερικανικές επιχειρήσεις κατά την πρώτη του θητεία, ενισχύει την πολιτική διάσταση αυτής της συμφωνίας.