Για «Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο» προειδοποίησε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ντένις Σμίχαλ, αν η χώρα του ηττηθεί στον πόλεμο με τη Ρωσία.
Σε συνέντευξή του στο BBC, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, προέτρεψε το αμερικανικό Κογκρέσο να εγκρίνει την πρόσθετη βοήθεια που προωθεί εδώ και καιρό η κυβέρνηση Μπάιντεν, αν και εμφανίστηκε «επιφυλακτικά αισιόδοξος» ότι οι Αμερικανοί βουλευτές θα εγκρίνουν τελικά νομοσχέδιο που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την παροχή βοήθειας ύψους 61 δισ. δολαρίων προς το Κίεβο. Πέραν της Ουκρανίας, περιλαμβάνει επίσης οικονομική βοήθεια προς το Ισραήλ καθώς και κονδύλια για τον Ινδο-Ειρηνικό.
Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας σημείωσε ότι «χρειαζόμαστε αυτά τα χρήματα χθες, όχι αύριο, όχι σήμερα» και συμπλήρωσε: «Εάν δεν προστατευθούμε… η Ουκρανία θα πέσει. Και ο κόσμος, το παγκόσμιο σύστημα ασφαλείας θα καταρρεύσει… και όλος ο κόσμος θα πρέπει να βρει… ένα νέο σύστημα ασφαλείας». «Ή θα υπάρξουν πολλές νέες συγκρούσεις, πολλοί τέτοιου είδους πόλεμοι, που στο τέλος θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο», πρόσθεσε ο Σμίχαλ.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ουκρανία προβαίνει σε μια τόσο ζοφερή προειδοποίηση σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει μια πιθανή ήττα της στη σύγκρουση με τη Ρωσία. Πέρυσι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι αν νικήσει η Ρωσία, θα μπορούσε να εισβάλει στην Πολωνία, πυροδοτώντας τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Μόσχα αποδίδει από την πλευρά της τις προειδοποίησης των Ουκρανών στην τρομολαγνεία της Δύσης, ενώ ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν έχει χαρακτηρίσει το ενδεχόμενο να επιτεθεί κάποτε η Ρωσία στην Ανατολική Ευρώπη ως «απόλυτη ανοησία».
Η δεξιά πτέρυγα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος μπλοκάρει εδώ και μήνες την έγκριση της πρόσθετης οικονομικής βοήθειας που προωθεί η κυβέρνηση Μπάιντεν για την Ουκρανία, με ορισμένους εξ αυτών να προκρίνουν ότι πρέπει πρώτα να διατεθούν κεφάλαια για την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων της χώρας με το Μεξικό. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Τετάρτη ότι θα υπογράψει το πακέτο οικονομικής βοήθειας αμέσως μόλις έχει εγκριθεί από το Κογκρέσο «για να σταλεί στον κόσμο το μήνυμα ότι συμπαραστεκόμαστε στους φίλους μας».
Η Ουκρανία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα όπλα που προμηθεύεται από τις ΗΠΑ και τη Δύση στην προσπάθειά της να συνεχίσει να αμύνεται στην εισβολή της Ρωσίας, η οποία υπερτερεί σε στρατιωτικές δυνάμεις και οπλισμό. Η κωλυσιεργία στην έγκριση της οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία έχει ήδη συνέπειες στο πεδίο της μάχης, αφού οι ουκρανικές δυνάμεις υποστελεχωμένες, αντιμετωπίζοντας ελλείψεις όπλων και πυρομαχικών και με πεσμένο ηθικό έχει αναγκαστεί το τελευταίο διάστημα να υποχωρήσει. Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο, υποχώρησε από την Αβντιίβκα, κοντά στο κατεχόμενο Ντονέσκ που κρατούσε από την έναρξη της σύγκρουσης το 2014.
Με πληροφορίες από BBC