Μακροσκελή διάψευση για τις 24 «εξωφρενικές κατηγορίες» από Αμερικανούς αξιωματούχους ως προς τη διαχείριση της πανδημίας κορωνοϊού εξέδωσε η Κίνα.
Την περασμένη εβδομάδα, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών αφιέρωνε το μεγαλύτερο μέρος των ενημερώσεων Τύπου για να διαψεύδει τια αιτιάσεις Αμερικανών πολιτικών -ιδίως του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάικ Πομπέο- περί απόκρυψης από την Κίνα στοιχείων για το νέο κορωνοϊό, ο οποίος, όπως ισχυρίζονται οι Αμερικανοί, προήλθε από εργαστήριο της Γουχάν.
Σε ένα άρθρο 30 σελίδων και 11.000 λέξεων που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών το βράδυ του Σαββάτου, γίνεται ενδελεχής αναφορά σε όσα διέψευσαν εντός της εβδομάδας οι Κινέζοι αξιωματούχοι.
Το κείμενο ξεκινά στον πρόλογό του με μία επίκληση στον Αβραάμ Λίνκολν: «Όπως είχε πει ο Λίνκολν, "μπορείς να ξεγελάς κάποιους συνέχεια και όλους για λίγο, αλλά δεν μπορείς να ξεγελάς όλους για πάντα"».
Το άρθρο επικαλείται ακόμα και δημοσιογραφικές αναφορές που λένε πως Αμερικανοί είχαν μολυνθεί με τον κορωνοϊό προτού το πρώτο κρούσμα επιβεβαιωθεί στη Γουχάν.
Σε μία προσπάθεια να αντικρουστούν οι αμερικανικοί ισχυρισμοί για το ότι ο ιός σκοπίμως δημιουργήθηκε ή με κάποιο τρόπο διέρρευσε από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν, το άρθρο υποστηρίζει πως όλα τα στοιχεία καταδεικνύουν πως ο ιός δεν είναι κατασκευασμένος από άνθρωπο και πως το ινστιτούτο δεν είναι σε θέση να ανασυνθέσει ένα νέο κορωνοϊό.
Επιπλέον, και πάλι κόντρα στους ισχυρισμούς περί καθυστέρησης του Πεκίνου στην ενημέρωση για την επιδημία, στο κείμενο παρατίθεται χρονολόγιο βάσει του οποίου η Κίνα παρείχε «εγκαίρως» και με τρόπο «ανοιχτό και διαφανή» όλες τις πληροφορίες στη διεθνή κοινότητα.
Τέλος, στο κείμενο απορρίπτονται οι επικρίσεις της Δύσης για τους χειρισμούς του Πεκίνου στην περίπτωση του Li Wenliang, του 34χρονου γιατρού που προσπάθησε από πολύ νωρίς να σημάνει συναγερμό για το ξέσπασmα της επιδημίας στη Γουχάν.
Ο θάνατός του από Covid-19, την νόσο του αναπνευστικού που προκαλείται από τον κορωνοϊό, προκάλεσε οργή και θλίψη σε ολόκληρη την Κίνα.
Ωστόσο, το κείμενο του κινεζικού υπουργείου επιμένει πως ο Li, σε αντίθεση με πολλά ξένα δημοσιεύματα, δεν ήταν πληροφοριοδότης και δεν είχε ποτέ συλληφθεί.
Με πληροφορίες από Reuters